samaras-stournaras

14/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ισπανική υποχώρηση» με εντολή Σαμαρά

Η κυβέρνηση αποσύρει προσωρινά το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, διαπιστώνοντας ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο εν όψει εκλογών - Σε διαρκή επαγρύπνηση φορείς και πολίτες, καθώς περιμένουν επαναφορά του στην πρώτη ευκαιρία ή «σαλαμοποίηση» .
      Pin It

Η κυβέρνηση αποσύρει προσωρινά το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, διαπιστώνοντας ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο εν όψει εκλογών – Σε διαρκή επαγρύπνηση φορείς και πολίτες, καθώς περιμένουν επαναφορά του στην πρώτη ευκαιρία ή «σαλαμοποίηση» με τη γνωστή μέθοδο των τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια

 

«Η παραλία δεν είναι ό,τι ορίζει ο κάθε νομοθέτης, δεν προστίθεται πουθενά και βεβαίως δεν φέρει τις διαστάσεις που επιθυμεί ο άνθρωπος», τονίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΚάτω από τη γενική κατακραυγή και με το βλέμμα στις… κάλπες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταθέσει για μετά τις ευρωεκλογές το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με την αόριστη αναφορά ότι «θα διαμορφώσει την τελική θέση της», έπειτα από ενημέρωση για τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στη διαβούλευση. Μόνον σε έναν διαδικτυακό τόπο (Avaaz.org) οι υπογράφοντες ξεπέρασαν τις 115.000 και οι συμμετοχές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο πήχης να έχει ανέβει στις 200.000 υπογραφές. Τις 30.000 πλησιάζουν οι υπογραφές στο change.org.

 

Η κυβερνητική αναδίπλωση εκδηλώθηκε διά στόματος Δημήτρη Σταμάτη και με τη… γνώριμη διατύπωση «με εντολή πρωθυπουργού». Ο υπουργός Επικρατείας, με πρόφαση το γεγονός ότι το επίμαχο σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο του δημόσιου διαλόγου, δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός επιθυμεί η διαβούλευση να είναι εξαντλητική και ουσιαστική, με στόχο την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών του θέματος». Το υπουργείο Οικονομικών δεν πήρε θέση και, σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», εκπρόσωπός του περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το υπουργείο καλύπτεται από τη δήλωση του Δ. Σταμάτη», η οποία όμως το άφησε… ακάλυπτο.

 

Κανένας εφησυχασμός

 

Οι πολίτες, οι φορείς και οι οικολογικές οργανώσεις δεν εφησυχάζουν, αφού στην πράξη το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς βασικές ρυθμίσεις του, όπως το μπάζωμα των ακτών και η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών πάνω (και μέσα) στο κύμα, αποτελούν «παραγγελιές» των φορέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και είναι ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθουν χωρίς μεγάλες αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι.

 

Υπάρχει επίσης κίνδυνος να «σαλαμοποιηθεί» και οι «σκληρές» διατάξεις του να περάσουν νύχτα και χωρίς διαβούλευση, με μορφή τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται κατά κόρον από την κυβέρνηση σε άλλα θέματα, όπως τα δάση και η δόμηση σε περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας.

 

«Πιάνουν τόπο οι πιέσεις», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Ιάσων Κάντας από το ελληνικό τμήμα της WWF και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα, ώστε να μην αιφνιδιαστούμε μετά τις ευρωεκλογές». Η οικολογική οργάνωση, που έχει ασκήσει καταλυτική κριτική στο νομοσχέδιο, θα εκδώσει σήμερα ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του γενικού διευθυντή της Δ. Καραβέλλα με τον γενικό γραμματέα δημόσιας περιουσίας, Α. Γούναρη, που πραγματοποιείται με πρόσκληση του τελευταίου.

 

Αύριο στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη από τη Δευτέρα ευρεία σύσκεψη φορέων, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή φορείς, όπως η ΓΣΕΕ, το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ο πανελλαδικός φορέας των οικολογικών ενώσεων.

 

Βολές κατά ριπάς

 

«Πάσχει ακόμα και στους ορισμούς του», τονίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Χριστοφορίδης, μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, και επισημαίνει τα νομικά «παιχνίδια» της κυβέρνησης με τη ζώνη του αιγιαλού. Αναφέρει ότι ο προσδιορισμός του αιγιαλού με βάση «τις μεγαλύτερες πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων» είναι απολύτως αντιεπιστημονικός και προμηνύει καταστροφές. «Η παραλία, συνεχίζει, δεν είναι ό,τι ορίζει ο κάθε νομοθέτης, δεν προστίθεται πουθενά και βεβαίως δεν φέρει τις διαστάσεις που επιθυμεί ο άνθρωπος». Επισημαίνει την πρωτοφανή ρύθμιση για μπάζωμα πέντε τετραγωνικών θάλασσας για κάθε ξενοδοχειακή κλίνη, σημειώνοντας με σκωπτική διάθεση «πόσες κλίνες χρειάζεται το Αιγαίο;».

