Samaras-Antonis-344x230

19/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνία Σαμαρά για την επόμενη μέρα

Στη Νέα Δημοκρατία γίνεται πλέον φανερό ότι ο πρόεδρός της θα πάρει τις αποφάσεις του το πρωί της 26ης Μαΐου.
      Pin It

Στη Νέα Δημοκρατία γίνεται πλέον φανερό ότι ο πρόεδρός της θα πάρει τις αποφάσεις του το πρωί της 26ης Μαΐου

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Με σκεπτικισμό βλέπει το όλον της Ν.Δ. το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης. Θέμα αμφισβήτησης του πρωθυπουργού δεν τίθεται, παρά τις επικρίσεις που ήδη δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος για τις επιλογές τακτικής και προσώπων ως προς τις χθεσινές εκλογές.

 

Το ερώτημα πλέον που τίθεται μετ’ επιτάσεως από τη βάση είναι τι θα γίνει την επομένη της 25ης Μαΐου. Η πλειονότητα των βουλευτών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών, υπό τον φόβο των χαμηλών ποσοστών και κατά συνέπεια της απώλειας των εδρών αρκετών εξ αυτών.

 

Το μήνυμα εστάλη με σαφήνεια στην εκλογική επιτροπή του κόμματος και το Μέγαρο Μαξίμου, που υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε δήλωση, μέσω του Σίμου Κεδίκογλου, ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.

 

Το αποτέλεσμα

 

Πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί μεν τα χθεσινά αποτελέσματα να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διατείνεται πως το αποτέλεσμα είναι διαχειρίσιμο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη Κυριακή.

 

Ο κ. Σαμαράς με τη δήλωσή του περί τα μεσάνυχτα χθες περιέγραψε ακριβώς αυτό αλλά και την τακτική που το κόμμα του θα ακολουθήσει την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα. Εντεινόμενη πόλωση και δίλημμα σταθερότητας ή πισωγυρίσματος. Είπε ο πρωθυπουργός: «Κάθε κάλπη έχει τη δική της σημασία. Δεν θέλω να σταθώ στα πολύ θετικά αποτελέσματα στην περιφέρεια και σε δήμους ούτε απέναντι σε επιλογές διαφορετικές από τις δικές μας. Η μάχη αυτή ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή. Ταυτόχρονα την άλλη Κυριακή έχουμε τη μάχη των ευρωεκλογών, που η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει. Είναι στο χέρι των Ελλήνων με την ψήφο τους είτε να συμβάλουν ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά είτε να αφήσουν τη χώρα να ξανακυλήσει προς τα πίσω».

 

Ο πρωθυπουργός απέφυγε βεβαίως να αναφερθεί στο ότι οι προσωπικές του επιλογές (Κουμουτσάκος, Σπηλιωτόπουλος, Ιωαννίδης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Αντ’ αυτού ήταν ο Αρης Σπηλιωτόπουλος που έριξε το καρφί του στον Ν. Κακλαμάνη: «Προφανώς η μη συνένωση των δυνάμεων της παράταξής μας δεν της επέτρεψε να μπει στον δεύτερο γύρο. Αν ήταν ενωμένη υπήρχαν προοπτικές τελικής επικράτησης στον Δήμο της Αθήνας», δήλωσε.

 

Η αγωνία του πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής πάντως κατεγράφη με σαφήνεια. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι τόσο η καραμανλική, όσο και η πτέρυγα της Ντόρας Μπακογιάννη, θεωρούν ότι μια διαφορά γύρω στο 3% είναι διαχειρίσιμη. Μια διαφορά όμως που θα υπερβαίνει το 4% θα δημιουργήσει θέμα και θα είναι πολύ δύσκολο για τον Αντ. Σαμαρά να μπορέσει να παραμείνει στη διακυβέρνηση ώς τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2015, ιδιαίτερα αν ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιήσει τις απειλές του και πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Οι πληροφορίες θέλουν κάποιους από το επιτελείο του να έχουν ήδη εισηγηθεί στον πρωθυπουργό παρά τα μηνύματα της Κ.Ο. να «προλάβει» τον κυβερνητικό του εταίρο και να είναι εκείνος πρώτος που θα πάει στον Κάρολο Παπούλια.

 

Οι αποφάσεις θα ληφθούν το πρωί της 26ης Μαΐου. Και η εκτίμηση που υπάρχει εντός της Ν.Δ. είναι ότι αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, μπορεί ο Σίμος Κεδίκογλου να υποχρεωθεί να διαψεύσει εαυτόν.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Μπερδεύτηκα για τα καλά!

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Τι… άσχετοι και πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν κάποιοι χθες το βράδυ στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στα γραφεία μας, στην οδό Κολοκοτρώνη. Δημοσιογράφοι, σου λέει μετά, οι οποίοι μπορούν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές και να ερμηνεύουν πρόσωπα και καταστάσεις. Εδειχναν χαρούμενοι χθες, λοιπόν, έμοιαζαν ικανοποιημένοι που η συγκυβέρνηση κλονιζόταν συθέμελα. Μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν (τα ουίσκι δεν πιάνονται). Δεν έβλεπαν Mega, δεν άκουγαν τους σεσημασμένους παρουσιαστές τους, Τρέμη, Πρετεντέρη και σία που ανέλυαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έδιναν σημασία στα σχόλια του Πέτρου Τατσόπουλου, του Μάκη Βορίδη και του Γρηγόρη Ψαριανού που επιδίδονταν σε ασκήσεις αριθμητικής, αθροίζοντας κατά το δοκούν ποσοστά και νούμερα. Νούμερα; Σαν να μην κατάλαβαν τίποτε στην «Εφ.Συν.» (μας), λοιπόν. Και βγάζουν συμπεράσματα σήμερα, ρίξτε μια ματιά ξανά στο πρωτοσέλιδό μας, καμία σχέση με τις δημοσκοπήσεις της εκπομπής «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη.

 

Βέβαια, όταν αργότερα έβαλα τα ακουστικά μου γυρίζοντας στο αγαπημένο μου ραδιόφωνο και τοποθετώντας την τηλεόραση στο mute, μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο. Εστίασα στα πρόσωπα όσων αναφέρω παραπάνω και όσα σχεδόν θριαμβευτικά υποστήριζαν νωρίτερα, δεν ταίριαζαν με την έκφρασή τους. Χάλια έδειχναν, σαν τεθλιμμένοι συγγενείς έμοιαζαν. Περίεργο. Ακατανόητο. Γιατί, άραγε; Αλλωστε οι επιλογές του βασικού κυβερνητικού εταίρου σάρωναν: Σπηλιωτόπουλος στην Αθήνα, Κουμουτσάκος στην Αττική, Ιωαννίδης στην Κ. Μακεδονία. Γιατί (κύριε);

 

 

Scroll to top