oruxeio

14/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ορυχείο οφείλεται σε βλάβη στον διανομέα ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεχίζονται οι απελπισμένες επιχειρήσεις διάσωσης. .
      Pin It

Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 15:30 στο ορυχείο της Σόμα και στοίχισε τη ζωή σε εκατονάδες ανθρακωρύχους. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η πυρκαγιά και η έκρηξη που ακολούθησε οφείλονται σε βλάβη στον διανομέα ηλεκτρικού ρεύματος, αν και ο εισαγγελέας Ντουρντού Καβάκ δήλωσε πως τα αίτια θα διαπιστωθούν κατά την έρευνα.

 

soma-oruxeio-diasosi

Ανθρακωρύχος που διασώθηκε και στη συνέχεια συμμετείχε στο έργο της διάσωσης υποστήριξε ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων είναι περίπου 350-400 άτομα.

 
Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά την έρευνα θα εξεταστεί και το ζήτημα της παράνομης εργασίας στο ορυχείο καθώς ένας από τους νεκρούς είναι ο 15χρονος Κεμάλ Γιλντίζ.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πυρκαγιά οφείλεται στη βλάβη στον διανομέα και έκανε λόγο για αυστηρά μέτρα ασφάλειας που λάμβανε στο ανθρακωρυχείο. Ωστόσο, συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε ανάφλεξη άνθρακα, ενώ καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Συνεχίζονται οι απελπισμένες επιχειρήσεις διάσωσης

Από το πρωί τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Από το πρωί, λιγότεροι από δέκα ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν από τις στοές, οι περισσότεροι νεκροί σκεπασμένοι με κουβέρτες. Κατά τη διέλευση των φορείων προς τα ασθενοφόρα δεκάδες χέρια απλώνονταν για να ανασηκώσουν τις κουβέρτες.

 

soma-oruxeio-siggeneis

Θρήνος για τους εκατοντάδες ανθρακωρύχους που έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία λόγω του διοξειδίου του άνθρακα.

 

Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων. Οι περισσότεροι από τους εργάτες προέρχονταν από την περιοχή της Σόμα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξανόμενη οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή και τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

 

Βουλευτής εκλεγμένος στη Μάνισα κάνει λόγο για 350 νεκρούς

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μάνισα, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 350.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλδίζ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι νεκροί είναι 205 και πωςυπάρχει μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων. Στο μεταξύ, ανανκοινώθηκαν τα ονόματα των 88 ανθρακωρύχων που τραυματίστηκαν στο ανθρακωρυχείο και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς οι 63 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

 

Σχετικά θέματα:

efsyn.gr

Scroll to top