Για το θέμα όπως και για ανάλογη περίπτωση με μετοχές της Eurobank έχει ξεκινήσει έρευνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Του Βασίλη Γεώργα
Θέμα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας τον ανοιχτά πλέον ως υπεύθυνο για τα κερδοσκοπικά όργια με τις ακάλυπτες πωλήσεις εκατομμυρίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από σπεκουλαδόρους που παρ’ ολίγον να τινάξουν το χρηματιστηριακό σύστημα στον αέρα, καθώς βρέθηκαν «ακάλυπτοι» λίγο πριν από την εκκαθάριση των συναλλαγών της περασμένης Δευτέρας.
Δύο παρεμβάσεις
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στηλιτεύσει με δύο συνεχόμενες παρεμβάσεις του τα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας που φούντωσαν το προηγούμενο διάστημα στο Χρηματιστήριο με αφορμή τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, προειδοποιώντας και για τις επιπτώσεις των «ανοιχτών πωλήσεων» (short selling) που γίνονταν στην Εθνική Τράπεζα κυρίως από ξένους επενδυτές οι οποίοι επιχειρούσαν να κερδοσκοπήσουν πουλώντας στα ψηλά μετοχές τις οποίες δεν κατείχαν, αλλά είτε τις δανείζονταν, είτε θα τις αγόραζαν χαμηλότερα, είτε επρόκειτο να τις αποκτήσουν όταν πιστώνονταν στους κωδικούς τους οι 1,13 δισ. νέες μετοχές της Εθνικής από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου.
Παρ’ όλα αυτά με ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ την περασμένη Τετάρτη -και ενώ η Εθνική είχε ήδη χάσει το 50% της αξίας της μέσα σε καταιγισμό ρευστοποιήσεων σε ένα μήνα- έσπευσε όχι μόνο να καθησυχάσει τους επενδυτές, αλλά και να εγγυηθεί ότι δεν μπορεί να γίνει υποτιμητική κερδοσκοπία στη μετοχή: «Για την ύπαρξη «short selling» ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή, αν υπάρξει πτώση τιμής). Επίσης, ενημερώνουμε ότι από την υπερπροσφορά συμμετοχής (σ.σ. στην αύξηση κεφαλαίου) επελέγησαν κυρίως επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και δεν αποτελούν κερδοσκοπικά hedge funds» υποστήριζε το υπουργείο Οικονομικών.
Διαψεύστηκε όμως μόλις τέσσερις μέρες μετά, όταν αποκαλύφθηκε ότι επενδυτής ή επενδυτές άγνωστης ταυτότητας και εθνικότητας είχαν πουλήσει «αέρα» 5,7 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής σε υψηλότερες τιμές προκειμένου να τις επαναγοράσουν χαμηλότερα, αλλά δεν μπορούσαν να κλείσουν τις θέσεις τους επειδή όχι μόνο δεν τις είχαν στην κατοχή τους, αλλά δεν διέθεταν ούτε συμβάσεις δανεισμού από την εταιρεία εκκαθάρισης, ούτε μπορούσαν να τις αποκτήσουν από άλλους επενδυτές.
5,6 εκατ. μετοχές
Στην περίπτωση αυτή επιστρατεύτηκε από τις χρηματιστηριακές αρχές η λεγόμενη «μέθοδος 6 Spot1», ώστε να βρεθούν συνολικά 100 πακέτα με 5,6 εκατ. μετοχές τα οποία οι εμπλεκόμενοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν ακριβότερα έως και 18% σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή για να μη δημιουργηθεί τρύπα στο σύστημα.
Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και για την ανάλογη περίπτωση της Eurobank, έχει ξεκινήσει έρευνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ανεπισήμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει «αδειάσει» τον Γ. Στουρνάρα, παραδεχόμενη ότι υπάρχουν ενδείξεις κατάχρησης της δυνατότητας των ανοιχτών πωλήσεων.
……………………………………..
Τι απαντά το υπουργείο
Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο. «Αν κάποιοι επιχείρησαν να “σορτάρουν” τη μετοχή της ΕΤΕ χωρίς να είναι “καλυμμένοι” και μετά έτρεχαν να αγοράσουν όσο-όσο και τους έπιασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνουν απολύτως την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών (14/05/2014)», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Παραδέχεται, ωστόσο, ότι ανευρέθησαν ορισμένες, λίγες συναλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν τελικά την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ, που πράγματι είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου (δεν «καλύφθηκαν») και για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς της, έχει δικαίωμα και, αν αποδειχθεί η παράβαση, υποχρέωση να υποβάλει τις προσήκουσες ποινές.