Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πνίγηκαν στη Σερβία και περίπου 6.175 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από τη Δευτέρα.
Με αεροσκάφος τύπου Ilyushin Il-76 του ρωσικού υπουργείου Eκτάκτων Kαταστάσεων, που προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της πόλης Νις, έφTασαν στη Σερβία 70 Ρώσοι διασώστες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων από τις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές.
«Στο αεροσκάφος Il-76 βρίσκονται οι καλύτερα εκπαιδευμένοι διασώστες, του αερομεταφερόμενου τάγματος Centrospas και του κέντρου εκτέλεσης ιδιαίτερα επικίνδυνων επιχειρήσεων Lider», τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι διασώστες έχουν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό και λέμβους και μπορούν να αναλάβουν επιχειρήσεις έρευνας και εντοπισμού στις πλημμυρισμένες ζώνες αυτόνομα για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών.

Πυροσβέστης που συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Γιασένιτσα στη δυτική Σερβία και έχασε τη ζωή του.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου και των επικεφαλής όλων των υπηρεσιών ασφάλειας και κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα. Τα επιτελεία εκτάκτων καταστάσεων συνεδριάζουν συνεχώς και λαμβάνουν μέτρα για την προστασία και διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Οι δύο χώρες ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ ο στρατός παρενέβη για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα και να σωθούν ζωές που παραμένουν σε επικίνδυνες περιοχές αναμένοντας βοήθεια.

Η κατάσταση είναι δραματική σε πολλές περιοχές τις κεντρικής Σερβίας, όπου ποτάμια ξεχείλισαν, γέφυρες κατέρρευσαν και χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν.
Τα σχολεία στο Βελιγράδι και σε άλλες 18 πόλεις σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, την ώρα που περίπου 100.000 νοικοκυριά στη Σερβία και 50.000 στη Βοσνία είναι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Οι εργασίες σε δύο ορυχεία στη Σερβία έχουν διακοπεί λόγω των πλημμύρων, ενώ η σιδηροδρομική σύνδεση προς το Μαυροβούνιο στα νοτιοδυτικά και την πόλη Νις στα νότια έχει επίσης διακοπεί για τους ίδιους λόγους.

«Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στη Σερβία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που επισκέφθηκε τις πλημμυρισμένες περιοχές.
Στη γειτονική Βοσνία, πολλές πόλεις έχουν πλημμυρίσει από τα νερά του ποταμού Μπόσνα, στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. Ο στρατός έστειλε ελικόπτερα για να απομακρυνθούν δεκάδες άτομα που κινδύνευαν, ενώ τόσο η πρωτεύουσα Σεράγεβο όσο και η πόλη Τούζλα στα βορειοανατολικά, έχουν υποστεί καταστροφές.
Εκείνο που φοβίζει τις αρχές είναι το γεγονός ότι αυξάνει δραματικά η στάθμη των μεγάλων ποταμών (Δρίνος, Σάβας, Δούναβης), όπου εκβάλλουν τα μικρότερα ποτάμια που υπερχείλισαν. Εκτιμάται ότι μετά την παύση των βροχοπτώσεων θα υπάρξει κίνδυνος να πλημμυρίσουν ακόμη και περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά τις διασχίζουν οι συγκεκριμένοι ποταμοί.
efsyn.gr