24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχίζει την 1η Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών

Ολη η πόλη μια καλοκαιρινή σκηνή

Με το πρόγραμμα στα χέρια, ξεκινάμε σε λίγες μέρες το πήγαιν'-έλα στους χώρους που ο Γιώργος Λούκος άπλωσε φέτος τις εκδηλώσεις. Ηρώδειο, Πειραιώς 260, Bios, λιμάνι Πειραιά... Οι προτάσεις μας για το πρώτο δεκαήμερο είναι πολλές και ερεθιστικές, ελληνικές και ξένες.
      Pin It

Της Εφης Μαρίνου

 

Η τολμηρή "Λίμνη των κύκνων" από τη Νότια Αφρική

Η τολμηρή «Λίμνη των κύκνων» από τη Νότια Αφρική

To Φεστιβάλ αρχίζει, προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας. Το πρώτο δεκαήμερο κυλάει στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο, στο Bios, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, με θέατρο, χορό, μουσική ελληνικές και ξένες παραγωγές.

 

Θα δείτε μια Ελληνίδα Μπλανς Ντιμπουά, θα προσκληθείτε σε «χοροεσπερίδα» της Μελίνας Τανάγρη, θα κατηφορίσετε στον Πειραιά για χάρη μιας ρεμπέτικης ξακουστής τετράδας. Θα θαυμάσετε ριψοκίνδυνους ακροβάτες, αλλά και μια αφρικανική «Λίμνη των κύκνων». Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας μάς ξαναθυμίζει το «Δικαίωμα στην τεμπελιά», αν και… περιττό σήμερα μπροστά στον εξαναγκασμό στην ανεργία, ενώ η ομάδα «Χρώμα» συνενώνει τέσσερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη σε μία παράσταση. Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ζουν την τραγωδία του έρωτά τους στο Bios. Μια μεγάλη στιγμή στο Ηρώδειο αναμένεται να είναι ο «Ντον Τζοβάνι», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

 

● Ο Γιάννης Καλαβριανός, μετά τις «Παραλογές» και το «Γιοι και κόρες», φέρνει στο Φεστιβάλ την πιο τραγική ιστορία αγάπης από τον κόσμο της λογοτεχνίας, το «Αβελάρδος και Ελοΐζα» (1-2 Ιουνίου Κτίριο Δ). Στο λυκόφως του μεσαίωνα, ο διασημότερος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η μαθήτριά του Ελοΐζα Φιλμπέρ ερωτεύονται παράφορα, σκανδαλίζοντας την Εκκλησία και το Παρίσι. Οι κοινός τους τάφος στο νεκροταφείο του Pere Lachaise έχει γίνει προσκύνημα των απανταχού ερωτευμένων. Παίζουν και τραγουδούν (μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου) οι Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη. Συμμετέχουν 13 ερασιτέχνες ηθοποιοί.

 

● Η νέα δημιουργία της Μαριάννας Καβαλλιεράτου με τίτλο «Stations» (1-2 Ιουνίου Κτίριο Ε) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον συνθέτη Ντομ Μπουφάρ και τον εικαστικό καλλιτέχνη Τσαρλς Σάντισον. Πρόκειται για ένα work-in-progress, που ξεκίνησε στο Watermill Center (Ν. Υόρκη) το καλοκαίρι του 2013, με το ανθρώπινο σώμα να λειτουργεί σαν κινούμενος καμβάς σε ένα ατελείωτο ταξίδι ρυθμών, φωτός και ηχοχρωμάτων.

 

● Ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετεί και σκηνογραφεί (1-5 Ιουνίου στην Αποθήκη) το «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης» της Γλυκερίας Μπασδέκη. Ενα κορίτσι της επαρχίας του ελληνικού βορρά, η Ραμόνα, ταξιδεύει στα Βαλκάνια των μύθων, των θρύλων, των ηρωικών στιγμών και των θρησκευτικών εμμονών. Τραγουδά την ιστορία του τόπου της, κουβαλώντας σαν άλλη Μπλανς Ντιμπουά, το φορτίο των ματαιωμένων προσδοκιών της. Μια επίσκεψη στην αδελφή της γίνεται το τέλος και ταυτόχρονα η αρχή αυτού του ταξιδιού. Σταθερός συνεργάτης της ομάδας Βijoux de Kant, ο Κώστας Δαλακούρας υπογράφει τη μουσική της παράστασης. Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Μοθωναίος, Κρις Ραντάνοφ.

