21/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Οι εκλογές στον δήμο Κηφισιάς

 

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών πλησιάζει και μας χωρίζουν από αυτόν λίγες μόνο μέρες. Οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, που περιλαμβάνει τους Δήμους Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, που είναι οι Νίκος Χιωτάκης και Γιώργος Θωμάκος, θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά την επόμενη Κυριακή και επαναλαμβάνουν τα προγράμματά τους για το καλό όλου του Δήμου.

 

Τα ποσοστά του πρώτου έφθασαν στις εκλογές της 18ης Μαΐου στο 47% περίπου, ενώ του δεύτερου στο 26%. Ο Νίκος Χιωτάκης έχει την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Γιώργος Θωμάκος δηλώνει ανεξάρτητος. Παρόλο που η διαφορά μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλη (21%), πιστεύεται ότι ο πρώτος έχει εξαντλήσει το απόθεμα των δυνάμεών του και βασίζεται στο να αντλήσει ψήφους από τους δημότες που περιλαμβάνονται στο αρκετά μεγάλο ποσοστό της αποχής, η οποία ανήλθε στο 36% περίπου και με τον τρόπο αυτόν να οδηγηθεί για τέταρτη φορά στο δημαρχιακό μέγαρο της Κηφισιάς.

 

Ο δεύτερος θα προσπαθήσει κατά κύριο λόγο να πάρει ψήφους από τους υπόλοιπους συνδυασμούς και κυρίως από τον συνδυασμό «Ανάσα» του γιατρού Παναγιώτη Κανακάκη και ενδεχομένως κι από άλλους που πήραν μικρότερα ποσοστά, γιατί η διαφορά που πρέπει να καλύψει υπερβαίνει το 25%, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτός ακόμη υπολογίζει να πάρει και ένα ποσοστό των ψήφων της αποχής, ώστε να κερδίσει την πρωτιά στον επικείμενο β' γύρο των εκλογών.

 

Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι ο αγώνας είναι εξαιρετικά άνισος και για δύο ακόμη λόγους:

 

1 Οτι ο νυν δήμαρχος «παίζει» στο δικό του γήπεδο, κατά την ποδοσφαιρική ορολογία, και έχει το προνόμιο της «έδρας», ενώ ο άλλος αντιπροσωπεύει ένα σύνολο που βασικά δεν έχει «παίξει» σαν συγκροτημένη ομάδα στο ίδιο γήπεδο.

 

2 Οτι ο Γ. Θωμάκος έχει το κατά πολλούς μειονέκτημα ότι δεν υποστηρίζεται από καμιά πολιτική παράταξη.

 

Το «πείραμα» αυτό εφαρμόζεται σε μια από τις λίγες φορές στην Ελλάδα, οπότε το αποτέλεσμά του θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, γιατί θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν κάποιο, μικρό έστω, τμήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σε θέση να «αποσπαστεί» τελικά από την κηδεμονία πολιτικών κομμάτων, ή ότι το γεγονός αυτό θα εξακολουθήσει να αποτελεί μόνο ένα όνειρο για όλους εκείνους που υπηρετούν μια ιδέα με αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και κρυφή ελπίδα για το μέλλον…

Αντώνης Ν. Δόξας

 

…………………………………………

 

Eνωμένοι για την Κύπρο

 

Οπως διαπιστώνεται σήμερα η κατάσταση στην Κύπρο, το Κυπριακό βρίσκεται σε μια επικίνδυνη φάση, που επιβάλλεται να ξεπεραστεί το συντομότερο. Για να βγούμε από το αδιέξοδο, πρέπει να μπούμε σε έναν διάλογο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας και να επιτύχουμε επιτέλους την επανένωση της Κύπρου προς το συμφέρον του κυπριακού λαού.

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το κοινό ανακοινωθέν και αρχίζουν οι συνομιλίες.

 

Στην απόφασή του να μπει στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Αμερικής, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων μεγάλων χωρών, που αναγνωρίζουν ότι μόνο με τον διάλογο μπορεί να εξευρεθεί μια λογική διευθέτηση προς όφελος των δύο πλευρών.

 

Το ερώτημα που μπαίνει μπροστά στον καθένα είναι: Πότε θα βρούμε μια λογική και δίκαιη λύση του Κυπριακού; Χωρίς τον διάλογο παγιώνονται τα τετελεσμένα και ακολουθούν χειρότερα.

 

Σε ποιο σημείο θα βρεθούμε, αν δεν εισακούσουμε τις συμβουλές της Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του διεθνούς παράγοντα, όταν αυτοί όλοι οι οργανισμοί μάς εγκαταλείψουν και η Τουρκία ανενόχλητη προχωρήσει πιο πέρα σε βάρος της Κύπρου; Ολα αυτά τα ερωτήματα επιβάλλεται να τα απαντήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και να δώσουμε τη σωστή απάντηση. Χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε τους διεθνείς οργανισμούς και άλλους για να μας βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού; Ολα αυτά να τα υπολογίζουμε για το πρόβλημα της Κύπρου.

 

Αναφερόμενος στα πιο πάνω και υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που περνά η Κύπρος σε αυτή τη φάση, επιβάλλεται όλοι ενωμένοι να αγωνιστούμε για τη σωτηρία της Κύπρου. Μπαίνοντας στον διάλογο οι Κύπριοι και αφού σταθμίσουν τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την πατρίδα τους, θα πρέπει η στάση της πλευράς τους στις διαπραγματεύσεις να είναι αγωνιστική αλλά και διαλλακτική. Η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στραμμένη προς τους Τουρκοκυπρίους, γιατί αυτοί θα πρέπει να ανεβάσουν τη φωνή τους και μαζί με τους Ελληνοκυπρίους να αγωνιστούν για την επιτυχία του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από μια ενωμένη Κύπρο προς το συμφέρον όλων, Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

 

Ανδρέας Φ. Βασιλείου

Πολιτικός επιστήμονας

 

epistoles@efsyn.gr