17/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

Ενα ταξίδι προσφοράς

Εκεί που η Ελλάδα πονάει, εκεί βρίσκει δυνάμεις και αντλεί σταθερότητα, στους βασικούς πυλώνες αυτής της χώρας, στους ανθρώπους της. Σε μια ομάδα ανθρώπων με όραμα, διάθεση προσφοράς με γνώμονα το κοινό καλό και συνδετικό κρίκο το φουσκωτό σκάφος και την αγάπη για τη θάλασσα, τον Ομιλο Φουσκωτών Σκαφών της Ελλάδος (ΟΦΣΕ), γεννήθηκε μια.
      Pin It

Εκεί που η Ελλάδα πονάει, εκεί βρίσκει δυνάμεις και αντλεί σταθερότητα, στους βασικούς πυλώνες αυτής της χώρας, στους ανθρώπους της. Σε μια ομάδα ανθρώπων με όραμα, διάθεση προσφοράς με γνώμονα το κοινό καλό και συνδετικό κρίκο το φουσκωτό σκάφος και την αγάπη για τη θάλασσα, τον Ομιλο Φουσκωτών Σκαφών της Ελλάδος (ΟΦΣΕ), γεννήθηκε μια ιδέα: η «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου»

 

«Κάθε χρόνο τα μέλη του ομίλου πραγματοποιούν ομαδική αποστολή σ΄ ένα νησί για να αφουγκραστούν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να προσφέρουν

 

Του Δημήτρη Σταθόπουλου

 

Εχουν περάσει 15 χρόνια από την πρώτη αποστολή «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου» -και δίνει ζωή στ' αλήθεια. Στη Δονούσα, την Αντίπαρο, τη Σίφνο, την Κάσο, την Ηρακλειά, τη Σκύρο. Και όχι μόνο! Ενα Αιγαίο από πάνω μέχρι κάτω. Με κόπο, αλλά πάνω απ' όλα με καλή διάθεση.

 

«Τα κύματα που παρουσιάζονται μπροστά μας, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να τα ξεπερνάμε είτε μέσα στη θάλασσα, είτε εκτός…», θα μας πει ο Γιώργος Μπουντούνης, πρόεδρος του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος.

Η προσφορά

 

Μια παιδική χαρά στη Σίφνο, ένα ιατρείο στην Αντίπαρο, μια βιβλιοθήκη στην Ηρακλειά, παγκάκια στην Κάσο, και παντού ένα γέλιο. Μια χαρούμενη παρέα. Οταν βρεθείς σ' αυτή την αγκαλιά, αισθάνεσαι ότι κάτι έχανες τόσα χρόνια.

 

Το φετινό ταξίδι έχει προορισμό το κεντρικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα την πανέμορφη Σκύρο. Το τριήμερο που διανύουμε άνθρωποι του ομίλου, που έχουν προετοιμαστεί εδώ και μήνες γι' αυτό το ταξίδι, πραγματοποιούν αυτή την αποστολή.

 

«Σκοπός της αποστολής είναι να προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές φουσκωτού σκάφους για τις ανάγκες του Λιμενικού Ταμείου, βιβλία, τρόφιμα και ρούχα για το κοινωνικό παντοπωλείο, μπάλες του μπάσκετ και άλλα υλικά αγαθά που χρειάζονται οι κάτοικοι της Σκύρου», θα σημειώσει ο κ. Μπουντούνης. Συνεχίζοντας αναφέρει: «Αυτό που γίνεται συνήθως είναι μια τεράστια γιορτή. Περισσότεροι από 200 ταξιδιώτες επιβαίνοντες σε 40 φουσκωτά σκάφη επισκέπτονται το νησί–προορισμό και αυτό από μόνο του δημιουργεί σημαντική κίνηση και στα καταστήματα της περιοχής». Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και δημοσιογράφοι, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή μέσα. «Δεν θέλουμε μόνο να γίνει γνωστό το έργο του ΟΦΣΕ ώστε να παρακινηθούν και άλλοι φορείς, αλλά κυρίως να διαδοθούν οι φυσικές χάρες των νησιών, τα πολιτισμικά μνημεία, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς επίσης ο γαστρονομικός και μουσικός πλούτος. Στόχος μας είναι εξειδικευμένοι τουριστικοί προορισμοί, σαν τη Σκύρο, να αποτελέσουν ταξιδιωτικό κίνητρο για όσους εκτιμούν την αυθεντικότητα και την ανόθευτη ψυχή της νησιωτικής Ελλάδας».

