Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Ο λογαριασμός που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι για τη «σωτηρία» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ υψηλός και τα οφέλη για την κοινωνία μηδαμινά. Αυτό υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, από την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπέστη άμεση ζημιά 4 δισ. ευρώ. Aποδομείται έτσι το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών που ισχυρίζεται ότι «η Εθνική ζημιώθηκε από το PSI 11,7 δισ. ευρώ και το αντίστοιχο κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πραγματικό και όχι λογιστικό». Σύμφωνα με το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έγινε με αύξηση κατά 50 δισ. του ελληνικού δημόσιου χρέους, που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν είναι βιώσιμο εκλιπαρώντας για νέα παρέμβαση από την πλευρά των πιστωτών. «Επομένως, πώς υπολογίζεται η συμμετοχή των τραπεζών στο PSI ως κέρδος και ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι τελικά κερδισμένο;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει στην κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, τα 50 δισ. ευρώ «υπέρ σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος» αποτελούν μόνο ένα μέρος του «λογαριασμού», καθώς δεν υπολογίζονται οι απώλειες των μετόχων του εσωτερικού, μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και είδαν την περιουσία τους να απομειώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι στην Ισπανία από την πώληση του μεριδίου τής ΒΑΝΚΙΑ προέκυψαν κέρδη 13% πάνω από την τιμή ανακεφαλαιοποίησής της από το ισπανικό Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά το PSI εξάλλου, η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει ένα αντίστοιχο σχέδιο αποκατάστασης, έστω και μερικής (όπως έγινε στην περίπτωση των τραπεζών), των ζημιών που υπέστησαν οι ιδιώτες ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία (και άλλα ταμεία του Δημοσίου) που συμμετείχαν υποχρεωτικά στο PSI.
Συνέπειες
Προφανώς η τεράστια ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων, που οδήγησε σε δραματική μείωση των συντάξεων, και η απειλή κατάρρευσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν αποτελούν για την κυβέρνηση «συστημικό κίνδυνο». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί το υπουργείο Οικονομικών να παραδεχτεί το ύψος των πραγματικών ζημιών που έχουν υποστεί τα Ταμεία τόσο από το PSI όσο και από τη μη συμμετοχή τους στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως επίσης και κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το υπουργείο Οικονομικών «να υποδείξει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο σε παγκόσμια κλίμακα για την ουσιαστική αφαίρεση του δικαιώματος άσκησης του ελέγχου μια εταιρείας από τον πλειοψηφικό μέτοχο», όπως συνέβη στην περίπτωση του Ελληνικού Δημοσίου για τις τράπεζες που λειτουργούν με δημόσιο χρήμα.