Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρωτόγνωρης προεκλογικής μάχης για τον Δήμο του Πειραιά, οι δύο «μονομάχοι» παίζουν πλέον τα τελευταία τους χαρτιά.
Μέχρι και επιστολές στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων έστειλε χθες ο Γιάννης Μώραλης για να τους ενημερώσει για το πρόγραμμά του, ενώ ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ίσως για πρώτη φορά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ήταν απόλυτος και ξεκάθαρος για τον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το λιμάνι της πόλης.
Μέχρι συγκρούσεως
Υποστήριξε μάλιστα ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και σε μετωπική σύγκρουση για να στηρίξει την άποψή του.
Κατά τα άλλα, οι διεργασίες και οι επαφές των επιτελείων των δύο υποψηφίων κορυφώνονται σε επίπεδο προσέγγισης ψηφοφόρων από τους υπόλοιπους συνδυασμούς, καθώς και του μεγάλου ποσοστού -σχεδόν 45%- που δεν πήγε την πρώτη Κυριακή να ψηφίσει. Ο συνδυασμός του Θοδωρή Δρίτσα «Το Λιμάνι της Αγωνίας-Πειραιάς η Πόλη μας», που κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 17,08%, έπειτα από συνέλευση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης, κατέληξε σε απόφαση-ψήφισμα, σύμφωνα με την οποία δεν στηρίζουν κανέναν από τους δύο υποψηφίους, θεωρώντας ότι το «δίλημμα Μώραλης ή Μιχαλολιάκος είναι ένα δίλημμα άγονο» και απευθύνονται στους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες που τους ψήφισαν (14.090) λέγοντάς τους ότι η «τελική επιλογή είναι δική τους».
Στο ψήφισμα γίνεται λεπτομερής αναφορά στις δύο υποψηφιότητες και στα αρνητικά που συγκεντρώνει η καθεμία. Ενδεικτικά για την υποψηφιότητα Μώραλη υποστηρίζουν ότι αθροίζει μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα, οικονομικό κατεστημένο, άγρια οικειοποίηση θρησκευτικού συναισθήματος με ευθύνη και της ηγεσίας της πειραϊκής Εκκλησίας, γηπεδικό οπαδισμό, μηχανισμούς και ψήφους της Χ.Α., εκπροσώπους του πιο φθαρμένου αυτοδιοικητικού προσωπικού του Πειραιά και του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ενώ βρίσκεται έξω από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κινείται εκτός κανόνων, είναι η παραπολιτική, η σκοτεινή πλευρά της πολιτικής.
Υπόλογος για μνημόνια
Για την υποψηφιότητα Μιχαλολιάκου σημειώνουν ότι είναι υπόλογη γιατί άφησε απροστάτευτη την πόλη και τον δήμο από τις μνημονιακές επιλογές με τις οποίες ταυτίστηκε. Στήριξε τις επιλογές Σαμαρά, αλλά και στηρίχτηκε από τον πρωθυπουργό. Ενίσχυσε οργανωμένα συμφέροντα.
Ο Δήμος Πειραιά παραμένει υπερχρεωμένος, και την ίδια ώρα δεν διεκδίκησε οφειλές υπέρ του δήμου από επιχειρήσεις μεγάλων συμφερόντων της πόλης, μεταξύ των οποίων από τη «Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.» του κ. Μαρινάκη και το δημοσιογραφικό συγκρότημα Αλαφούζου.
Στους ψηφοφόρους του Θοδωρή Δρίτσα, και γενικότερα της Κεντροαριστεράς, έκανε χθες άνοιγμα ο Γ. Μώραλης λέγοντας πως τους καλεί να ολοκληρώσουν τη μεγάλη ανατροπή και κάλεσε και όλους όσοι στον πρώτο γύρο έκαναν διαφορετική επιλογή.
Θέση για τη μάχη στον Δήμο του Πειραιά πήρε χθες και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, ο οποίος δηλώνει «μαύρο στο αντιδραστικό μνημονιακό δίδυμο Μώραλη-Μιχαλολιάκου».