ΣΥΡΙΖΑ: φωνές κριτικής για τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που αναζητείται κατεύθυνση και εντείνεται ο πόλεμος από τη συγκυβέρνηση
Του Νίκου Σβέρκου
Τρόπους για αποτελεσματικότερη επικοινωνιακή τακτική αναζητά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ μαίνεται η εσωκομματική συζήτηση για την κατεύθυνση του κόμματος, ιδίως μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του για τις επενδύσεις και το ευρώ.
Τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασαν χθες, αποφάσισαν να τεθούν επί τάπητος στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου ο συντονισμός, η ενημέρωση και η επικοινωνία των στελεχικών στρωμάτων. Παράλληλα πληθαίνουν οι ετερογενείς φωνές που μιλούν για «αστοχίες» στη δημόσια έκφραση, «υπερφίαλες διατυπώσεις» και τοποθετήσεις που «μπάζουν από παντού», κριτική που «ακουμπά» και τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα στελέχη της Γραμματείας διαβλέπουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη επίθεση από την κυβέρνηση και τα φιλικά σ' αυτήν ΜΜΕ, τρίτη κατά σειρά μετά τη Λίστα Λαγκάρντ και την τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, επιχειρείται ο διαχωρισμός σε «ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού και Εσωτερικού» ώστε να «ακυρωθεί» ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ και να «αποδομηθεί» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Πολλά ήταν μάλιστα τα στελέχη που εκτίμησαν ότι υπάρχουν τριγμοί στην τρικομματική κυβέρνηση, κυρίως λόγω της «απόστασης« της ΔΗΜΑΡ από τους «κυβερνητικούς ακροδεξιούς».
Παράλληλα, στελέχη της μειοψηφίας σημείωναν μετ' επιτάσεως ότι πρέπει να επαναδιατυπωθεί με σαφήνεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα μνημόνια, θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση, ότι αντιπαλεύει την πολιτική του ΔΝΤ και ότι ισχύει στο ακέραιο η προεκλογική θέση «καμιά θυσία για το ευρώ».
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επικεντρώσει το επόμενο διάστημα σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, όπως το πετρέλαιο, η ανεργία και τα χαράτσια. Σε αυτό το πλαίσιο η Κ.Ε. θα επικυρώσει την απόφαση για νέα εξόρμηση με επικεφαλής τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τη λήψη πρωτοβουλιών για τη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων σ' αυτά τα ζητήματα.
Η Κ.Ε. ωστόσο δεν αναμένεται «ρόδινη», καθώς στελέχη πρόκειται να θέσουν ζητήματα που ξεπερνούν την εξωστρεφή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αναγνωρίζουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος της «δεξιάς στροφής». Χαρακτηριστικά οι βουλευτές Η. Διώτη, Ε. Τσακαλώτος και το στέλεχος Γ. Αλμπάνης με κείμενό τους στο Rednotebook.gr αναφέρουν ότι «το στρογγύλεμα των συμφωνημένων πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοχειρία». Στο ζήτημα των συμμαχιών, πάντως, η μειοψηφία θα επαναλάβει ότι πρέπει να συνεχιστεί το κάλεσμα προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έστω και αν ο Περισσός αρνείται κάθε συγχρωτισμό.
Στο πολυμελές όργανο της Κ.Ε. δεν αποκλείεται να εκφραστούν έντονες διαφωνίες για σειρά θεμάτων, ενώ την Παρασκευή η Αριστερή Πλατφόρμα θα αποφασίσει για το αν θα καταθέσει εναλλακτικό κείμενο. Ωστόσο, όλες οι πλευρές υποστηρίζουν εξωστρεφώς ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει συντεταγμένα και νηφάλια. Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η αποστροφή στελέχους ότι «στο τέλος θα επικρατήσει το καλό κλίμα και η σύμπνοια».
Τέλος, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη σύσταση επιτροπών για το καταστατικό και τις θέσεις του νέου κόμματος, ενώ στα τέλη Μαρτίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για το αν θα υπάρξει ολιγόμηνη αναβολή του ιδρυτικού συνεδρίου.