Pin It

O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετατόπισε χθες την ατζέντα από την οικονομική στην «πολιτική, θεσμική και συστημική κρίση», κάνοντας προτάσεις για την υπέρβαση της

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που «παραμορφώνει τη λαϊκή βούληση», πρότεινε χθες ο Φώτης Κουβέλης στην ημερίδα της ΔΗΜΑΡ στο «Κάραβελ» με θέμα «Πολιτικό σύστημα σε κρίση και προτάσεις για την εξυγίανσή του».

 

Επιχειρώντας εκ των πραγμάτων να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα από το πεδίο της οικονομίας, που δεν ευνοεί την κυβέρνηση, σε αυτό των πολιτικών θεσμών, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που θεωρεί αναγκαίες η ΔΗΜΑΡ για την έξοδο από την κρίση, ξεκινώντας από την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος μέχρι τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Αλλωστε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ το είπε ξεκάθαρα: «Η ελληνική κρίση μπορεί να εκφράστηκε ως οικονομική κρίση, αλλά είναι βαθύτατα πολιτική, θεσμική, συστημική».

 

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, η κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής και η διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα και ενθάρρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, που θέλει την κρίση πρωτίστως πολιτική και θεσμική και λιγότερο οικονομική, κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές της ημερίδας. Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στη συναίνεση ως βασική παράμετρο της πολιτικής και πρότεινε τον τρίτο δρόμο, αυτόν της σχετικής αυτονομίας των θεσμών. Οι καθηγητές Ηλίας Νικολακόπουλος και Ξενοφών Κοντιάδης εμφανίστηκαν να διαφωνούν με την πρόταση που φέρεται να προκρίνει το ΠΑΣΟΚ για το μπόνους των 50 εδρών. Μάλιστα, ο κ. Νικολακόπουλος προέκρινε το πορτογαλικό μοντέλο της απλής αναλογικής, ανά διοικητική περιφέρεια.

 

Εχουν προγραμματιστεί άλλες δύο ημερίδες της ΔΗΜΑΡ για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις: μία τον Φεβρουάριο για τον εκλογικό νόμο και άλλη μία τον Μάρτιο για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Scroll to top