21/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΣΥ σε διάλυση, ασθενείς σε απελπισία!

Η περιπέτεια ενός θύματος τροχαίου ατυχήματος αποκαλύπτει τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να σώσουν ζωές οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τον μονόδρομο του ιδιωτικού τομέα, που όμως κοστίζει ακριβά για υγειονομική περίθαλψη.
      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Σε κίνδυνο μπαίνουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, καθώς η κατάσταση διάλυσης των νοσοκομείων και των υπηρεσιών Υγείας αναγκάζει τους γιατρούς να δουλεύουν υπό έντονη πίεση και πολλές φορές να παίρνουν αποφάσεις, ακόμα και ενάντια στο γνωστικό τους αντικείμενο. Ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν, μέσα στην οικονομική κρίση, στις ακριβές ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες. Αυτό αποδεικνύει -για χιλιοστή φορά- η αληθινή και οδυνηρή περιπέτεια ενός θύματος τροχαίου.

 

Ενας καλός φίλος της εφημερίδας οδηγούσε τη μηχανή του το μεσημέρι στις 14/5 στην αερογέφυρα της Μάνδρας. Οδηγός Ι.Χ. που -με τον… παραδοσιακό ελληνικό τρόπο- παραβίασε STOP, συγκρούστηκε σφοδρά με τη μηχανή, με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί άσχημα, χτυπώντας τόσο στο οδόστρωμα όσο και στο πεζοδρόμιο. Οι περαστικοί κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο, ενώ ο οδηγός του Ι.Χ. απλώς έδωσε τα στοιχεία του στην Τροχαία και δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα για την τύχη του φίλου μας.

 

Το χρονικό

 

Το ΕΚΑΒ έφτασε σε μισή ώρα και μετέφερε τον τραυματία στο πλησιέστερο νοσοκομείο που εφημέρευε, το «Θριάσιο». Το σκηνικό ήταν εφιαλτικό. Γιατροί-ήρωες προσπαθούσαν να περιθάλψουν τραυματίες και αρρώστους, δίνοντας μάχες. Την ώρα εκείνη, συνέπεσε άλλο ένα τροχαίο με τρεις σοβαρά τραυματισμένους στα εξωτερικά χειρουργεία. Μία μόνο νοσηλεύτρια και τρεις ειδικευόμενοι προσπαθούσαν να σώσουν ζωές. Η ηλικιωμένη γυναίκα κατέληξε στο χειρουργείο, ενώ την ώρα που οι γιατροί διασωλήνωναν τον έναν τραυματία, ο άλλος έπεσε από το φορείο.

 

Μετά από δυόμισι ώρες στο φορείο, ο φίλος μας, που σφάδαζε από τον πόνο, πέρασε στον αξονικό τομογράφο για να ελεγχθεί το κεφάλι του, ενώ του έκαναν ακτινογραφία στον θώρακα και στο τραυματισμένο πόδι του. Η ακτινογραφία έδειξε σπάσιμο σε ένα πλευρό και συντριπτικό κάταγμα στο πόδι και τοποθετήθηκε γύψος. Οι γιατροί έκριναν -και λόγω ανυπαρξίας κρεβατιού- ότι μπορούσε να πάει στο σπίτι του, συνιστώντας στους συγγενείς να τον επισκεφθεί οπωσδήποτε θωρακοχειρουργός. Στο «Θριάσιο» δεν υπήρχε εκείνη την ημέρα θωρακοχειρουργός, ούτε ασθενοφόρο, και αναγκαστικά μέσα σε φριχτούς πόνους ο άνθρωπος μεταφέρθηκε σπίτι του με ΙΧ.

 

Αργότερα κι ενώ οι πόνοι ήταν αφόρητοι, κλήθηκε αναγκαστικά ιδιωτικός θωρακοχειρουργός από γνωστή αθηναϊκή κλινική, για να τον εξετάσει. Ο γιατρός έπαθε ένα μικρό σοκ, όταν αντίκρισε το περιστατικό του πολυτραυματία, που σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να φύγει από το νοσοκομείο τις πρώτες δύο κρίσιμες ημέρες.

 

Χτύπημα στον θώρακα σημαίνει κινδύνους για τη ζωή του, είπε στους συγγενείς, ενώ έντρομος σχεδόν διαπίστωσε ότι δεν είχαν δώσει αντιπηκτικά αίματος στον ασθενή, τη στιγμή που ήταν αρκετά εύσωμος και όφειλε να παραμείνει ακίνητος. Συμβούλεψε την οικογένεια να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και δεν έκρυψε την ανησυχία του.

 

Η οικογένεια, εκτιμώντας τη στάση του συγκεκριμένου θωρακοχειρουργού, αποφάσισε να τον πάει στην ιδιωτική κλινική, μέσω της οποίας είχε κληθεί. Τα έξοδα της ιδιωτικής κλινικής μεγάλα, παρά τη σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ. Με ασθενοφόρο της κλινικής μεταφέρθηκε και αμέσως υποβλήθηκε σε αξονική θώρακος.

 

Τα ευρήματα ήταν διαφορετικά, μια και η πιο ακριβής εξέταση έδειξε δύο σπασμένα πλευρά, το ένα εκ των οποίων ακριβώς στη σπλήνα, με άμεσο κίνδυνο σε μια απότομη κίνηση να υποστεί ρήξη. Ο πνεύμονας είχε αιμάτωμα, ενώ και στο πόδι -εκτός από το διαγνωσμένο κάταγμα- υπήρχε και τριπλό κάταγμα στη φτέρνα. Του χορηγήθηκαν αμέσως αντιπηκτικά και ενέσιμα παυσίπονα, μια και οι πόνοι ήταν αβάσταχτοι. Του χορηγήθηκε οξυγόνο, για να βοηθήσει την αναπνοή του, με απαραίτητες οδηγίες για ασκήσεις αναπνοής, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον πνεύμονα.

 

Ο ασθενής παρέμεινε 4 ημέρες στην κλινική, μια και ο πνευμονολόγος δεν ήθελε παρά μόνο με ευθύνη της οικογένειας να του δώσει εξιτήριο μέχρι να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρχει βαριά επιπλοκή (πνευμονοθώρακας, πνευμονική εμβολή, ρήξη σπλήνας). Φυσικά όλα αυτά στοιχίζουν!

 

Σε συνθήκες πολέμου

 

Τα συμπεράσματα: Ο φίλος μας θα γίνει καλά! Οι γιατροί του ΕΣΥ δουλεύουν σε συνθήκες διάλυσης, σε συνθήκες πολέμου, αναγκασμένοι να παίζουν ρουλέτα με τους κινδύνους, με μηχανήματα που δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες και με τους ασθενείς να τους βρίζουν απελπισμένοι. Οι ιδιωτικοί γιατροί που εξέτασαν τον φίλο μας δεν είναι τα «τέρατα» που παρουσιάζουν συχνά και επιλεκτικά τα διάφορα ΜΜΕ.

 

Ηταν εξαιρετικά προσεκτικοί και συγχρόνως προσπαθούσαν να μην επιβαρύνουν άσκοπα με εξετάσεις και οικονομικό κόστος τον τραυματία. Η αξονική εξέταση μπορεί να είναι ακριβότερη αλλά, κύριε υπουργέ της Υγείας, δεν είναι άσκοπη, τουλάχιστον όπως αποδείχτηκε στην προκειμένη περίπτωση.

 

Ενας ασφαλισμένος πρέπει να βρει λεφτά από το πουθενά, αν θέλει να γυρίσει πίσω αρτιμελής. Οσο για τα STOP στους δρόμους, είναι για τους χαζούς!

 

Scroll to top