Ενα ενα μάς τα κόβει ο Φίλιπ Ροθ. Το 2012 ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναγράψει άλλο μυθιστόρημα, ότι η «Νέμεσις» ήταν το 24ο και τελευταίο του. Το χωνέψαμε, θέλαμε δεν θέλαμε. Αλλωστε από τότε ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας, 81 χρονών σήμερα, δεν σταμάτησε με κέφι τη δημόσια παρουσία του. Ωραίες μεγάλες συνεντεύξεις, στις οποίες ανέλυε το έργο του. Βραβεύσεις. Δημόσιες αναγνώσεις. Σε μια τέτοια, όμως, πριν από λίγες μέρες (Πέμπτη 8 Μαΐου), στο UMCA της 92ης οδού στη Νέα Υόρκη, μας ξαναστενοχώρησε (ακόμα κι αν ζούμε στην άλλη άκρη του κόσμου). Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει πάλι μέρος σε δημόσιες εκδηλώσεις για τον ίδιο και το έργο του και ότι εγκαταλείπει για τα καλά το… μικρόφωνο.
Το αμφιθέατρο ήταν, βέβαια, γεμάτο ασφυκτικά και τον απόλαυσε να διαβάζει δύο μεγάλα αποσπάσματα από το μυθιστόρημά του «Το θέατρο του Σάμπαθ», που τώρα τελευταία λέει και ξαναλέει ότι το προτιμά από τα άλλα του βιβλία. Πριν από λίγους μήνες αυτό το παλιό του μυθιστόρημα (1995) επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πόλις» -η έκδοση του 1998 από τον οίκο Χατζηνικολή ήταν εξαντλημένη.
Να, όμως, που σήμερα θα προβληθεί στο BBC συνέντευξη του Ροθ στον Αλαν Γεντόμπ, στην οποία ο συγγραφέας δηλώνει: «Είναι η τελευταία μου εμφάνιση στην τηλεόραση, η τελευταία μου εμφάνιση σε σκηνή ή οπουδήποτε αλλού». Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν για την εκπομπή «Imagine». O Ροθ, όπως γράφει η «Γκάρντιαν», φαίνεται «χαλαρός και σε παιχνιδιάρικη διάθεση».
Θυμάται με ευχαρίστηση τη ζωή του. «Είχα λογοτεχνική φήμη, σεξουαλική φήμη και τη φήμη ενός τρελού. Επαιρνα εκατοντάδες γράμματα, μερικά με φωτογραφίες νέων κοριτσιών με μπικίνι. Είχα, δηλαδή, μπόλικες ευκαιρίες να καταστρέψω τη ζωή μου».
Γι’ αυτό και, όπως λέει, όσο περνούσαν τα χρόνια «το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να με κάνω περισσότερο ορατό από όσο ήδη ήμουν. H δημοσιότητα με πανικόβαλλε. Μετακόμισα στην εξοχή» -αναφέρεται στο αγροτόσπιτο του Κονέκτικατ όπου έγραψε τα βιβλία που ακολούθησαν το «Αμερικάνικο ειδύλλιο».
Σε μια συνέντευξή του σε βρετανικό μέσο δεν θα μπορούσε να μη σταθεί στη μετακόμισή του στο Λονδίνο, το 1976, μετά από απαίτηση της τότε συζύγου του Κλερ Μπλουμ. Δεν αισθάνθηκε ποτέ άνετα.
«Η Αγγλία κατάφερε να με μετατρέψει σε Εβραίο μέσα σε μόνο 8 εβδομάδες», λέει με χιούμορ. Μέχρι που πιέζει τον δημοσιογράφο να τον ρωτήσει για τη… σχέση του με την Αβα Γκάρντνερ (την αναφέρει και στο «Θέατρο του Σάμπαθ»). Αλλά τελικά η διακριτικότητα νικάει και ο Γεντόμπ λέει: «Ας τα αφήσουμε αυτά στον Μπλέικ Μπέιλι» (τον τυχερό βιογράφο τού Ροθ).
Το βιβλίο του θα είναι έτοιμο το 2022. «Θα κάνω το καλύτερό μου για να μείνω ζωντανός μέχρι τότε», αστειεύεται ο συγγραφέας, «αλλά μη με πιέζετε. Τώρα που δεν γράφω, το μόνο που θέλω είναι να κουτσομπολεύω. Bye, bye».
Επιμ.: Β.Γεωργ.