17/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επτακόσιοι κρατούμενοι χωρίς νερό και γιατρούς

Μεσαιωνικές συνθήκες βιώνουν οι έγκλειστοι στις Φυλακές Δομοκού. Εκατό απ’ αυτούς κοιμούνται κατάχαμα και δεν μπορούν να πλυθούν ή να κάνουν φασίνα. Υπουργείο Δικαιοσύνης και δήμος «κατανοούν» το πρόβλημα, αλλά δεν δίνουν λύση.
      Pin It

Μεσαιωνικές συνθήκες βιώνουν οι έγκλειστοι στις Φυλακές Δομοκού. Εκατό απ’ αυτούς κοιμούνται κατάχαμα και δεν μπορούν να πλυθούν ή να κάνουν φασίνα. Υπουργείο Δικαιοσύνης και δήμος «κατανοούν» το πρόβλημα, αλλά δεν δίνουν λύση

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Εν έτει 2014, σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας που φιλοξενεί πάνω από 700 κρατουμένους δεν έχει… νερό! Την ίδια ώρα, στην ίδια φυλακή, ο υπεύθυνος των προμηθειών της καντίνας αντικαθιστά στα συμβούλια τον… κοινωνικό λειτουργό! Αυτά και άλλα παρόμοια «σημεία και τέρατα» για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές του Δομοκού, εκεί όπου τώρα ετοιμάζεται και νέα πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» οι κρατούμενοι, εκπέμποντας SOS καθώς η κατάσταση γίνεται, όπως λένε, ακόμα χειρότερη, ημέρα με την ημέρα.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα μας έγκλειστοι του Δομοκού, που ως φαίνεται αντιμετωπίζουν μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, καθώς, όπως λένε, από τον καιρό που άνοιξε η φυλακή του Δομοκού είχε πρόβλημα νερού, όπως επίσης δεν είχε και κοινωνική υπηρεσία.

 

Πλημμύρισαν τα κελιά

 

«Ενα ερώτημα είναι -όπως εύλογα επισημαίνουν οι κρατούμενοι- πόσο παράτυπα είναι τα συμβούλια που γίνονται χωρίς την παρουσία κοινωνικού λειτουργού, τον οποίο συνήθως αντικαθιστά ο υπεύθυνος των προμηθειών της καντίνας!». Καταγγέλλουν ακόμα ότι η συγκεκριμένη φυλακή δεν έχει γιατρό. «Γυρνάνε όλοι με τα δόντια πρησμένα και όταν έρχεται οδοντίατρος, απλά δεν έχει νερό η φυλακή και δεν μπορεί να δουλέψει. Η κατάσταση όσο πάει χειροτερεύει. Από τις τελευταίες βροχές πλημμύρισαν τα κελιά μας, σε μια υποτίθεται καινούργια φυλακή, αλλά νερό για να πλυθούμε είχαμε μόνον τέσσερις έως πέντε ώρες την ημέρα», τονίζουν και προσθέτουν:

 

«Οι κρατούμενοι είναι θύματα του προμηθευτή ειδών μπακαλικής της φυλακής ο οποίος διπλασιάζει άλλες φορές τις τιμές και άλλες φορές στέλνει εμπορεύματα περίπου ληγμένα. Εχουμε παραπονεθεί επανειλημμένως εδώ και μήνες γι’ αυτή την κατάσταση. Τα σαπούνια και τα χαρτιά υγείας, τα οποία οφείλει να προμηθεύει η φυλακή ως είδη πρώτης ανάγκης για λόγους υγιεινής, απλά δεν υπάρχουν. Μόνοι μας αγοράζουμε καθαριστικά για τους χώρους και είδη καθαριότητας για τους συγκρατούμενούς μας που δεν μπορούν. Κι όλα αυτά σε μια φυλακή με 597 κρεβάτια που φιλοξενεί πάνω από 700 κρατουμένους, κάτι που σημαίνει ότι εκατό και πλέον κρατούμενοι κοιμούνται κάτω. Το μεσημέρι που υποτίθεται ότι είναι η ώρα καθαρισμού της φυλακής, δεν έχει νερό και προσπαθούμε να την καθαρίσουμε με μπουκάλια και κουβαδάκια. Οταν μιλάμε για 700 ανθρώπους, μιλάμε για μια μικρή πόλη.

 

»Πέρα από όλα τα άλλα κακώς κείμενα, η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν. Το νερό όσο πάει λιγοστεύει. Δεν βρομάμε μόνον εμείς, βρομάνε και οι υπάλληλοι οι οποίοι αναγκάζονται να μένουν εδώ γιατί δεν έχουν λεφτά να πηγαινοέρχονται στα σπίτια τους. Επειτα από επανειλημμένα παράπονα στη διεύθυνση και αφού βλέπει με “κατανόηση” το υπουργείο το πρόβλημά μας, η κατάσταση χειροτερεύει».

 

Και τα ερωτήματα που θέτουν οι κρατούμενοι του Δομοκού και στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι:

 

* «Ο δήμαρχος του Δομοκού έχει υποχρέωση να προμηθεύει τη φυλακή με νερό; Αν όχι, ποιος; Και αφού δεν το κάνει, σε μια φυλακή χωρίς γιατρό, γεμάτη λοιμώδη νοσήματα, με σακατεμένους ανθρώπους, ποιος είναι αυτός που κόβει το νερό; Και τι κάνει η εισαγγελική αρχή πέρα από ευχές-διαπιστώσεις και κατανόηση;»

 

* «Οι κρατούμενοι προτείνουν να πληρώσουν αυτοί τη γεώτρηση για να έχουν νερό, αφού δεν ανταποκρίνεται η δημοτική αρχή. Η εισαγγελική αρχή δεν τη βρήκε άσχημη την ιδέα μας. Μήπως να πείσει και τον υπουργό κύριο Χαρ. Αθανασίου;»

 

Scroll to top