19/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ LE MONDE ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Αύξηση του ρεύματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

      Pin It

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Την πρόοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές και τη δυναμική που έχει δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας με την υποψηφιότητά του στην προεδρία της Ευρω- παϊκής Επιτροπής, επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde. Με τίτλο «Η ριζοσπαστική Αριστερά είναι σε θέση να προσπεράσει τους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» η εφημερίδα υπογραμμίζει στον υπότιτλο: «Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με επικεφαλής τον Ελληνα Τσίπρα, βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο». Ο δημοσιογράφος Αλέν Σαλ αναφέρει πως «η κρίση ωφελεί τη ριζοσπαστική Αριστερά. Χάρη στο ρεύμα που δημιούργησε η χαρισματική φιγούρα του ηγέτη της ελληνικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, η ριζοσπαστική Αριστερά είναι σε θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να υπερβεί τους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημοσκόπηση του PollWatch προβλέπει ότι ο αριθμός των βουλευτών από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) θα περάσει από 35 σε 52, ενώ οι Πράσινοι, «ορφανοί» από τον Κον Μπεντίτ αναμένεται να πέσουν από 57 σε 38 ευρωβουλευτές.

 

Σε χώρες όπου η κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η τρόικα ήταν πιο ισχυρά, είναι που η ριζοσπαστική Αριστερά σημειώνει το καλύτερο σκορ. Στην Ελλάδα, ιδίως, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να έλθει επικεφαλής. Ομως τα ψηφοδέλτια της ευρωπαϊκής Αριστεράς φαίνεται ότι θα πραγματοποιήσουν επίσης καλές περφόρμανς στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Κύπρο».

 

«Δημιουργήθηκε μια δυναμική», εξηγεί ο Πιερ Λοράν, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος πρωτοστάτησε στην επιλογή ως υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (του Τσίπρα), ελληνικού αντιτορπιλικού της Ευρώπης της κυρίας Μέρκελ. «Αυτή η υποψηφιότητα έχει αφυπνίσει νέο ενδιαφέρον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επέτρεψε τη συγκέντρωση δυνάμεων που συχνά ήταν διάσπαρτες, όπως στην Ιταλία και τη Σλοβενία», τονίζει.

 

Scroll to top