Turkey-diadilosi-nero-orixeio

16/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Οργή λαού και κυβερνητικές προκλήσεις για την τραγωδία στην Τουρκία

Με αλαζονικούς, προσβλητικούς για τα θύματα αφορισμούς και ανάρμοστες χειροδικίες, αντέδρασε ο Ταγιπ Ερντογάν στο ξέσπασμα για την εκατόμβη των νεκρών στη Σόμα. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται έκθεση-κόλαφος για την λειτουργία των ορυχείων.
      Pin It

Με αντλίες νερού και δακρυγόνα οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν πλήθος χιλιάδων κατοίκων της Σόμα που θέλησαν να εκδηλώσουν την οργή τους, με πορεία σε μνημείο για τους ανθρακωρύχους. Μαζί τους και επισκέπτες από άλλες πόλεις που έφθασαν για συμπαράσταση, με πλακάτ που έγραφαν «Κανένα κάρβουνο δεν μπορεί να ζεστάνει τα παιδιά πατεράδων που σκοτώθηκαν στο ορυχείο».

Turkey-diadilosi-orixeio-autokinito

Όχι μόνο κανένας δεν έχει παραιτηθεί και κανένας δεν έχει αναλάβει ευθύνες για την τραγωδία- την οποία πολλοί σχολιαστές αποκαλούν «μαζική δολοφονία» – αλλά σήμερα άλλη μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας πυροδότησε νέες διαμαρτυρίες. Υπολογίζει η κυβέρνηση- είπε ο Τανέρ Γιλδίζ – ότι δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 18 οι ανθρακωρύχοι που είναι ακόμα εγκλωβισμένοι, επομένως ο αριθμός των θυμάτων δεν θα ξεπεράσει τους 302. Οι αρχές συγκαλύπτουν το έγκλημα καταγγέλλουν οι διασωθέντες. «Είναι ντροπή, είναι ένα απίστευτο ψέμα», είπε ένας ανθρακωρύχος. Προσπαθούν να αποκρύψουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Ήμουν εκεί κάτω. Και είναι πολύ περισσότεροι από 18 οι εγκλωβισμένοι».

Turkey-diadilosi-orixeio

Ο Χασάν Οζντίλ ήταν ένας από τους τυχερούς. Δραπέτευσε εγκαίρως από αυτή την παγίδα θανάτου και περιέγραψε στην εφημερίδα Hurriyet απίστευτες σκηνές. «Είδα έναν εργάτη με μια ζώνη στο λαιμό του να προσπαθεί να αυτοκτονήσει. Εφθασαν σε ένα σημείο λίγα μέτρα πάνω από εκεί που έγινε η έκρηξη. Άλλοι μου είπαν ότι ορισμένοι συνάδελφοί μας χτύπαγαν τα κεφάλια τους στον τοίχο. Οι μάσκες οξυγόνου δεν δούλευαν. Κουβαλάω αυτή τη μάσκα εδώ και τρία χρόνια… Έπρεπε να τις ελέγχουν κάθε έξι μήνες, αλλά δεν το έκαναν… Η έκρηξη έγινε στα 2.400 μέτρα από την επιφάνεια. Κατέβηκα κάτω. Είδα να στοιβάζουν τους εργάτες πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο μεταφοράς του κάρβουνου. Ηταν 50- 60άτομα εκεί. Οι φίλοι μου ανέβηκαν και εκείνοι για να φθάσουν στην επιφάνεια. Και πέθαναν εκεί».

 

Έκθεση – κόλαφος

Σήμερα δημοσιοποιήθηκε και έκθεση που είχε συντάξει το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών προ τετραετίας και προέβλεπε με τραγική ακρίβεια την τραγωδία. Με τίτλο «Εργατικά Ατυχήματα σε ορυχεία» η έρευνα των 152 σελίδων προειδοποιούσε ότι το συγκεκριμένο ορυχείο στη Σόμα κρύβει υψηλά επίπεδα μεθανίου, με συνέπεια να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λάθους στη λειτουργία του.

«Δεν θα πρέπει να προχωρήσει η παραγωγή πριν διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα… διότι μπορεί να καταλήξει στην καταστροφή».

Στην έκθεση επισημαίνεται η έλλειψη εναλλακτικών οδών διαφυγής για τους ανθρακωρύχους, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η διάσωση τους σε περίπτωση ατυχήματος. «Ο εξαερισμός του ορυχείου επηρεάζεται αρνητικά , εφόσον οι χώροι δεν μπορούν να εκκενωθούν γρήγορα και με ασφάλεια», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει δεύτερη έξοδος κινδύνου.