 

Το ΕΛΚΕΘΕ, με την επί της ουσίας τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο, εκφράζει ανησυχία ότι παραθαλάσσιες εκτάσεις του Δημοσίου, όπως οι Αλυκές Αναβύσσου, θα επεκταθούν έως τη ζώνη αιγιαλού και θα παραδοθούν ανοχύρωτες, για να κατασκευαστούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Οι πολίτες έστησαν στα 6 μέτρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα

 

Με απόλυτα τεκμηριωμένα επιχειρήματα, 1.064 σχόλια στην ανοιχτή διαβούλευση κατακεραυνώνουν το μπάζωμα της… κοινής λογικής που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών

 

Το πολιτικό κόστος της απόλυτης περιβαλλοντικής καταστροφής και υπερεκμετάλλευσης του δημόσιου πλούτου δεν μπορούσε να το σηκώσει ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές. Συνολικά, 1.064 επικριτικά σχόλια στην ανοιχτή διαβούλευση πίεσαν μαζί με όλους τους άλλους φορείς, κόμματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην προεκλογική απόσυρση του νομοσχεδίου-εκτρώματος για τους αιγιαλούς. Ομως, μια και η απόσυρση θα είναι προσωρινή, αξίζει τον κόπο να διαβαστούν λίγα από τα σχόλια των πολιτών, που σημειώνουμε ότι είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους απόλυτα αρνητικά και εντυπωσιακά τεκμηριωμένα:

 

● «Είμαι αντίθετη με τον νόμο, γιατί θεωρώ ότι -αντί να δώσει ώθηση στον τουρισμό, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας- αντίθετα θα τον υποβαθμίσει και θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τις παραλίες. Ο νόμος επιτρέπει την αλόγιστη δόμηση και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εμπορικών κτισμάτων-παραπηγμάτων κ.λπ., που για δεκαετίες καταστρέφουν τις παραλίες μας».

 

● «Ο Σαμαράς ως νέος “Ησίοδος” θέλει τώρα να “δημιουργήσει ένα σύμπαν” που έχει ήδη συμβεί. Oλα αυτά τα έργα της Ισπανίας είναι, επειδή υπήρξε μεγάλη διαφθορά. “Νησί των κατηγορουμένων” έχει ονομαστεί το νησί των Καναρίων Νήσων, όπου στο Lanzarote, σε ένα φυσικό παράδεισο, υπάρχουν 200 άτομα που κατηγορούνται για διαφθορά, σε ένα νησί μόλις 750 τ.χλμ. με επτά δήμους.

 

Στην κοινότητα της Βαλένθια, όπου η τουριστική ανάπτυξη είναι υψηλότερη, μόνο από το κυβερνών κόμμα κατηγορούνται για διαφθορά 100 άτομα και οι αιτίες της διαφθοράς αφορούν επίσης 300 υπαλλήλους, επιχειρηματίες και οικογένειες. Υπάρχουν ξενοδοχεία-φαντάσματα, σχέδια ημιτελή για τουριστικά κτίρια, ξενοδοχεία στις παραλίες που τα σταμάτησε η δικαιοσύνη, κ.λπ.

 

Στην Costa del Sol, στη Μάλαγα, 32 δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι των 29 δήμων εμπλέκονται σε εγκλήματα που σχετίζονται με το αστικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τον τουρισμό και το περιβάλλον. Οι καταστροφές είναι ανεπανόρθωτες. Το παρθένο περιβάλλον της Ελλάδας είναι μοναδικό και ανεκτίμητο».

 

● «Δυστυχώς, το Σχέδιο Νόμου διαπερνάται από πρακτική “μεσιτικού γραφείου” (real estate)».

 

● «Είναι δυνατόν το υπουργείο Οικονομικών να νομοθετεί για θέματα περιβάλλοντος; Και όμως, σε αυτή τη χώρα μπορεί να γίνει και αυτό! Το αποτέλεσμα; Ενα έκτρωμα που θα καταστρέψει 18.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής».

 

● «Τουλάχιστον υπάρχει ακόμη το ΣτΕ που με συνέπεια απορρίπτει τις μύριες απόπειρες των εκάστοτε κυβερνήσεων να καταστρατηγήσουν με τερατουργήματα, όπως αυτό το νομοσχέδιο».

 

● «Το νομοσχέδιο μόνο καταστροφή (οικολογική, οικονομική, τουριστική και πολιτιστική) μπορεί να φέρει. Οποιος από εμάς έχει ταξιδέψει, γνωρίζει πως η Ελλάδα έχει μεγάλο τουριστικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όντας η μόνη πλέον χώρα με φυσική ομορφιά αιγιαλού στη Μεσόγειο. Αυτό θα το χάσει αμετάκλητα με την παρούσα πρόταση».

 

● «Ο φυσικός πλούτος κάθε χώρας ανήκει στους πολίτες της και μόνο. Οι παραλίες είναι το τελευταίο πράγμα που έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, είναι χρέος όλων μας να τις προστατεύσουμε. Ψηφίστε ένα νομοσχέδιο που να ευνοεί την προστασία του φυσικού πλούτου και όχι αυτό, που ευνοεί τον πλουτισμό κάποιων εις βάρος όλων μας και κυρίως των παιδιών μας. Είναι ντροπή!».

 

Α.Ψ.

 

 

Scroll to top