15/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαύρος χρυσός, πράσινη φιέστα

Παρόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου υπεγράφησαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό, Κατάκολο.
      Pin It

Παρόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου υπεγράφησαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό, Κατάκολο

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Αφορμή για νέο κύκλο πλειοδοσίας σε σχέση με τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τις επενδύσεις που θα γίνουν τις επόμενες δεκαετίες έδωσε σε κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και των αναδόχων (εκκρεμεί η κύρωσή τους από τη Βουλή) για τις τρεις πρώτες περιοχές που θα ερευνηθούν σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

 

Από την πρώτη στιγμή η τελετή υπογραφής των συμβάσεων μετατράπηκε σε φιέστα του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς επικαλέστηκε «έκτακτες υποχρεώσεις» και δεν εμφανίστηκε, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο να εξάρει την προσωπική του παρέμβαση για τη σωτηρία του κοιτάσματος του Πρίνου στο παρελθόν και στον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη να πανηγυρίσει -δικαίως- για την ευόδωση των πολυετών προσπαθειών του να ξαναρχίσουν οι έρευνες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια.

 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου και μοναδικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας -αν εξαιρεθεί ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. και πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου- δεν πήρε καν τον λόγο, ενώ αβάντα προσωπικά στον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Γ. Μανιάτη έκαναν και παριστάμενοι επιχειρηματίες.

 

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την υπογραφή των συμβάσεων «πράξη άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ενώ επισήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες. Παρών, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντουαρντ Ντάβεϊ, ο οποίος αναφερόμενος στην κρίση με τη Ρωσία σχολίασε ότι «η ενεργειακή τροφοδοσία της Ε.Ε. δεν μπορεί να απειλείται από χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια σαν όπλο».

 

Οι επικεφαλής των κοινοπραξιών, από την πλευρά τους, μίλησαν για συνολικές επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου (η συμβατική τους υποχρέωση είναι για 60 εκατ. ευρώ), ενώ έκαναν λόγο για πιθανότητες ύπαρξης τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων βαρελιών στις τρεις περιοχές, αφήνοντας υπονοούμενα για πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα λόγω των κοινών γεωλογικών δομών με την Αλβανία και την Ιταλία. Τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα -αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις- φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ σε βάθος 35ετίας, εκ των οποίων ωστόσο στο Δημόσιο αναλογούν περίπου 6-10 δισ. ευρώ από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και τα μισθώματα (15-20%). Οι συμβάσεις υπογράφτηκαν με:

 

● Την ελληνο-αμερικανικών συμφερόντων Energean Oil και την καναδική Petra Petroleum για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων. Ο επικεφαλής της Energean Oil Μαθιός Ρήγας αναφέρθηκε σε εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών ή 2 τρισ. κ.μ. αερίου, όμως σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα. Η αρχική επένδυση υπολογίζεται σε 32 εκατ. ευρώ ενώ εφόσον υπάρξει παραγωγή μπορεί να φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

 

● Τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο, όπου τα εκτιμώμενα αποθέματα υπολογίζονται σε 200 εκατ. βαρέλια. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Γ. Κωστόπουλος έκανε λόγο για θετικές γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες και είπε ότι προγραμματίζονται επενδύσεις 15-20 εκατ. ευρώ για σεισμικές έρευνες και 2 ώς 5 γεωτρήσεις (κόστους 20- 35 εκατ. η καθεμία).

 

● Την Energean Oil και τη βρετανική Trajan Oil για το Κατάκολο, όπου τα απολήψιμα αποθέματα θα αντληθούν μέσω οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά ώστε, σύμφωνα με την κοινοπραξία, να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον. Οι επενδύσεις υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ.

 

Scroll to top