Turkey-tafoi-nekroi-orixeio

Αναφέρει επίσης τη λανθασμένη και παράτυπη μέθοδο κατασκευής των τοιχωμάτων του ορυχείου, την έλλειψη οχύρωσης των στοών, την απουσία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την έκλυση επικίνδυνων αερίων, τα προβληματικά ηλεκτρικά κυκλώματα και τους μετασχηματιστές και την έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού και ειδικών χώρων εκκένωσης και εκτάκτων αναγκών.

Κανείς στην κυβέρνηση δεν είχε δώσει τότε σημασία, όπως δεν έδωσε σημασία και στην επερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης για την διεξαγωγή έρευνας στο ορυχείο της Σόμα, που καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του Ερντογάν, μόλις δυο εβδομάδες πριν την τραγωδία. Τώρα βέβαια, με όλη την χώρα να έχει ξεσηκωθεί και τις καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους στους ιδιοκτήτες του ορυχείου να πολλαπλασιάζονται, ορίστηκαν 28 εισαγγελείς για να ερευνήσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

 

Παραπληροφόρηση για τα μέτρα ασφαλείας 

Η αλήθεια είναι ότι τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων, οι αρχές δεν γνωρίζουν ούτε τι προκάλεσε την έκρηξη, σε ένα ορυχείο που όλοι θεωρούσαν από τα ασφαλέστερα στη χώρα, ούτε πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί.

Μετά την καταστροφή ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία Soma Mining Inc. είχε παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη για τα μέτρα ασφαλείας και την «τεχνολογία» που χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις της. Για παράδειγμα δεν διέθετε εν λειτουργία θαλάμους έκτακτης ανάγκης όπως διακήρυσσε και ήταν εν μέρει μηχανοποιημένη η παραγωγή.

Turkey-tafos-nekros-orixeio

 

Όταν ξέσπασε η φωτιά, σχετικά κοντά στην έξοδο, εκατοντάδες ανθρακωρύχοι ακολούθησαν τις οδηγίες και κατέβηκαν σε μεγαλύτερο βάθος με την ελπίδα ότι θα τους διοχετευτεί οξυγόνο για να επιβιώσουν. Χρειάστηκαν όμως δυο ώρες για να φθάσει εκεί το οξυγόνο και με τις μάσκες- όσες λειτουργούσαν- να διαρκούν στην καλύτερη περίπτωση μόνο μια ώρα, περίπου οι μισοί από τους εργάτες πέθαναν από δηλητηρίαση.

Ο Μεχμέτ Ουτκαν, μηχανικός ασφαλείας στο ορυχείο που είχε ρεπό την ημέρα του δυστυχήματος υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Βilgi, ότι οι ιδιοκτήτες δεν χρησιμοποιούσαν στα ηλεκτρικά του ορυχείου αντιπυρικά υλικά, κατηγορώντας τους ότι «έδωσαν προτεραιότητα στο κέρδος και όχι στην ασφάλεια».

 

«Μία δολοφονία με κίνητρο»

Για την αρθρογράφο της εφημερίδας Hurriyet, Ζάλε Οζγκεντουρκ, ο θάνατος 300+ ανθρώπων ήταν απλώς «μια δολοφονία με κίνητρο την αύξηση της παραγωγικότητας». Και συνεργοί στο έγκλημα ήταν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, συμπληρώνει η εφημερίδα Zaman, παραθέτοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος.

«Δεν υπάρχουν κενά στους κανονισμούς για την ασφάλεια των ορυχείων… και το συγκεκριμένο ορυχείο είχε επιθεωρηθεί 11 φορές από το 2009», υποστήριξε ο Χουσείν Τσελίκ και προειδοποίησε όλους να μην «ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους».

Στην ίδια γραμμή λίγο νωρίτερα, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου, δεν ζήτησε καν συγνώμη. «Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε ειδικούς θαλάμους για έκτακτη ανάγκη και δεν θα είχε καμία σημασία ακόμα κι εάν είχαμε», είπε ο Αλπ Γκουρκάν και ρώτησε τους δημοσιογράφους τι θα έκαναν αυτοί σε περίπτωση φωτιάς: θα πήγαιναν προς τα έγκατα του ορυχείου στους θαλάμους αυτούς ή θα έτρεχαν προς την έξοδο. «Εγώ θα έτρεχα προς τα επάνω για να βγω έξω», είπε υπονοώντας εμμέσως ότι τα θύματα έφταιγαν που πέθαναν!

 

efsyn.gr

Scroll to top