Του Δημήτρη Σταθόπουλου
Υπάρχει ένας τόπος, μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα, θαρρείς ευλογημένος από όλους τους θεούς και τους ημίθεους του Ολύμπου. Είναι το κλίμα, το φως, η διάθεση… Στην Πελοπόννησο, κοντά στη Νεμέα. Απολαυστικά κρασιά, πρωτοποριακή ανάμειξη, εμπνευσμένες εμφιαλώσεις, κλασική μέθοδος οινοποίησης γηγενών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών, αξέχαστες και σπάνιες χρονιές, πολύ μικρές ποσότητες.
Ολα αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα του Γιώργου Σκούρα. Παραγωγός, οινοποιός και «μαέστρος», ο Σκούρας δεν κάνει απλώς κρασί: γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό, πείρα και διαίσθηση, προσθέτει σε όλα τα προϊόντα του και σε όλες τις δραστηριότητες της οινοποιίας του μια δυναμική που ανανεώνεται, αναγεννιέται και αναζωογονείται με κάθε τρύγο.
Ο κόσμος του κρασιού αναγνωρίζει και βραβεύει κάθε νέα σοδειά από την Πελοπόννησο, και ειδικά τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα, τα οποία –με το εξαίρετο στιλ και την αναλλοίωτη ποιότητα που τα διακρίνει– έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονα ελληνικά κλασικά έργα.
Ο οινοπαραγωγός
Ο Γιώργος Σκούρας γεννήθηκε στο Αργος, μια πόλη που κατοικείται εδώ και 3.000 χρόνια. Το 1980 πήγε στην Ντιζόν της Γαλλίας για να σπουδάσει πάνω στον τομέα της γεωργίας. Με αφορμή τη γνωριμία του με έναν παραγωγό της Βουργουνδίας, άλλαξε την κατεύθυνση των σπουδών του κι έτσι αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ντιζόν ως οινολόγος. Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορα οινοποιεία στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Το 1986 ξεκίνησε το δικό του οινοποιείο στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριό έξω από το Αργος.
Το 1988 παρουσίασε για πρώτη φορά τον Μέγα Οίνο, ένα πρωτοποριακό κρασί από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon. Το καινοτόμο αυτό κρασί άφησε εποχή και άξια χαρακτηρίζει το brand Σκούρας, τόσο στην Ελλάδα όσο και ανά τον κόσμο. To 1996 ο Σκούρας έχτισε ένα λιτό οινοποιείο στην κοινότητα Γυμνό μέσα στη ζώνη της Νεμέας, ενώ το 2004 το κτήμα εγκαταστάθηκε στο οινοποιείο που χτίστηκε στο Μαλανδρένι κοντά στο Αργος.
Οι εξαγωγές αποτελούν βασικό πυλώνα του οινοποιείου. Παράγονται και εμφιαλώνονται 1 εκατ. φιάλες, εκ των οποίων οι 500 χιλιάδες εξάγονται σε Καναδά, Αγγλία, ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Η ίδια δυναμική είναι ολοφάνερη και στις εγκαταστάσεις του κτήματος, απέριττες, λειτουργικές και επισκέψιμες. Και εδώ η οινοδημιουργία συνεχίζεται, ακριβώς όπως και η ζωή. Γευτείτε τες λοιπόν: και τις δημιουργίες και τη ζωή!
Ο γιος του Διονύσου
Ο Ηρακλής έδωσε εδώ τα πρώτα δείγματα της γενναιότητάς του, η Δήμητρα κάθισε να ξαποστάσει και να παρηγορηθεί, ο Δίας έχει τον ναό του ήδη από τον 4ο αιώνα. Αλλά κυρίως ο Διόνυσος που, κατά πώς φαίνεται, έστειλε τον ίδιο του τον γιο, τον Φλίαντα, να φυτέψει αμπέλια σε όλη τη Νεμέα και έτσι δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της χώρας. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα συνθέτουν το… ελληνικό Μπορντό.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς ένα ταξίδι στην απόλαυση του κρασιού είναι μια περιήγηση στη Νεμέα και μια γνωριμία, πρώτα απ’ όλα, με το αγιωργίτικο, την πιο σημαντική ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας.
Πρώτη στάση στο Κτήμα Σκούρα στην περιοχή Γυμνό της Νεμέας. Ενα σύγχρονο οινοποιείο, φτιαγμένο για να υποδέχεται τους φίλους του κρασιού, ένα κελάρι ιδανικό για τις πρώτες γουλιές και περιοδικές εκθέσεις τέχνης με θέματα εμπνευσμένα από το αμπέλι και το κρασί.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας
Αν ζαλιστήκατε λίγο από τη γευσιγνωσία, είναι η ιδανική στιγμή για μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας. Μόλις οχτακόσια μέτρα από το οινοποιείο του Παλυβού σάς περιμένει ο Ναός του Δία, το αρχαίο στάδιο, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, και ο μοναδικός θησαυρός των Αηδονιών με τα χρυσά δαχτυλίδια και τους σφραγιδόλιθους από αχάτη, αμέθυστο και στεατίτη που φιλοξενούνται στο μικρό μουσείο, για να σας μεθύσουν με την ομορφιά τους.
Και μετά τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ο σύγχρονος γαστρονομικός πολιτισμός. Η Ταβέρνα του Σοφού, ένα μικρό εστιατόριο απέναντι από το παλιό δημαρχείο της Νεμέας, με «πειραγμένα» παραδοσιακά πιάτα και μια λίστα κρασιών αντάξια της περιοχής. Δοκιμάστε οπωσδήποτε χειροποίητες πίτες και πιάτα «σβησμένα» με αγιωργίτικο κρασί.