Σύμφωνα με δύο πηγές του πρακτορείου Reuters, ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αντίθετος και με τις δύο υποψηφιότητες, θεωρώντας ότι και ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωβουλής είναι «υπερβολικά φεντεραλιστές».

Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι αντίθετος με τις υποψηφιότητες Γιούνκερ και Σουλτς, παραμένει μυστήριο ποιον θα επιθυμούσε για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.
Είναι σημαντικό για τον Κάμερον, ανέφεραν οι δύο πηγές που πρόσκεινται στους Τόρις, ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε. εάν επανεκλεγεί το 2015 και να διοργανώσει δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 με το ερώτημα «μέσα ή έξω από την Ε.Ε.».
Μέχρι τώρα δεν έχει βρει θερμούς υποστηρικτές μεταξύ των άλλων ηγετών για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του, όπως την κατάργηση της δέσμευσης «για πιο εναρμονισμένη Ενωση» ή να δοθούν περισσότερες εξουσίες στα εθνικά κοινοβούλια και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Και θεωρεί ότι η επιλογή προέδρου της Κομισιόν που θα βλέπει θετικά αυτές τις θέσεις είναι κρίσιμη για την επιτυχία των στόχων του. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα έχουν μια πρώτη άτυπη συζήτηση για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τα άλλα ανώτατα αξιώματα στις Βρυξέλλες, σε δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Ο Κάμερον θα επιμείνει, μεταξύ άλλων, να συνεχίσει να έχει τον τελευταίο και ουσιαστικό λόγο για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Κομισιόν το Συμβούλιο Κορυφής και όχι το Ευρωκοινοβούλιο και πολλοί θεωρούν πιθανό να καταφέρει να χτίσει μια συμμαχία σε συνάντηση που οργανώνει στις αρχές του επόμενου μήνα στη Σουηδία ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρέντρικ Ράινφελντ, με καλεσμένους επίσης την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε. Στην αζτέντα αυτής της συνεύρεσης επίσημα είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η Ε.Ε. την επόμενη πενταετία.
Μυστήριο παραμένει ποιον θα επιθυμούσε ο Κάμερον για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν αναφέρει μεταξύ άλλων και το όνομα της πρωθυπουργού της Δανίας, Χέλε Θόρνινγκ Σμιτ.
Έλλη Πάνου
efsyn.gr