24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγχρονοι Ηνίοχοι στους πρόποδες του Παρνασσού

Οπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το ποδήλατο –είτε ως αστικό trend είτε ως άθλημα– ο «Ομφάλιος» δεν είναι άλλος ένας αγώνας, μα ένας άλλος αγώνας. Διεξάγεται κάθε χρόνο στον «ομφαλό της Γης» των αρχαίων Ελλήνων, συνδυάζοντας τον αθλητικό συναγωνισμό με τη φυσιολατρία. Μια πρώτης τάξεως ιδέα για την πρώτη… μετεκλογική Κυριακή,.
      Pin It

«H ποδηλασία μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια της αρματοδρομίας, που για τους αρχαίους ήταν ταυτόχρονα τρόπος μεταφοράς αλλά και αγώνισμα!

 

Του Βαγγέλη Κύρκου

 

Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου είναι τα τελευταία χρόνια ανεξίτηλα σημαδεμένη στο ημερολόγιο και το μυαλό όλων όσοι ασχολούνται με την ποδηλασία στην Ελλάδα. Είναι η μέρα που διοργανώνεται ο «Ομφάλιος» των 126 χιλιομέτρων, ένας αγώνας για καταγεγραμμένους αθλητές –που αποφέρει βαθμούς οι οποίοι «μετρούν» για τον πανελλήνιο τίτλο- αλλά και για όποιον άλλον θεωρεί πως μπορεί να αναμετρηθεί με ένα από τα ομορφότερα ελληνικά βουνά και να φτάσει μέχρι το τέρμα του.

 

«Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που θα διεξαχθεί ο “Ομφάλιος” και τέταρτη συνολικά» μας εξηγεί ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος του αθλητικού ομίλου «Θησέας», που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης σε συνεργασία με την αλυσίδα ποδηλατικών καταστημάτων «World Of Bike Shop» και το ξενοδοχείο-εστιατόριο «Ηνίοχος». «Την πρώτη φορά έγινε ως Κύπελλο Ελλάδας με τη βοήθεια τότε του Δήμου Δελφών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις επιταγές του… Καλλικράτη, ο Δήμος Δελφών ενώθηκε με την Αμφισσα και χάθηκε η διάθεση που είχαν οι τοπικοί φορείς να διοργανωθεί ο αγώνας. Επανήλθε το 2012 με την προτροπή των τοπικών ξενοδόχων και ιδίως του Γιάννη Παπαθανασίου, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου “Ηνίοχος”. Ευτυχώς! Μια και πρόκειται για έναν αγώνα που “τραβάει” τον ποδηλατικό κόσμο, λόγω και της διαδρομής στην οποία διεξάγεται».

 

Ο γύρος του Παρνασσού συνδυάζει ανηφόρα και κατηφόρα και έχει υψηλές απαιτήσεις τόσο σε τεχνική όσο και σε αντοχή. Το 2012 μετείχαν σε αυτόν 105 αθλητές, πέρσι 138, ενώ φέτος προβλέπεται η συμμετοχή να κυμανθεί σε αυτά λίγο πολύ τα επίπεδα. «Είναι ένας αγώνας με προοπτικές», μας λένε. Οι διοργανωτές του έχουν ήδη δεχτεί πρόταση από γραφεία αθλητικού τουρισμού να τον συνδυάσουν με αθλητικές διακοπές για ποδηλάτες από διάφορες χώρες του κόσμου.

 

Ο αγώνας περιλαμβάνεται στο ετήσιο καλεντάρι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ελληνικής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας. «Για τους ελίτ αθλητές (άντρες και γυναίκες) ο αγώνας είναι βαθμολογούμενος. Πέρσι συμμετείχαν σε αυτόν συνολικά 19 ομάδες από τις 5 εκ των 6 Περιφερειακών Ενώσεων Σωματείων της Ελλάδος. Δηλαδή η συμμετοχή ήταν σχεδόν πανελλήνια, με εξαίρεση τα σωματεία της Ρόδου» σημειώνει ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Ωστόσο δεν αποκλείονται και οι αθλητές που δεν έχουν δελτίο ΕΟΠ. «Ουσιαστικά εκείνο που πάνω απ’ όλα μετρά είναι η απόφαση του καθενός να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαδρομής. Τα 126 χιλιόμετρα σε ένα δύσκολο βουνό, την παρατεταμένη ανηφόρα που φτάνει υψομετρικά τα 3.000 μέτρα. Πέραν πάντως της τριάδας των νικητών, που παραδοσιακά βραβεύουμε, σε όλους γίνεται απονομή ανάλογα με τον χρόνο που θα τερματίσουν».