Η ανάδειξη των δυσκολιών μικρών νησιών

 

Η αγάπη για τη θάλασσα, για το φουσκωτό σκάφος, αλλά και η μεγάλη αγωνία για την αποκατάσταση της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος αποτελούν κοινή συνισταμένη όλων όσοι συμμετέχουν στον όμιλο.

 

Επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάδειξη των δυσκολιών αλλά και την προβολή των μικρών νησιών της χώρας μας, ο όμιλος καθιέρωσε το 1999 τις αποστολές «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου». Κάθε χρόνο τα μέλη του αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μία ομαδική αποστολή σε ένα νησί, αφού προηγουμένως έρθουν σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς προκειμένου να αφουγκραστούν τις ανάγκες που έχει η τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια προσπαθούν να καλύψουν τις επιθυμίες τους και εν τέλει επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μεθοδικότητα, συνοδευόμενη από βαθιά αίσθηση αλληλεγγύης, καταφέρνουν πάντα την ευόδωση του εγχειρήματος. Από το 1999 που ξεκίνησαν οι αποστολές «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου» ο ΟΦΣΕ κατάφερε να δημιουργήσει ιατρικά κέντρα και παιδικούς σταθμούς, να προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό, να εμπλουτίσει σχολικές βιβλιοθήκες, να εξοπλίσει με Η/Υ τα σχολεία, να συγκεντρώσει χρήματα για την πραγματοποίηση έργων στα νησιά. Για τα μέλη του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδας, η εξοικείωση με τα προβλήματα των κατοίκων των νησιών και η προσπάθεια επίλυσής τους μοιάζει αυτονόητο χρέος απέναντι στον συνάνθρωπο. Η θάλασσα είναι η μεγάλη αγάπη που τους φέρνει κοντά και αυτή που για πάντα θα τους ενώνει.

 

………………………………………………………………………………………………………………

 

ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Αν δεν μπορείς να προσφέρεις νιώθεις μηδενικό

 

Η Σοφία είναι γιατρός. Συναντηθήκαμε λίγες ημέρες μετά από ένα αντίστοιχο ταξίδι προσφοράς στη Σύμη, στο πλαίσιο του «Ταξιδεύω και Προσφέρω» του ΡΟΤΑ (Ροδιακός Ομιλος Ταχυπλόων). Δεν την έχω συνηθίσει σε υπερβολικές εκφράσεις. Από τις πρώτες κουβέντες όμως κατάλαβα τη δυναμική του ταξιδιού. «Το νησί έχει 3.000 κατοίκους, εκ των οποίων τα 500 είναι παιδιά. Εχει έναν αγροτικό γιατρό. Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Οι κάτοικοι μας περίμεναν πώς και πώς! Μακάρι να μπορούσαμε να ξαναπάμε! Τα γεγονότα σε κάνουν να αισθάνεσαι μικρός. Αποκλεισμένος. Αν δεν προσφέρεις αυτά που μπορείς σ' αυτούς που τα έχουν ανάγκη, είσαι μηδενικό… Εξετάσαμε πολύ κόσμο και διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που είχαν σημαντικά προβλήματα». Η Σοφία με πιέζει να βρεθώ και εγώ σε ένα τέτοιο ταξίδι. Θα το τολμήσω!

 

Scroll to top