Pin It

Η κοινωνία του Μνημονίου ψυχορραγεί. Εκατοντάδες συμπολίτες μας καταφεύγουν στην Εισαγγελία Ακροάσεων, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθούν από κάτι. Εξαθλιωμένοι, παγωμένοι, συγγενείς ανθρώπων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν…

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Κάποτε είχε οικογένεια και επιχείρηση δική του… Σήμερα τα 'χει χάσει όλα. Και το μόνο που διεκδικεί είναι ένα πιάτο φαΐ και μια κουβέρτα για να κρατηθεί στη ζωή. Και από το έσχατο κατώφλι της ανέχειας, τα χαρτόκουτα – «στέγη» στην οδό Ερμού, βρέθηκε εξαθλιωμένος και παγωμένος στην πόρτα της Εισαγγελίας Ακροάσεων. Στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στο ισόγειο του κτιρίου 16. Εκεί που προστρέχουν, καθημερινά πλέον, όλο και περισσότεροι σύγχρονοι Γιάννηδες Αγιάννηδες, τραγικοί πρωταγωνιστές των «Αθλίων» των μνημονιακών καιρών μας.

 

Νεοάστεγοι κάθε ηλικίας, άνεργοι που εκλιπαρούν για δουλειά, πολίτες με κλονισμένη ψυχική υγεία λόγω φτώχειας και οι οποίοι δεν έχουν βέβαια τη δυνατότητα να επισκεφθούν ψυχολόγο, πολίτες ανασφάλιστοι που δεν τους δέχονται τα νοσοκομεία, γονείς με παιδιά με ειδικές ανάγκες που τους έχουν κόψει το ρεύμα, συγγενείς ανθρώπων που έχουν αποπειραθεί να βάλουν τέλος στη ζωή τους και χρήζουν νοσηλείας, πολίτες που δεν έχουν χρήματα να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκιο τους. Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βιώνουν πρωτόγνωρες δυσκολίες σε μια χώρα που το κοινωνικό κράτος ψυχορραγεί.

 

Κάποτε μπορεί και να αρκούσε ο παπάς της ενορίας… Σήμερα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η παρέμβαση εισαγγελέων, όταν πρόκειται για πραγματικούς λειτουργούς της Θέμιδας που έχουν «ενδυθεί» το πνεύμα της, είναι πλέον απαραίτητη και έχει, συνήθως, άμεσα αποτελέσματα. Οπως συνέβη και με την περίπτωση του άστεγου της οδού Ερμού, που αναγκάστηκε να παρακαλέσει για δύο κουβέρτες για να παλέψει με το κρύο και με παρέμβαση της εισαγγελέως ακροάσεων, Αθηνάς Θεοδωροπούλου, βρήκε στέγη για να απαγγιάσει τα 85 του χρόνια.

 

Το πόσο σημαντικός είναι ο κοινωνικός πλέον ρόλος των δύο εισαγγελέων που υπηρετούν στο Τμήμα Ακροάσεων της Εισαγγελίας της Αθήνας (Αθηνά Θεοδωροπούλου και Ελένη Βασιλειάδου) αποδεικνύεται από τον αριθμό και μόνο των πολιτών που προσέρχονται στο γραφείο τους. Κατά μέσον όρο 500-600 πολίτες της Αθήνας περνούν την πόρτα τους, καθημερινά, ζητώντας την παρέμβασή τους για την ενεργοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, την προάσπιση δικαιωμάτων τους.

 

Από την καταγραφή των πλέον χαρακτηριστικών υποθέσεων, τις οποίες καλούνται να επιλύσουν οι δύο εισαγγελείς καταδεικνύεται ότι εκεί πάνε πια «οι πάντες για τα πάντα» αλλά αναδεικνύεται, δυστυχώς, και το μέγεθος των ψυχολογικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Μόνο τις 25 πρώτες ημέρες του Γενάρη παραγγέλθηκαν 125 νοσηλείες ανθρώπων με κλονισμένη ψυχική υγεία, πολλοί από τους οποίους είχαν αποπειραθεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους, κυρίως για λόγους οικονομικής ένδειας. Κατά τη διάρκεια του 2012 υποβλήθηκαν 3.252 αιτήσεις για νοσηλεία, ατόμων με βαριά κατάθλιψη, και κρίθηκε τελικά ότι έχριζαν νοσηλείας οι 2.156.

 

Η «ανθρωποφαγία», τα ανήκουστα και τα φαιδρά

 

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της ανθρώπινης υπόστασης, η ανθρωποφαγική, που κάποιοι δεν διστάζουν να τη ξεδιπλώσουν, ούτε ενώπιον της εισαγγελικής αρχής. Υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιρειών, που έχουν εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία, ζητούν εισαγγελική παραγγελία που να τους επιτρέπει να απευθύνονται σε υπηρεσίες και να ενημερώνονται αν οι ημιαπασχολούμενοι εργαζόμενοί τους δουλεύουν κι αλλού, για να συμπληρώσουν προφανώς το πενιχρό τους εισόδημα, ώστε να τους καταγγείλουν τις συμβάσεις. Το χειρότερο όλων είναι ότι παρόμοια αιτήματα έχουν υποβληθεί και από εργαζόμενους που σκοπεύουν να… καταδώσουν άλλους εργαζόμενους οδηγώντας τους έτσι στην απόλυση, ώστε να μην κινδυνέψει η δική τους θέση.Οι εισαγγελείς ακροάσεων, βεβαίως, δεν δίνουν τέτοιες παραγγελίες. Στα ανήκουστα περιλαμβάνονται και τα εξής περιστατικά:

 

*Πρόσφατα η κ. Θεοδωροπούλου δέχτηκε καταγγελία από παλαιοημερολογίτες ιερείς ότι ληξιαρχεία δεν περνούσαν κανονικά τους γάμους των παλαιοημερολογιτών αν και πρόκειται για αναγνωρισμένη θρησκεία. Η εισαγγελέας συνέταξε γνωμοδότηση και πλέον (στο πλαίσιο της ανεξιθρησκίας) οι γάμοι τους περνάνε κανονικά.