 

Ο αγώνας διέρχεται από τους Δελφούς, την Αράχοβα, τα Καλύβια Παρνασσού, τον Επτάλοφο, τη Λιλαία, το Πολύδροσο, τα Ανω Καλύβια, την Αμφίκλεια, την Κάτω Τιθορέα, την Αγία Παρασκευή, το Μαυρονέρι, τη Δαύλεια και το Ζεμενό. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι τις 29 Μαΐου 2014 στο [email protected] και οι συμμετέχοντες στην κατηγορία ΟΠΕΝ (χωρίς δελτίο) καταβάλλουν παράβολο 15€. «Σε αντάλλαγμα», μας εξηγεί ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, «οι αθλητές λαμβάνουν ένα γεύμα, κάποια ισοτονικά, τζελ και ενεργειακά ποτά που διανέμονται στη διάρκεια του αγώνα και κάποια αναμνηστικά της συμμετοχής. Ειδικά δε για το Σαββατοκύριακο του αγώνα το ξενοδοχείο “Ηνίοχος” αλλά και οι υπόλοιποι ξενοδόχοι της περιοχής διαμορφώνουν ειδικές, προσιτές τιμές».

 

Το τοπίο στο οποίο ο «Ομφάλιος» διεξάγεται –στην κατά πολλούς ομορφότερη εποχή του χρόνου, με τη φύση να γιορτάζει την ανοιξιάτικη αναγέννησή της– είναι στα αλήθεια σαγηνευτικό. Περνά σε πολύ μικρή απόσταση από 2-3 φυσικές πηγές με κελαρυστά νερά, «ενώ πέρσι είδαμε μέχρι και αλεπούδες!» Η ιστορική κληρονομιά του τόπου είναι επίσης σημαντική σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρά του. Οι απονομές γίνονται στον χώρο μπροστά από το Μουσείο των Δελφών, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ πριν από την εκκίνηση διεξάγεται μια λιτή, αρχαιοπρεπής τελετή κατά την οποία εκφωνείται ο όρκος του αθλητή.

 

«Ολοι οι κάτοικοι του Παρνασσού είναι συμπαραστάτες σε μια εκδήλωση όπως αυτή» μας εξηγεί ο συνδιοργανωτής του αγώνα, Γιάννης Παπαθανασίου, «που κινείται στους πρόποδες του Παρνασσού, ένα βουνό πολύ σημαντικό για τον ελληνικό αθλητισμό και πολιτισμό. Είναι –ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς τις εποχές που ζούμε– συγκινητική η προσπάθεια των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής να δώσουν λύσεις και να προσφέρουν. Ολοι έχουν τη συναίσθηση ότι ο Ομφάλιος είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Αν το καλοσκεφτεί κάποιος, άλλωστε η ποδηλασία είναι συνέχεια της αρματοδρομίας, η οποία για τους αρχαίους ήταν ταυτόχρονα τρόπος μεταφοράς αλλά και αγώνισμα! Διοργανώνονταν μάλιστα αγώνες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, όπως πάνω-κάτω συμβαίνει και σήμερα που έχουμε αγώνες σε δημόσιο δρόμο και πίστα. Τι ήταν ο Ηνίοχος; Ενας αρχαίος αναβάτης ποδηλασίας, ένας πρόγονος των σημερινών αθλητών!

 

Η ποδηλασία, πιστεύουν οι άνθρωποι του «Ομφάλιου», έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού και της χώρας στα πρότυπα των διεθνώς καταξιωμένων Γύρων της Γαλλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Από αυτήν την άποψη η προσπάθειά τους –που την Κυριακή 1η Ιουνίου ξεκινά ξανά– δεν μοιάζει με τέρμα, αλλά με αρχή. Μια αρχή που σε κάθε περίπτωση… έχει πολύ πετάλι.

 

Scroll to top