20/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι συμμαχίες έβγαλαν εκτός την Αριστερά

Ερωτήματα και απογοήτευση για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στον Δήμο Λέσβου.
      Pin It

Ερωτήματα και απογοήτευση για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στον Δήμο Λέσβου

 

Της Ανθής Παζιάνου

 

1Με πολλά ερωτήματα, αλλά και απογοήτευση που δεν κρύβεται ξημέρωσε η επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Λέσβο για την Αριστερά, και κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ΚΚΕ κατόρθωσε να κρατήσει τα ποσοστά του αλλά και τις έδρες του (3) σε Δήμο Λέσβου και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που έδωσε προβάδισμα στη Χριστιάνα Καλογήρου της Ν.Δ. με ποσοστό 31,51% και στον Νάσο Γιακαλή με 25,88% για τον δεύτερο γύρο, άφησε πίσω την Αγλαΐα Κυρίτση (19,37%) να καταλαμβάνει 4 έδρες. Ας σημειωθεί ότι η επικεφαλής του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή» θεωρούνταν από τα φαβορί των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες της χώρας, με τα στελέχη του να θεωρούν δεδομένη την επικράτησή της στον δεύτερο γύρο.

 

Τα πράγματα, ωστόσο, είναι λίγο πιο σύνθετα. Η Αγλαΐα Κυρίτση, σύμβολο του αγώνα της ΕΡΤ, με καταγωγή από τη Χίο, αν και ανακοινώθηκε σχετικά νωρίς, δεν κατόρθωσε να λάβει την περιφερειακή της ταυτότητα ως νησιώτισσα του Βορείου Αιγαίου σε σχέση με τους δύο συνυποψηφίους της, η μία εκ των οποίων, η Χρ. Καλογήρου, είχε διατελέσει βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. και μέχρι πρότινος γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Φυσικά, η διαφορά με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2010 είναι σημαντικά αισθητή, πλην όμως…

 

Από την άλλη, ο Νάσος Γιακαλής, γέννημα-θρέμμα Μυτιληνιός, αποτελεί σήμα κατατεθέν της αυτοδιοίκησης, στην οποία υπηρετεί από τη δεκαετία του 1980 ως μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ομολογουμένως γνωρίζει πώς να κάνει εκλογές και ποιες συμμαχίες να συγκροτεί.

 

Το αρκετά μεγάλο ποσοστό της κ. Καλογήρου αποδίδεται στη συμμαχία που έκανε με στελέχη της μη Δεξιάς, αν όχι και της Αριστεράς, όπως στη Λήμνο, όπου έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό της (38,97%), αλλά και στη Χίο, με στελέχη που είχαν αποκοπεί από το περιβάλλον Γιακαλή.

 

Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν το ποσοστό της πάνω από αυτό της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (29,37%)! Το δίπολο «Δεξιά-Κέντρο», ωστόσο, είναι ένα εργαλείο που ξέρει να το χρησιμοποιεί ο Νάσος Γιακαλής, ο οποίος μπορεί να επαναφέρει άρρητες συμμαχίες με τον κόσμο της Αριστεράς, η οποία (ΚΚΕ) τον έχει στηρίξει ως αντάρτη σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τον Δήμο Μυτιλήνης.

 

Από τα παράδοξα της κάλπης θεωρείται η είσοδος της ΔΗΜΑΡ (3,46%) στο Περιφερειακό Συμβούλιο (1 έδρα) πρώτη φορά και η μη είσοδος για… ακόμα μια φορά της «Ανταρσίας στο Αιγαίο» (2,38%), η οποία επίσης για ακόμα μια φορά έχασε το προβάδισμα από τους «Οικολόγους» (2,71%), που έβγαλαν μία έδρα.

 

Δήμος Λέσβου

 

Ηταν ο πρώτος που είχε ανακοινωθεί ο Στράτος Γεωργούλας, υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου και επικεφαλής του «Αλλου Δρόμου» από τον περασμένο Δεκέμβρη. Κι ενώ οι ενδείξεις, η προεργασία για τη συγκρότηση θέσεων, με τη συμμετοχή από την αρχή άνω των 100 ατόμων σε θεματικές επιτροπές και πρωτότυπες διεργασίες από τα κάτω, η στήριξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Σχέδιο Β’, άλλες οργανώσεις της Αριστεράς και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προμήνυαν το προβάδισμα στον δεύτερο γύρο, ο Στράτος Γεωργούλας απέσπασε μόλις 16,11%.

 

Παράλληλα, η εικόνα έδειχνε τον Σπύρο Γαληνό, υποψήφιο δήμαρχο (άτυπα των ΑΝ.ΕΛΛ.) να περνά πάνω από 10 μονάδες τον δεύτερο, αλλά εν τέλει με ποσοστό 36% περνά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τον επόμενο, δηλαδή τον Φωτή Ξύδα, ο οποίος στηρίζεται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

 

Τα μηνύματα της δημοτικής κάλπης ήταν αρκετά θολά, αλλά το κουβάρι ξετυλίγεται. Ο Σπύρος Γαληνός φαίνεται ότι είχε προετοιμάσει το έδαφος για την κάθοδό του πολύ νωρίτερα από όταν την ανακοίνωσε, όταν το 2012 ως βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. είπε όχι στα μνημόνια και διαγράφηκε, παραιτήθηκε και εντάχθηκε στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ο Σπ. Γαληνός αποδείχτηκε ότι ήταν εκείνος που καρπώθηκε το κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, παρ’ ότι εκείνη εφαρμοζόταν από στελέχη της απερχόμενης δημοτικής αρχής που κατέβασε στο ψηφοδέλτιό του.

 

Το παράδοξο είναι ότι οι δημοτικές εκλογές αναδεικνύουν ένα μεγάλο ποσοστό αθροιστικά της Δεξιάς, η οποία φαίνεται να εκτείνεται από την Ακροδεξιά έως τη Δεξιά του ΠΑΣΟΚ, που κωδικοποιημένα συμβολοποιείται στο πρόσωπο του Φωτή Ξύδα. Ο κ. Ξύδας, πρέσβης επί σειρά ετών στην Αγκυρα, το 2012 υποψήφιος με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, αποτέλεσε για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το «χρυσό» πρόσωπο για την τοποθέτησή του ως επικεφαλής κοινού ψηφοδελτίου.

 

Στα παρασκήνια τώρα, όπως έδειξαν τα ονόματα του ψηφοδελτίου του, ο ίδιος δεν φαίνεται να είχε κάποια εμπλοκή, καθώς τη βασική στελέχωση «εκπονούσαν» οι τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και κυριότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λέσβιος στην καταγωγή, Χαράλαμπος Αθανασίου, και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης.

 

Απέναντι στην εν λόγω «μπετοναρισμένη» και εν μέρει πολωμένη κατάσταση, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τετραπλασιάστηκε σε σχέση με την αναμέτρηση του 2010 και κατόρθωσε να έχει εύρος και απεύθυνση στα «δημοκρατικά» αυτιά, δεν είχε τον χρόνο, την εμπειρία του «εκλογικού μαγειρέματος», ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

 

Ο δεύτερος γύρος προς το παρόν φαίνεται… μουγγός. Τα αριστερά αυτιά έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δεξιά και κυβερνητική πολιτική ή αλλιώς μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Γι’ αυτό και ήδη το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο του να ρίξει λευκό ή άκυρο.

 

Scroll to top