14/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ:

Ερευνα για το μεγάλο κόλπο των τραπεζών

      Pin It

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να σηκώσουν, για μία ακόμα φορά, τη ζημιά των 4 δισ. ευρώ που προκλήθηκε από την «επιτυχή» ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Οπως και στην περίπτωση της Eurobank, οι μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απομειώθηκαν κατά 48% καθώς η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, όταν πριν από έναν χρόνο το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ αγόρασε με 4,29 ευρώ/μετοχή, προκειμένου να σωθεί η μεγαλύτερη συστημική τράπεζα.

 

Ζημιά για τα Ταμεία

 

Αυτό υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιπρόσθετα σημειώνει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ έγινε χαμηλότερα κατά 14,7% και από την τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής στις 8/5/2014 που ήταν 2,58 ευρώ. Ετσι, το ΤΧΣ μείωσε το ποσοστό του στην τράπεζα σε 57% από το 84,37% που ήταν πριν από την ΑΜΚ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία, που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, υπέστησαν νέα απαξίωση του χαρτοφυλακίου τους.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη χθεσινή του ανακοίνωση, προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει, κατά την πάγια τακτική του, ότι το ελληνικό Δημόσιο κέρδισε από την Εθνική, μέσω του PSI, 11,7 δισ. ευρώ, οπότε δεν υφίσταται ζημιά αλλά κέρδος.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλιτεύει το γεγονός ότι στις ανακοινώσεις για τις «επιτυχημένες» ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών απουσιάζουν οι αναφορές για προστασία των δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι «για λόγους προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος θα διερευνήσει νομικά τις ουσιαστικές και ολοφάνερες ευθύνες όλων των εμπλεκομένων για το μεγάλο κόλπο των τραπεζών, που εκτυλίσσεται σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

 

Χθες πάντως η Εθνική στο ενημερωτικό της δελτίο προτάσσει τον χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις, ο οποίος ανέρχεται στο 97,5% που αποτελεί και το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου.

 

Σε ό,τι αφορά το μετοχολόγιο της τράπεζας μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Το ΤΧΣ περιόρισε το ποσοστό του στο 57,2% από 84,4%, τα νομικά και φυσικά πρόσωπα εξωτερικού κατέχουν το 6,2%, τα νομικά και φυσικά πρόσωπα εσωτερικού το 3,6%, τα ασφαλιστικά ταμεία 0,7%, ενώ η ιδιωτική τοποθέτηση σε «ειδικούς επενδυτές» (σ.σ. αυτοί που προέκυψαν από το book building) αντιστοιχεί στο 32,2% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Η ΕΤΕ υπόσχεται εξάλλου, λόγω της καλά εδραιωμένης θέσης στην αγορά, ότι θα προχωρήσει στη στήριξη της οικονομίας και όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα χορηγήσει νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επισφάλειες η Εθνική εκτιμά ότι θα διατηρηθεί το 2014 η μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση και κατά συνέπεια οι νέες προβλέψεις του ομίλου ενδεχομένως να είναι μικρότερες σε σχέση με το 2013.

 

Scroll to top