 

●«Μια χοροεσπερίδα» από τη Μελίνα Τανάγρη (4-5 Ιουνίου Κτίριο Ε), καλλιτέχνιδα που ξέρει να κινείται με άνεση σε διαφορετικούς μουσικούς χώρους. Τώρα επιλέγει μελωδίες, στίχους, πεζά κείμενα και ποιήματα και, με συνταξιδιώτες τρεις μουσικούς, έρχεται στην Πειραιώς για να μας ξετυλίξει τον δικό της προσωπικό «χάρτη».

 

● Η μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για κουαρτέτο εγχόρδων συνοδεύει την περίφημη αυστραλέζικη ομάδα τσίρκου Circa, η οποία συμπράττει επί σκηνής με το γαλλικό Κουαρτέτο Ντεμπισί (7-9 Ιουνίου Κτίριο Δ). Το «Opus» είναι ένα απροσδόκητο, υβριδικό θέαμα με πρώτη ύλη τις παράτολμες ακροβασίες, την εύπλαστη εκφραστικότητα κίνησης και μουσικής, την ποιητική ερμηνεία. Δεκατέσσερις ακροβάτες και τέσσερις μουσικοί εξερευνούν με δύναμη, ευαισθησία και απόλυτη δεξιοτεχνία, τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, το άτομο και την ομάδα, το τραγικό και το κωμικό. Η χορογραφία-σκηνοθεσία είναι του Yaron Lifschitz.

 

● Μια αλλιώτικη «Λίμνη των κύκνων» από τη νεαρή Νοτιοαφρικανή Ντάντα Μαζίλο, μια από τις διασημότερες χορεύτριες στην πατρίδα της (7-9 Ιουνίου Κτίριο Η). Τώρα δοκιμάζεται σε μια προκλητική και παράτολμη διασκευή του πιο διάσημου ρομαντικού μπαλέτου. Η προσέγγισή της σπάει τα στερεότυπα του κλασικού χορού, αλλά και τις ομοφοβικές διαθέσεις που διακρίνουν το κοινό στην πατρίδα της, και όχι μόνο… Δεκατέσσερις κύκνοι, άνδρες και γυναίκες, με πόδια γυμνά, φορώντας tutus, κάνουν την εμφάνισή τους με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό και με μια κίνηση στη λεκάνη που θυμίζει αφρικανικούς χορούς. Κι αυτή η πρώτη σκηνή προϊδεάζει το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε επίπεδο συμβόλων και ταμπού…

 

● Ποιος δεν έχει διαβάσει με περισσή απόλαυση το «Δικαίωμα στην τεμπελιά» του εκκεντρικού Πολ Λαφάργκ, γαμπρού του Μαρξ; Στην παράσταση «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά», που έρχεται από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ο Λαφάργκ συναντά την κραυγή οδύνης των σημερινών ανέργων, όπως καταγράφηκε στις συνεντεύξεις που συνέλεξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (8-9 Ιουνίου, 23.00, Κτίριο Ε). Το γιατί των αδικημένων βρίσκει κάποια απάντηση λέει ο Θοδωρής Γκόνης. «Μια λύση συγκεκριμένη, που μπορεί να μην είναι άμεσα, πρακτικά εφαρμόσιμη, αλλά μας πηγαίνει πολύ πέρα από τη συνήθη πολιτική ρητορεία, και μας αποκαλύπτει μιαν εικόνα ολοκληρωμένη κι οπωσδήποτε αληθινή». Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Δάγκαλης, Ιρις Νικολάου, Κλέα Σαμαντά, Παύλος Σταυρόπουλος.

