20/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Ενα νησί στα… δύο

      Pin It

Η «μητέρα των μαχών» δόθηκε στη Φολέγανδρο, όπου με 2 μόλις ψήφους διαφορά νίκησε η παράταξη του πρώην δημάρχου Λευτέρη Βενιού την παράταξη του αντιπάλου Χρήστου Βενιανάκη. Η καταμέτρηση των 842 εγγεγραμμένων κατοίκων έληξε στις 4 το πρωί.

 

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια», λέει η παροιμία, όμως το κυκλαδίτικο νησί έγινε κακό χωριό όταν άρχισε η μεγάλη «ανάπτυξη». Το τίμημα της «μικρής Μυκόνου», που μεταφράστηκε σε πολλά και ακριβά ξενοδοχεία, σε τρομακτική άνοδο των αντικειμενικών αξιών, σε τεράστια προσέλευση τουριστών και σε μια πιο άνετη ζωή για τους κατοίκους (τουλάχιστον προ κρίσης) είναι ακριβό!

 

Οι διαμάχες έχουν ξεφύγει από την καθημερινότητα του καλαμπουριού και του πειράγματος, έχοντας αποκτήσει διαστάσεις τοπικού εμφυλίου. Παρέες παιδιών που μεγάλωναν μαζί τώρα χωρίζονται στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση, ενώ ακόμα και τα παλιά κομματικά χαρακτηριστικά έχουν ξεθωριάσει μπροστά στο σημερινό «διακύβευμα» που έχει και γερές… οικονομικές ρίζες.

 

Η Φολέγανδρος όμως είναι πολύ όμορφη και πολύ μικρούλα για να αντέχει τόσο σκληρή μεταχείριση σε κοινωνικό, αλλά και σε οικοδομικό (δυστυχώς) επίπεδο. Επειδή οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι αποτελούν αποκλειστικά θεατρικό και λογοτεχνικό θησαυρό, αντί να περιμένουν έναν απελπισμένο έρωτα να τους συμφιλιώσει, καλά θα κάνουν οι κάτοικοι να βρούνε έναν τρόπο να συνεννοηθούν, παραγνωρίζοντας τη διαμάχη και επιλέγοντας την… Αγκάλη!

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top