Με προκλητικό τρόπο, στη λογική «δεν ξέρω, δεν απαντώ», απάντησε ο υπουργός στα πιεστικά ερωτήματα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που οδηγούνται από τη διαθεσιμότητα στην ανεργία
Της Αννας Ανδριτσάκη
Αόριστες απαντήσεις, συμβουλές που προκαλούν σύγχυση και αποφυγή δεσμεύσεων. Μόνον αυτά μπόρεσε να προσφέρει στον διάλογο με τους διοικητικούς υπαλλήλους των έξι Πανεπιστημίων της διαθεσιμότητας ο υπουργός Παιδείας και αυτά είναι που επιτείνουν τον φόβο για την απόλυση 1.165 ανθρώπων.
Η μπάλα στην εξέδρα
Είναι αποκαλυπτική η στάση που τήρησε ο υπουργός Παιδείας κατά την προχθεσινή συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους των έξι Πανεπιστημίων που είναι σε διαθεσιμότητα και που σε λίγες ημέρες –από 24 Μαΐου– αρχίζουν να μετρούν απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες:
● Για τους διοικητικούς σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ήδη αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης, συνέστησε αρχικά να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα κινητικότητας που θα προκηρύξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον δημόσιο τομέα, προκειμένου να κερδίσουν παράταση στη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια αίτηση στο ανάλογο πρόγραμμα που θα προκηρύξει (άγνωστο πότε) και το υπουργείο Παιδείας. Οσο για το αν θα γίνει μοριοδότηση, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί και θα εξαρτηθεί από το αν θα είναι κλειστή ή ανοιχτή η πρόσκληση.
● Για το μεγάλο μπέρδεμα σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας στις πολλές κατηγορίες διαθεσίμων που εντάσσονται, είτε και στις δύο διαπιστωτικές πράξεις είτε μόνο στη δεύτερη, ο υπουργός παρέπεμψε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
● Για την ενδο-/δια-ιδρυματική κινητικότητα, τα «δεν ξέρω, θα δούμε» ήταν ακόμη περισσότερα. Θα κληθούν εντός της επόμενης εβδομάδας οι πρυτάνεις, για να διασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν από αιτήματα για πλήρωση κενών θέσεων έως «άμεση κατάθεση» των σχεδίων οργανισμών με ιδιαίτερο κεφάλαιο το Οργανόγραμμα κ.ά. Βέβαια, είναι πολλά ακόμα τα βήματα μέχρι να τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία. Υπουργικές αποφάσεις, προκηρύξεις κ.ά.
Πάντως, για τη διαδικασία ένταξης των διοικητικών σε θέσεις ΕΕΠ και ΕΤΕΠ που ξεκίνησε το Πολυτεχνείο, δήλωσε άγνοια, λέγοντας «θα το δούμε»… Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε τη συμβολική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος για σήμερα κι αύριο.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ-ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΑΕΙ
Δεν πείθουν οι «καλές προθέσεις» Αρβανιτόπουλου
«Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί απόλυτα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες των πρυτάνεων για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα ιδρύματα, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του νόμου, χθες στο περιθώριο εκδήλωσης του υπουργείου. Το ίδιο σαφής, έστω εμμέσως, ήταν και για την επόμενη φάση των συγχωνεύσεων-καταργήσεων στα ΑΕΙ.
Δεν είναι στις προθέσεις του, είπε, ένα νέο σχέδιο συρρίκνωσης, αλλά «αν υπάρξει ανάγκη, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την ακαδημαϊκή κοινότητα». Υστερα απ’ αυτό ησύχασε η κοινότητα. Δεν υπολογίζει ούτε την αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου για περαιτέρω συγχωνεύσεις-καταργήσεις ούτε την οικονομική κατάρρευση των ιδρυμάτων που θα οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στις διαδικασίες αποδόμησης, η οποία φυσικά θα αρχίσει να αποκτά και επίσημο χαρακτήρα με τις διαδικασίες πιστοποίησης των ιδρυμάτων. Το ζητούμενο της πιστοποίησης από την (όλο και αναβαθμιζόμενη) ΑΔΙΠ θα ταυτιστεί με το διακύβευμα της επιβίωσης. Πολλά λουκέτα ή μεταλλάξεις θα απαιτηθούν.
Οσο για τις εγκυκλίους σχετικά με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και τις οδηγίες για οικονομία στα αναλώσιμα (μέχρι τη μη χορήγηση δεύτερου τετραδίου στους εξεταζόμενους!), ο υπουργός είπε: «Καμία αλλαγή δεν έχει γίνει στη σχετική εγκύκλιο». Πάντως, η οικονομία και οι οδηγίες για περικοπές δεν αποτελούν καινούργιο ζητούμενο. Δύο χρόνια τώρα ο σφιχτός προϋπολογισμός θεωρείται δεδομένος…
Α.ΑΝΔΡ.