Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου της Σόμα επιβεβαίωσε χθες τον κυβερνητικό απολογισμό που κάνει λόγο για 282 νεκρούς μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι 450 ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 80 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

«Εκατοντάδες αδέλφια μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξ αρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών.
Σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλδίζ, υποστήριξε ότι ο αριθμός των νεκρών από το δυστύχημα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 302 και πρόσθεσε πως 18 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο ανθρακωρυχείο.
Ωστόσο, ούτε η ιδιοκτήτρια εταιρεία ούτε ο υπουργός εξήγησαν τη διαφορά που προκύπτει στους αριθμούς. Αρχικά ο Τανέρ Γιλδίζ είχε ανακοινώσει ότι 787 εργάτες βρίσκονταν στο ορυχείο, που σημαίνει ότι 55 ανθρακωρύχοι δεν έχουν καταγραφεί.

Στον τόπο της τραγωδίας ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες μας και να λάβουμε μέτρα», είπε, διαφοροποιούμενος ακόμη μία φορά από τον πρωθυπουργό, που είχε προκλητικά δηλώσει χθες ότι «τα δυστυχήματα στα ανθρακωρυχεία είναι συνηθισμένα».
Στο μεταξύ εντοπίστηκαν νεκροί οι δεκατέσσερις από τους ανθρακωρύχους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου και χρησιμοποιούσαν με τη σειρά τις φιάλες με μάσκες οξυγόνου που υπήρχαν προτού πεθάνουν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο DHA επικαλούμενο διασώστες. Οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς να κείτονται η μία πάνω στην άλλη, αναφέρει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι στο ορυχείο υπήρχε μόλις ένα δωμάτιο ασφαλείας για τους 6.500 ανθρακωρύχους.
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το τουρκικό ορυχείο είχε επιθεωρηθεί 11 φορές την τελευταία πενταετία και δεν υπάρχουν «παράθυρα» στους τουρκικούς κανονισμούς ασφαλείας των ορυχείων.
efsyn.gr