 

*Μέχρι πρότινος η περιφέρεια αρνούνταν να χορηγήσει στους αλλοδαπούς τις διατάξεις με τις οποίες απορρίπτει αιτήματα για ανανέωση άδειας παραμονής στην χώρα και απόκτηση ιθαγένειας. Ετσι ο αλλοδαπός έχανε τη δυνατότητα να προσφύγει δικαστικά με αίτηση ακύρωσης. Επειτα από σχετική εισαγγελική παραγγελία η περιφέρεια αναγκάζεται να παραδίδει στους αιτούντες τους σχετικούς φακέλους.

 

*Εχει επίσης ρυθμιστεί και το θέμα των ανεκτέλεστων παραγγελιών για εισαγωγές στα ιδρύματα, με τον ορισμό πταισματοδίκη ο οποίος υποχρεούται πλέον να συνοδεύει τους αστυνομικούς στις περιπτώσεις που ο πάσχων αρνείται να συνεργαστεί και δεν ανοίγει την πόρτα του σπιτιού και να εποπτεύει παράλληλα την ασφαλή «παράδοση» των ψυχικά ασθενών ανθρώπων.

 

*Στα φαιδρά περιστατικά, τέλος, καθώς περνούν και τέτοια από το γραφείο ακροάσεων, αναφέρουμε ενδεικτικά το αίτημα διοικητή νοσοκομείου να ρυθμίσει ο εισαγγελέας τις βάρδιες των… χειρουργείων γιατί δεν τα 'βρισκαν μεταξύ τους οι γιατροί!

 

Η ανασφάλιστη καρκινοπαθής

 

Νεαρή Αλβανίδα επισκέφτηκε με τον άντρα της την εισαγγελέα, παρακαλώντας την να παρέμβει στη διοίκηση νοσοκομείου που διέκοψε τη νοσηλεία στην ανασφάλιστη καρκινοπαθή πεθερά της, της οποίας δεν προλάβαιναν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής της. Η εισαγγελέας βάρδιας ζήτησε τον κανονισμό του νοσοκομείου, κι αφού τον διάβασε με προσοχή, βρήκε μια διάταξη – πρόβλεψη για τον κίνδυνο ζωής των ασθενών, και έπεισε τον διοικητή, που επέμενε πως δεν υπήρχε λύση, να μη δώσει εξιτήριο στην άρρωστη γυναίκα και να συνεχίσει τις θεραπείες της.

 

Παιδί με ειδικές ανάγκες στο σκοτάδι

 

Τη βοήθεια των εισαγγελέων ακροάσεων ζήτησε και απελπισμένος γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες που του είχαν κόψει το ρεύμα και δεν μπορούσε να βρει άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίας. Χρειάστηκαν τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες για να υπαχθεί ο πολίτης στις ειδικές διατάξεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να επανασυνδεθεί το ρεύμα στο σπίτι του. Λίγες ημέρες μετά το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε από άνεργη δικηγόρο με τυφλή μητέρα.

 

Ο άστεγος που τρελάθηκε στα σκαλιά εκκλησίας

 

Ιερέας ενορίας τηλεφώνησε στην εισαγγελέα για να την συμβουλευθεί πώς να χειριστεί έναν άστεγο που την «έβγαζε» από το πρωί μέχρι το βράδυ στα σκαλιά της εκκλησίας και ξαφνικά εκείνη την ημέρα έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον, έχασε τα λογικά του. Παραγγέλθηκε ψυχιατρική εξέταση, ειδικοί να χειριστούν τον εξαθλιωμένο άνθρωπο κατάφεραν να τον πάρουν και τελικά να του βρουν μια στέγη κι ένα πιάτο φαΐ.

 

Το δράμα εκατοντάδων ανέργων

 

Πολλοί άνεργοι και οικονομικά ασθενείς καθημερινά ζητούν εργασία. Οι εισαγγελείς, που δεν κάνουν βέβαια διορισμούς, αλλά δεν μένουν και αδιάφοροι μπροστά στα δράματα που εκτυλίσσονται μπροστά τους, τηλεφωνούν διερευνητικά σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στέλνουν τους απεγνωσμένους πολίτες σε συσσίτια της εκκλησίας ή του δήμου για να φάνε τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ.

 

*Από την εισαγγελία ακροάσεων μπορεί να παραγγελθεί ακόμα και ο καθαρισμός δημόσιων κτιρίων για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και καθαρισμός κατοικιών π.χ. σε περιπτώσεις εξαθλιωμένων ενοίκων, κυρίως γερόντων, όταν βέβαια έχει προηγηθεί έκθεση υγειονομικής υπηρεσίας. Οι εισαγγελείς ακροάσεων μπορούν να κάνουν και φιλοζωικό έργο. To τελευταίο δίμηνο έχουν αφαιρέσει τουλάχιστον έικοσι ζώα από τους κατόχους τους επειδή τα κακοποιούσαν.

 

Scroll to top