Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Το… αυτί των δημοσκόπων θέλει να τραβήξει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αναφορικά με την αστοχία των αποτελεσμάτων των exit polls της προηγούμενης Κυριακής. Αν και ο ίδιος είχε επιτρέψει τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές, σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη διερωτήθηκε -ή πρότεινε εμμέσως: «Μήπως δεν θα έπρεπε να γίνουν exit polls την Κυριακή μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην αστοχία των αποτελεσμάτων;»
Προηγήθηκε δική του επιστολή προς την πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), Χριστίνα Καράμπελα, σχετικά με τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ exit polls και τελικών αποτελεσμάτων, καλώντας τα αρμόδια όργανα του συλλόγου να εξετάσουν αμέσως το ζήτημα.
Απαντώντας ότι η σχετική διαδικασία ήδη ξεκίνησε και εξηγώντας ότι «το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας», ο ΣΕΔΕΑ… ευχήθηκε «κάποια στιγμή να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος», αφήνοντας αιχμές προς τα κανάλια.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Μιχελάκη για τις αστοχίες των exit polls, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον υπουργό «επιλεκτικές ευαισθησίες». «Θα όφειλε να επεκταθεί και στις λάθος εκτιμήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών για τον Δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια της Αττικής», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Από την πλευρά τους, δημοσκόποι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρή αστοχία των exit polls, η οποία, αναφέρουν, έγινε μόνο στα ποσοστά της Ρένας Δούρου. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», οι Κώστας Παναγόπουλος, πρόεδρος της ALCO, και Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της MARC, εξηγούν πως υπήρξε ένα σημαντικά υψηλό για exit poll ποσοστό ψηφοφόρων, που αν και επιλέχθηκαν βάσει του δημοσκοπικού συστήματος (π.χ. ο 30ός ή 60ός που βγήκε από το εκλογικό κέντρο), αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Το ποσοστό άρνησης έφτασε το 14%, ενώ έπρεπε να διατηρηθεί πολύ κοντά στο 10%.
Από την άλλη υπήρξαν πολλοί «εθελοντές» στο να συμμετάσχουν, ενισχύοντας περαιτέρω την αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των exit polls. «Θα διορθώσουμε την προσέγγιση. Θέλουμε τη βοήθεια όλων», λέει ο Κ. Παναγόπουλος. Οπως τονίζει ο Θ. Γεράκης, την επόμενη Κυριακή θα αυξηθεί ο αριθμός των εκλογικών κέντρων όπου θα διεξαχθεί η έρευνα.
Εκφράζοντας την άποψή του ότι τα exit polls γενικότερα παρουσιάζουν προβλήματα, ο Γιάννης Μαυρής, πρόεδρος της Public Issue, επισημαίνει ότι η προβλέψεις των exit polls είναι ακόμη πιο δύσκολες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πρόσωπα, και «φέτος είχαμε πολλά πρόσωπα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και δεν είχαμε προηγούμενα στοιχεία».
Για όσους διερωτώνται για το αν θα πραγματοποιηθούν exit polls, ας αναρωτηθούν πόσο πιθανό είναι να «σπάσει» η ήδη συμφωνημένη, υψηλών μάλιστα τζίρων, μετάδοσή τους από τα κανάλια.