Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που χρησιμοποιούν το Twitter έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα λοιπόν με τα υπάρχοντα στοιχεία, ενώ το 2011 μόνο το 34% εξ αυτών είχε λογαριασμό στην ιστοσελίδα, πριν από ένα μήνα το αντίστοιχο ποσοστό είχε φθάσει στο 68%, δηλαδή 520 από τους 766 ευρωβουλευτές.
Πρωταθλήτρια στην λίστα με τους followers, σύμφωνα με τα στατιστικά του Twitter είναι η ηγέτης του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Με 281.000 χρήστες να την ακολουθούν η Λεπέν εύκολα επικρατεί του συμπατριώτη της ευρωβουλευτή, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ηγέτη του Αριστερού Κόμματος (202.000 followers).
Στο top10 του πολιτικού Twitter εκπροσωπούνται αξιοπρεπώς όλοι οι ευρωσκεπτικιστές. Εκτός από την Λεπέν και τον Μελανσόν, ψηλά βρίσκεται και ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKip). Κατέχει την τρίτη θέση με 128.000 χρήστες να τον ακολουθούν.
Στην τέταρτη θέση είναι η Νορβηγικής καταγωγής, γαλλίδα δικαστής και ευρωβουλευτής για τους Πράσινους, Εβα Ζολί με 106.000 followers και από κοντά βρίσκεται ο υποψήφιος με τους Σοσιαλδημοκράτες για την Προεδρία τη Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς (105,000 followers).
Δραστήριοι στο Twitter είναι και πολιτικοί, παθιασμένοι με την Ευρωπαϊκή ιδέα. Ο Πολωνός Γίρζι Μπούσεκ- πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου – και ο απερχόμενος κοινοβουλευτικός ηγέτης των Πρασίνων Γαλλο-Γερμανός Ντανιέλ Κον Μπεντιτ, είναι στην έκτη και έβδομη θέση της κατάταξης. Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, Ρασίντα Ντατί είναι όγδοη, ενώ ο σχετικά άγνωστος στο «ευρωπαϊκό κοινό», Ιταλός πρώην δημοσιογράφος Νταβίντ Σασόλι και ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χάρλεμ Ντεζίρ, βρίσκονται αντίστοιχα στην ένατη και δέκατη θέση.
Η δημοφιλία στο Twitter, ωστόσο, δεν είναι αναγκαστικά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Τα στοιχεία από την Votewatch Europe, δείχνουν ότι οι πλέον περιζήτητοι on line πολιτικοί, δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι κορυφαίοι τέσσερις για παράδειγμα, στο Twitter (Λεπέν, Μελανσόν, Φάρατζ και Ζολί) είναι μεταξύ των 50 ευρωβουλευτών με τις περισσότερες απουσίες στις ψηφοφορίες.
Από την άλλη πλευρά, είναι περισσότεροι από 200 οι ευρωβουλευτές των οποίων τα «τιτιβίσματα» δεν φθάνουν ούτε σε 1000 χρήστες. Για παράδειγμα, λίγο παραπάνω από 900 είναι οι followers του Χέρμπερτ Ρέουλ, του πανίσχυρου αρχηγού των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Γάλλος Ζόσεφ Ντάουλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει μόνο 3.000 «οπαδούς» στο Twitter.
Μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις και στη συχνότητα χρήσης του μέσου. Στην πραγματικότητα μόνο λίγοι ευρωβουλευτές παραδέχθηκαν ότι δεν γράφουν οι ίδιοι τα μηνύματα τους, αλλά οι βοηθοί τους που διαχειρίζονται τους λογαριασμούς τους. Μεταξύ των πλέον ειλικρινών ήταν ο Ζαν Λυκ Μελανσόν. Το ρεκόρ των περισσοτέρων tweets έχει Ολλανδέζα φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Μαριετίε Σαακε, που έχει στείλει περισσότερα από 35.000 tweets. Περισσότεροι από 20 ευρωβουλευτές έστειλαν το πρώτο τους μήνυμα τους τελευταίους έξι μήνες, η Σλοβενία είναι η μόνη χώρα μέλος της οποίας όλοι οι Ευρωβουλευτές έχουν ενεργή παρουσία στο Twitter, ενώ αρκετά δραστήριοι είναι οι Φινλανδοί, οι Κροάτες και οι Σουηδοί. Χαμηλά σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι οι Γερμανοί, καθώς μόνο οι μισοί εξ αυτούς χρησιμοποιηθούν το μέσο, ενώ οι Ούγγροι είναι οι τελευταίοι που άνοιξαν λογαριασμό. Ενεργή συμμετοχή έχουν και οι 24 από τους 28 επιτρόπους (ποσοστό 86%). Η πλέον δημοφιλής είναι η Ολλανδέζα Νέλι Κρος με 100.000 followers, ακολουθεί ο απερχόμενος Πρόεδρος Μανουέλ Μπαρόζο και τρίτος είναι ο επίτροπος διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε. Μόλις 11.000 είναι οι χρήστες που ακολουθούν τον επίτροπο ενέργειας, γερμανό Γούντερ Οτινγκερ, ενώ ο συναδελφός του του ανταγωνισμού, Χοακίμ Αλμούνια βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με 3.000 followers.
efsyn.gr