20/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γκάλοπ ανυποληψίας

Οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, τόσο στα γκάλοπ όσο και στα exit polls.
      Pin It

Οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, τόσο στα γκάλοπ όσο και στα exit polls

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Κοιτάξτε, αν κι εσείς παίρνατε 3 ευρώ την ώρα για μια δουλειά, δεν νομίζω πως θα δείχνατε ιδιαίτερο ζήλο μετά. Το ίδιο και οι νεαροί που δούλεψαν την Κυριακή στα exit polls των, αναξιόπιστων πια, εταιρειών δημοσκόπησης. Αν πληρώνονταν κι αυτοί με μόλις 3 ευρώ την ώρα, θα υπήρχε ζήτημα. Πολλώ δε μάλλον αν δεν χρησιμοποιήθηκαν στη διενέργεια των exit polls έμπειροι ερευνητές, αλλά άνεργοι νέοι που αναζητούσαν εργασία. Αλήθεια, τέθηκαν κριτήρια εμπειρίας για εκείνους που εργάστηκαν στα exit polls; Πραγματοποιείται κάποιος σοβαρός έλεγχος για το πώς γίνεται η δουλειά; Ποσοτικά το βλέπουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων το θέμα, όχι ποιοτικά. Να βρεθούν έξω από τα εκλογικά κέντρα οι εκπρόσωποί τους και απλώς να συγκεντρώσουν τα ευρήματα. «Τα exit polls αποτελούν μια πολύ καλή πηγή εσόδων, τίποτε άλλο», λένε στους διαδρόμους των γραφείων τους. Γνωστά όλα αυτά στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, κοινό μυστικό. Αλλά υπάρχει ένα είδος… συνενοχής ανάμεσά τους, τηρείται μια άυλη συμφωνία εχεμύθειας.

 

Μετά τους πολιτικούς λοιπόν, μετά και τους δημοσιογράφους εννοείται, σειρά παίρνουν τώρα οι δημοσκόποι. Κι ανεβαίνουν τάχιστα στην κλίμακα της ανυποληψίας, χτυπούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μπορεί και να κατέχουν αυτοί πλέον τα πρωτεία. Ο κόσμος δεν τους εμπιστεύεται, τους λοιδορεί, αποτελούν πηγή ανεκδότων. Περιμένουμε τα exit polls των ευρωεκλογών την επόμενη Κυριακή, να δούμε ποιον θα δείξουν δεύτερο ώστε να μάθουμε τον νικητή.

 

Πιθανότατα να φταίει και η μεθοδολογία. Αλλά κυρίως ευθύνονται οι ίδιοι οι «δημοσκόποι» που θεωρούν εαυτούς ικανούς να ερμηνεύουν τα στοιχεία, υποτιμώντας τον ρόλο του ερευνητή. «Ερευνα στην Ελλάδα σημαίνει προχειρότητα και έξυπνοι ερμηνευτές», υποστηρίζει δημοσκόπος με μακρά εμπειρία στον χώρο. Το σκέφτεστε; Να ήταν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις στημένες και τα exit polls επίτηδες «τραβηγμένα» ώστε να δημιουργηθεί κλίμα; Αλλά και τι σημασία έχει αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο; Το χειρότερο για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι που ο κόσμος πιστεύει ότι ισχύει. Ας κάνουν μια… δημοσκόπηση να το διαπιστώσουν.

 

[email protected]

 

Scroll to top