31/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιδιά ενός κατώτερου θεού

      Pin It

Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πρωτοσταστεί στο να αποκτήσουν ιθαγένεια όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα μας

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα ανοίγει τις πόρτες της νομιμοποίησης σε έναν πληθυσμό παράνομων μεταναστών ίσο με μια ολόκληρη Ελλάδα, εμείς αρνούμαστε στα παιδιά των νομίμων μεταναστών το αυτονόητο: Να ζουν ως ισότιμοι πολίτες στη χώρα που μεγάλωσαν και ρίζωσαν. Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας, ώστε να απαγκιστρωθεί από το φυλετικό «δίκαιο του αίματος», λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο γέννησης και κοινωνικοποίησης. Τόπος που για τη δεύτερη γενιά μεταναστών δεν μπορεί παρά να είναι η Ελλάδα.

 

Ως «θεσμικός εκτροχιασμός» και «ιδεολογική οπισθοδρόμηση» περιγράφηκε η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου 3838/10, γνωστού και ως νόμου Ραγκούση, στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΑ στην Τεχνόπολη.

 

«Τα παιδιά των μεταναστών, που έχουν φέρει τη ζωή τους εδώ, έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια. Αυτός είναι ο άξονας της καμπάνιας που ξεκινά, περιλαμβάνοντας και σποτ που θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα προβληθούν στην τηλεόραση. Θα προβληθούν δωρεάν, καθώς το ΕΣΡ τα έκρινε ως κοινωνικά μηνύματα, κάτι ενθαρρυντικό με το κλίμα που επικρατεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ ο Δημήτρης Χριστόπουλος, παρουσιάζοντας τα βίντεο, στα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά, απουσιάζει ο διδακτισμός και κυριαρχεί το χιούμορ.

 

«Νιώθω ντροπή όταν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μου καταδέχεται να μιλάει με φυλετικά επιχειρήματα», είπε ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος. Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρία Παπαγιάννη διηγήθηκε την ιστορία της Σάσας από τη Ρωσία και του Γιάννη από το Πακιστάν, και αναρωτήθηκε γιατί αυτά τα παιδιά δεν δικαιούνται μια νόμιμη σχέση με τον τόπο που γεννήθηκαν και ζουν τόσα χρόνια. «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην υπηκοότητα, όχι γραφειοκρατικά αλλά επειδή αγαπάνε τον τόπο που ζουν» είπε η Κατεβάν Ντιναλισβίλι από τη Γεωργία, μητέρα της Αννας Μαρίας και θεία του Λουκά, δύο από τους μικρούς πρωταγωνιστές της καμπάνιας. Ο 27άχρονος ηθοποιός Στέφανος Μουαγκιέ, που γεννήθηκε στον Βύρωνα από Αφρικανούς γονείς θύμισε ότι «οι συμπολίτες μας, φορείς ενός οιονεί διαφορετικού πολιτισμού, δεν επαιτούν αλλά απαιτούν ίσα δικαιώματα» και ότι «δεν υπάρχουν ξένες ψυχές, αλλά μυαλά που ξενίζουν».

 

Αιχμές της καμπάνιας είναι η ενσωμάτωση και η ένταξη των παιδιών στην πολιτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με την εθνοτική περιχαράκωση και τον αποκλεισμό: «Θέλουμε παιδιά μεταναστών τα οποία, εφόσον οι γονείς τους έχουν ριζώσει στον τόπο αυτό, να δικαιούνται το κομμάτι που τους αναλογεί από το ανήκειν στον ελληνικό λαό. Θέλουμε, δηλαδή, δικαιώματα, ειρήνη και κοινωνική ισορροπία για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον τόπο, επειδή ακριβώς ζούνε μαζί μας».

 

Παρεμβάσεις έκαναν μεταξύ άλλων η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου και της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση, ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Κωνσταντίνου, ενώ μεταφέρθηκε γραπτό μήνυμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση που κατέληγε ότι «γι' αυτά τα παιδιά (των νομίμων μεταναστών) η ιθαγένεια στα 18 είναι σενάριο ακροδεξιό».

 

Ως «υπερμνημονιακή» χαρακτήρισε την υπόθεση της ιθαγένειας ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Κ. Τσιτελίκης, ενώ ο Κωστής Παπαϊωάννου έθεσε την πολιτική διάσταση λέγοντας ότι «για να ανατραπεί ο νόμος Ραγκούση, θα πρέπει η Ν.Δ. να στηριχθεί στους ψήφους των νεοναζί και ανθρώπων που μιλάνε για αεροψεκασμούς».

 

Scroll to top