 

● Τέσσερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη σε μια παράσταση παρουσιάζει η Ομάδα Χρώμα (10-12 Ιουνίου Κτίριο Α) σε σκηνοθεσία-φωτισμούς Κωνσταντίνου Χατζή, πρωτότυπη μουσική της Λένας Πλάτωνος, σκηνικό Κατερίνας Αθανασίου, κίνηση Χριστίνας Βασιλοπούλου. Στην «Τριλογία της πόλης: Η διανυκτέρευση – Η πόλη – Η παρέλαση», τέσσερις ηθοποιοί, οι Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, Κίττυ Παϊταζόγλου, σ' ένα παιχνίδι μεταμόρφωσης σωμάτων. Εγκλωβισμένοι σε κλειστούς χώρους, περιχαρακωμένοι στον εαυτό τους, αποξενωμένοι από την κοινωνία αντιμετωπίζουν τα προσωπικά τους αδιέξοδα και αναμετρώνται με την ιστορική μνήμη της σύγχρονης Ελλάδας, φέρνοντας στο φως τα καινούργια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

 

ΗΡΩΔΕΙΟ

 

Ο Γιάννης Χουβαρδάς συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Λυρική Σκηνή, και μάλιστα σ' ένα θηριώδες έργο (11 και 13-15 Ιουνίου). Σκηνοθετεί τον «Ντον Τζοβάνι» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Τον Ντον Τζοβάνι ερμηνεύουν οι Φράνκο Πομπόνι (11, 13/6) και Διονύσης Σούρμπης (14, 15/6), την Ντόνα Αννα η Μυρτώ Παπαθανασίου (11, 13, 15/6) και Φραντσέσκα Ντότο (14/6), τον Ντον Οτάβιο οι Αντώνης Κορωναίος (11, 13, 15/6) και Μούζα Νκούνα (14/6), τον Διοικητή οι Δημήτρης Καβράκος(11, 13, 15/6) και Τάσος Αποστόλου(14/6), την Ντόνα Ελβίρα η Τσέλια Κοστέα (11, 13, 15/6) και η Μαρία Λουίτζα Μπόρσι (14/6), τον Λεπορέλο ο Χριστόφορος Σταμπόγλης (11, 13, 15/6) και ο Χοσέ Φαρντίλια(14/6), τον Μαζέτο ο Πέτρος Μαγουλάς και την Τσερλίνα η Μαρία Μητσοπούλου. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ. Τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

 

ΟΛΠ – ΠΥΛΗ Ε2

 

Μια ξεχωριστή παράσταση-αφιέρωμα στους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστο Δελιά, Στράτο Παγιουμτζή, Γιώργο Μπάτη, σε ιδέα της Λίνας Νικολακοπούλου και δική της καλλιτεχνική διεύθυνση, παρουσιάζεται σ' έναν επίσης ξεχωριστό χώρο, στο λιμάνι του Πειραιά (6-8 Ιουνίου). To 1934 οι Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστoς Δελιάς, Στράτος Παγιουμτζής και Γιώργος Μπάτης σχηματίζουν την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία με τον ειρωνικά καθαρευουσιάνικο τίτλο «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Ηταν το πρώτο σχήμα που χρησιμοποίησε μπουζούκι και μπαγλαμά – όργανα του υποκόσμου για αρκετούς. Αυτή η ατμόσφαιρα, ο ήχος και η εποχή της θρυλικής τετράδας, που έδρασε από το 1933 έως το 1937, παντρεύοντας το ρεμπέτικο της Ανατολής με το αστικό τραγούδι του Μεσοπολέμου, αναβιώνει στο λιμάνι του Πειραιά, πάνω σε μια ιδέα της Λίνας Νικολακοπούλου. Τραγουδούν: Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης και οι Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης και 6μελής ορχήστρα. Τα σκηνικά και κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Αγγελος Μέντης.

 

BIOS

 

«R.I.P Romeos Ioulietta Panta» (10 – 15 Ιουνίου 20.30), η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στροβιλίζεται στον χώρο και στον χρόνο και γίνεται το ερωτικό οδοιπορικό δύο νέων στη σύγχρονη, θορυβώδη πόλη. Το έργο σκηνοθετεί ο συγγραφέας Δημήτρης Κουρούμπαλης μαζί με τη Φρόσω Κορρού. Το σκηνικό έχει κάνει ο Αγγελος Μέντης. Οι ηθοποιοί Κατερίνα Λούρα και Δημήτρης Κουρούμπαλης, σε συνεργασία με τη χορογράφο Φρόσω Κορρού, δημιουργούν μια παράσταση «μετανεωτερικού αναστοχασμού πάνω στο σεξπιρικό πρωτότυπο». Χρησιμοποιούνται λέξεις από τη μετάφραση του «Ρωμαίου και Ιουλιέτας» του Διονύση Καψάλη.

 

Scroll to top