Στις «ορέξεις» των στρατιωτικών βρίσκεται η Ταϊλάνδη. Ο στρατός της χώρας κήρυξε σήμερα ( Τρίτη) στρατιωτικό νόμο και ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπανγκόκ, έπειτα από πολύμηνη πολιτική κρίση και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά τις οποίες 28 άνθρωποι έχασαντη ζωή τους.
«Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου δεν αποτελεί πραξικόπημα, αλλά έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης», διευκρινίσθηκε σε ανακοίνωση του στρατού που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Παράλληλα, στρατιωτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες δήλωσαν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση παραμένει στη θέση της. Συνεργάτης του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σε τοποθεσία που δεν ανακοινώθηκε. «Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσει την κατάσταση. Ο τόπος θα είναι μία ασφαλής κατοικία και δεν μπορεί να αποκαλυφθεί», ανακοίνωσε ο Σουρανάντ Βετζατζίβα.
Στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα έλαβαν θέσεις στο κέντρο της Μπανγκόκ και κυρίως στις περιοχές των ξενοδοχείων και των τηλεοπτικών σταθμών. Δεκάδες στρατιώτες και οχήματα έχουν επίσης αναπτυχθεί σε προάστιο της πρωτεύουσας κοντά στο χώρο φιλοκυβερνητικής διαδήλωσης των «κόκκινων πουκαμίσων». Ωστόσο ο στρατός έδωσε εντολή στους διαδηλωτές, τόσο φιλοκυβερνητικούς όσο και αντικυβερνητικούς, να παραμείνουν στους χώρους συγκέντρωσής τους.
«Το κοινό δεν πρέπει να πανικοβληθεί και πρέπει να συνεχίσει κανονικά της ζωή του», προέτρεψε από τηλεοράσεως ο στρατός της Ταϊλάνδης. Ο στρατός επέβαλε επίσης λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης για λόγους «εθνικής ασφάλειας», σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, ενώ στέρησε δέκα δίκτυα από τους αναμεταδότες τους, ανάμεσά τους το BlueSky, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, και τα φιλοκυβερνητικά AsiaUpdate και UDD , με την αιτιολογία ότι είναι πιθανόν «διαστρεβλώσουν πληροφορίες» και «να επιδεινώσουν την κατάσταση».
«Ο στρατός απαγορεύει σε όλα τα μέσα να μεταδώσουν ή να διανείμουν κάθε πληροφορία ή φωτογραφία που θα βλάπτει την εθνική ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Στην Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι, δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα και ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές της δημοκρατίας.
«Όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβασθούν τις αρχές της δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης… Περιμένουμε ότι στρατός να σεβαστεί τη δέσμευσή του ότι το μέτρο θα είναι προσωρινού χαρακτήρα για να εμποδιστεί η βία και πως δεν θα πληγούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να συνεργασθούν για την επίλυση των διαφορών τους μέσω του διαλόγου… Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών για την έκφραση της βούλησης του ταϊλανδέζικου λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε τη μεγάλη της ανησυχία για τα γεγονότα στην Ταϊλάνδη, χώρα που έχει προσελκύει μεγάλες ιαπωνικές επενδύσεις.
Σε διάλογο τις αντίπαλες παρατάξεις κάλεσε ο αρχηγός του στρατού
Ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι οι αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις θα πρέπει να συνομιλήσουν και πως ο στρατιωτικός νόμος που κηρύχθηκε σήμερα θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι να αποκατασταθούν η τάξη και η ασφάλεια. «Καλούμε όλες τις πλευρές να συνομιλήσουν για να βρεθεί διέξοδος (από την κρίση) στη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο στρατός έδρασε για την αποκατάσταση της τάξης και της εμπιστοσύνης των επενδυτών ύστερα από έξι μήνες και πλέον πολιτικών αναταραχών που οδήγησαν σε ύφεση την οικονομία. Ο στρατός θα αναλάβει δράση εναντίον όποιου χρησιμοποιήσει όπλα και βλάψει αμάχους, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν αναμενόμενη», λέει ο πρώην πρωθυπουργός
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Θαξίν Σιναουάτρα δήλωσε σήμερα ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου νωρίτερα μέσα στην ημέρα ήταν αναμενόμενη και εξέφρασε την ελπίδα ότι κανένας δεν θα υπονομεύσει τη δημοκρατία. «Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν αναμενόμενη για όσους παρακολουθούσαν την πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο ίδιος σε μήνυμά του που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ελπίζω καμία πλευρά να μην παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήξει τη δημοκρατική διαδικασία περισσότερο από ό,τι έχει ήδη πληγεί», έγραψε ο Θαξίν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος από το 2008.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