22/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μνημόνιο-μπετόν αρμέ για τον αιγιαλό

Το ξεπούλημα των ελληνικών ακτών σε ιδιωτικά συμφέροντα και ο οικοδομικός «οργασμός» που θα ακολουθήσει αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και μάλιστα με σφιχτά χρονοδιαγράμματα, ομολόγησε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Σ. Καλάς.
      Pin It

Οι αλλαγές επιβάλλονται, για «να υπάρξει ανάπτυξη, να διευκολυνθούν οι στρατηγικές επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις (…) και να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα σχέδια, σύμφωνα με τις οικονομικές ανάγκες»!

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Επιταγή του μνημονίου είναι το ξεπούλημα των ακτών, που επιχειρεί να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Ανάλογη απαίτηση έχει διατυπώσει η τρόικα για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, τις αλλαγές στους κανόνες προστασίας οικολογικά ευαίσθητων περιοχών, την ανατροπή βασικών κανόνων πολεοδομίας και χωροταξίας, πάντα στο όνομα της προσέλκυσης «στρατηγικών επενδύσεων» σε ακίνητα, αλλά και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

 

Συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες

 

Η επίσημη ομολογία έρχεται με χθεσινή απάντηση του Σ. Καλάς, επιτρόπου Οικονομικών, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Τα στοιχεία που δίνει περιλαμβάνονται στη συμφωνία του περασμένου μήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες, η οποία ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Με βάση το άρθρο 5.1.3 της συμφωνίας, η εταιρεία του Κτηματολογίου αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη χάραξη της γραμμής του αιγιαλού, αλλά και στον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως δασικής. Εχει ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που λάμπει διά της… απουσίας του στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό.

 

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εφαρμόζοντας τη συμφωνία, προβλέπει ότι το Κτηματολόγιο θα αναλάβει μέσα σε έξι μήνες να ολοκληρώσει τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού, όταν η ακτογραμμή της χώρας ξεπερνά τα 15.500 χλμ. και τις τελευταίες δεκαετίες έχει οριοθετηθεί μόνον το 8%! Από την ίδια συμφωνία προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τον ορισμό του δάσους και των δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για αποχαρακτηρισμό πάνω από 16 εκατ. στρεμμάτων που θα διατεθούν για οικοδόμηση.

 

Το κείμενο «κουμπώνει» με τα κατά καιρούς υπομνήματα που υποβάλλει η Task Force προς τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως προς το Κτηματολόγιο, απαιτώντας την ακύρωση των λίγων δασικών χαρτών που έχουν εκπονηθεί και καλύπτουν μόλις το 18% της χώρας, προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων από μηδενική βάση και με την αφαίρεση εκτάσεων που έχουν καεί ή εκχερσωθεί παλιότερα.

 

Ο κοινοτικός επίτροπος «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση και στην απάντησή του αναφέρει: «Στο πλαίσιο της τέταρτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, διεξάχθηκαν συζητήσεις για τα μέτρα βελτίωσης της χρήσης γης, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τον καθορισμό των παράκτιων ζωνών, καθώς και νόμο περί χωροταξίας, για να εξορθολογίσει την εθνική διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού».

 

Στην αμέσως επόμενη φράση αποκαλύπτει ότι οι αλλαγές επιβάλλονται, για «να υπάρξει ανάπτυξη, να διευκολυνθούν οι στρατηγικές επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις (…) και να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα σχέδια, σύμφωνα με τις οικονομικές ανάγκες»! Ενημερώνει ότι η κυβέρνηση σημείωσε πρόοδο σε σχέση με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2020, και καταλήγει ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να εγκρίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2014 το παράγωγο δίκαιο που εκκρεμεί σχετικά με την περιβαλλοντική άδεια».

 

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να «παγώσει» για προεκλογικούς λόγους τις συζητήσεις για το κατάπτυστο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, πολλαπλασιάζονται οι φορείς που ζητούν την απόσυρσή του.

 

Μετά τις 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις εθνικής εμβέλειας, τους 80 φορείς που συνυπέγραψαν το κείμενο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και τη συγκέντρωση υπογραφών που έχουν ξεπεράσει τις 162.000, προστέθηκε και η παρέμβαση του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ).

 

Λευκή επιταγή στο ΤΑΙΠΕΔ

 

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «συνιστά βαθιά οπισθοχώρηση στην περιβαλλοντική προστασία» και χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις, που δεν κατοχυρώνουν το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό και την παραλία: «Η ψήφιση του νόμου θα απελευθερώσει το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών για εντατική οικονομική εκμετάλλευση και εκτέλεση έργων από μεγάλες τουριστικές μονάδες», καταλήγει η ανακοίνωση που επιβεβαιώνεται από συνεχείς αποκαλύψεις για παραθαλάσσια ακίνητα του Δημοσίου που πριν από 10 μήνες, χωρίς ενημέρωση, εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να ξεπουληθούν σε ιδιώτες.

 

Scroll to top