Eκθεση-«καταπέλτης» των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία των ΜΜΕ
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στον σεβασμό προς το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η οποία καταρτίζει κάθε χρόνο τον κατάλογο των χωρών που σέβονται περισσότερο ή λιγότερο την ελευθερία του Τύπου, με βάση επτά κριτήρια: την πολυφωνία, την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης, το περιβάλλον και την αυτολογοκρισία, το νομικό πλαίσιο, τη διαφάνεια και τις ειδησεογραφικές υποδομές. Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν αντίστοιχα η Ολλανδία και η Νορβηγία.
Σε σύνολο 179 χωρών, η Ελλάδα καταγράφει φέτος δραματική πτώση 14 θέσεων και κατατάσσεται 84η. Οπως επισημαίνει η σχετική έκθεση, οι δημοσιογράφοι στη χώρα μας «εργάζονται μέσα σε μια καταστροφική κοινωνική και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Εκτεθειμένοι στη λαϊκή οργή και τη διαρκή βία εκ μέρους τόσο των εξτρεμιστών όσο και της Αστυνομίας, οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τους εξαιρετικά βίαιους νεοναζιστές του κόμματος της Χρυσής Αυγής». Δεν γίνεται, ωστόσο, αναφορά στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που κυριαρχούν στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ και συχνά καθίστανται εμπόδιο στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Σε πολύ χειρότερη θέση και συγκεκριμένα στην 154η βρίσκεται η Τουρκία, που χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους στον κόσμο». «Στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας (…)το κράτος βρίσκεται σε παράνοια για τα θέματα ασφαλείας και έχει την τάση να αντιλαμβάνεται κάθε είδους κριτική ως συνωμοσία που καταστρώνουν διάφορες οργανώσεις εκτός νόμου, ιδιαίτερα έπειτα από μια χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε από αυξημένη ένταση για το κουρδικό ζήτημα» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Το 2012 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι δημοσιογράφων παγκοσμίως εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Οι πιο πολλοί λειτουργοί του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σκοτώθηκαν πέρυσι στη Σομαλία (175η θέση στον κατάλογο), τη Συρία (176η), το Μεξικό (153η) και το Πακιστάν (159η). «Η στροφή στην καταστολή, που υιοθετήθηκε μετά την επιστροφή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν» είναι η αιτία που η Ρωσία έχασε έξι θέσεις και καταλαμβάνει φέτος την 148η. Στον πάτο του καταλόγου βρίσκονται η Κίνα (173η) και το Ιράν (174η), ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν το Τουρκμενιστάν (177η), η Βόρεια Κορέα (178η) και η Ερυθραία (179η).