24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ν.Δ. αμνηστεύει σωρηδόν τα «δικά της παιδιά»

Με τροπολογία που κρύφτηκε μέσα στο νομοσχέδιο για τα τουριστικά πλοία, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, η κυβέρνηση «αθωώνει» τον (υπόδικο και για την υπόθεση της Energa) πρώην πρόεδρο των ΕΑΣ, Στέφανο Σιαφάκα, που κανόνιζε πέραν των νόμιμων ποσά αποζημιώσεων και εφάπαξ σε αποχωρούντες υπαλλήλους.
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δραματική επιβεβαίωση της χαριστικής συμπεριφοράς που επιφυλάσσει για τους «δικούς της ανθρώπους» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε πρόσφατη τροπολογία, που πέρασε «εν κρυπτώ» από τη Βουλή και με την οποία υπάρχει κίνδυνος να αθωωθεί από το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου ο προφυλακισμένος για το σκάνδαλο της Energa και πρώην πρόεδρος της διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), Στέφανος Σιαφάκας.

 

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, όμως, εκτός από το να τίθεται εν αμφιβόλω η δίωξη που ασκήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τον αρμόδιο εισαγγελέα εναντίον του πρώην στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και ακόμη 18 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΑΣ, διαχωρίζονται προκλητικά οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε δύο κατηγορίες: στους «πατρικίους», που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2010, αποκομίζοντας ο καθένας αρκετές επιπλέον χιλιάδες ευρώ, και στους «πληβείους», που αποχώρησαν μετά το 2010 και ακόμη αγωνίζονται για τη δικαίωσή τους.

 

Προσφυγές

 

Εξαιτίας των τελευταίων, εξάλλου, που κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά την αδικία σε βάρος τους, ξεκίνησαν οι διαδικασίες που οδήγησαν στο να ασκηθεί εναντίον των 19 μελών του Δ.Σ. των ΕΑΣ δίωξη για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, καθώς η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

 

Ως «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης θεωρούνται ο πρώην πρόεδρος των ΕΑΣ, Στέφανος Σιαφάκας, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μανούσος, οι οποίοι φέρονται την περίοδο 2006-2010 να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές πάνω από τις προβλεπόμενες, ενώ γνώριζαν επακριβώς και ενδελεχώς τις διατάξεις του νόμου που απαγόρευε κάτι τέτοιο. Οπως ανέφεραν -δε- οι τότε καταγγελίες, οι αποζημιώσεις δίνονταν κυρίως στους «κολλητούς» των εκάστοτε διοικήσεων, με ψηφοθηρικά, ενίοτε, ανταλλάγματα.

 

Το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις που οδήγησε στην προαναφερόμενη δίωξη ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου του 2011, όταν η διοίκηση των ΕΑΣ κατέθεσε επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στην οποία αναφερόταν ότι, ενώ υπήρχε νόμος που όριζε ως πλαφόν στο εφάπαξ των αποχωρούντων τις 15.000 ευρώ και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι διοικήσεις συνέχισαν να δίνουν την εφάπαξ αποζημίωση που είχε συμφωνηθεί με ασφαλιστική εταιρεία, με την οποία είχαν συνάψει στο παρελθόν ομαδικό συμβόλαιο. Ολα αυτά συνέβαιναν ενόσω, όπως αναφερόταν στην επιστολή, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν επέτρεπε μια τέτοια υπέρβαση.

 

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε αδυναμία την εταιρεία να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστήριο μετά το 2010 και να αρνείται να καταβάλει τα ποσά που αυτό προέβλεπε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθούν δεκάδες «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι, οι οποίοι είδαν όσα για πολλά χρόνια προβλέπονταν από τις ΣΣΕ και ατομικές συμβάσεις εργασίας να γίνονται καπνός. Ετσι, άσκησαν αγωγές με τις οποίες διεκδικούσαν την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, οι οποίες προσεγγίζουν το ποσό των 40 εκατ. ευρώ.

 

Κατόπιν όλων αυτών, το θέμα έφτασε στους εισαγγελείς που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον όσων συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΑΣ ΑΒΕΕ την περίοδο 2006-2010. Από τον Οκτώβριο του 2006 ώς τον Μάρτιο του 2010, στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας τοποθετείται από τους τότε υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αρχικά ως μέλος και μετέπειτα ως πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΑΣ, ο Στέφανος Σιαφάκας, σύζυγος της Κλαίρης Σιαφάκα, που εκείνη την περίοδο βρίσκεται στο γραφείο του ΥΠΕΘΑ και η οποία -όπως βεβαιώνουν αρκετοί- «λύνει και δένει».

 

Με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009, ο Στέφανος Σιαφάκας, αφού αποχώρησε από τα ΕΑΣ, ανέλαβε πρόεδρος στην εταιρεία παροχής ρεύματος Energa και έχει παραπεμφθεί σε δίκη με βάση τις διατάξεις του νόμου περί διαφθοράς και υπεξαίρεσης. Το ποσό που έχει υπεξαιρεθεί, μαζί με αυτό της Hellas Power, ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ και αφορά τη μη απόδοση του λεγομένου «χαρατσιού» της ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Δηλαδή ο κ. Σιαφάκας, ως πρόεδρος της Energa, αντί να καταβάλλει στο Δημόσιο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισέπραττε εκ μέρους της ΔΕΗ ως πάροχος ρεύματος, έβγαζε τα επίμαχα ποσά και τα κατέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι στην υπόθεση συνήγορος υπεράσπισης είναι ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης και ότι το Ελληνικό Δημόσιο, περιέργως πώς, δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

 

Και νέα δίωξη

 

Σε αυτήν τη δίωξη ήρθε να προστεθεί τον Ιανουάριο η δίωξη για τα ΕΑΣ, που πιθανώς να μπει στο αρχείο μετά την τροπολογία που πέρασε στις 2 Απριλίου ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί Μεϊμαράκη, Ιωάννης Πλακιωτάκης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΕΝ με τίτλο «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις» (!) και αυτή προβλέπει τα εξής: «Καταβολές αποζημιώσεων πέραν των ορίων του άρθρου 2 του Α.Ν. 173/1967 (σ.σ. ο νόμος που προβλέπει ως πλαφόν τις 15.000 ευρώ), οι οποίες έγιναν μέχρι την 31.12.2010 και βασίζονταν είτε σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είτε σε αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων ΝΠΔΔ ή ΔΕΚΟ ή πάσης φύσεως Οργανισμών Κοινής Ωφελείας είτε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας θεωρούνται νόμιμες και τα επιπλέον καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται».

 

Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούνται οι αποζημιώσεις που έδωσε ο κ. Σιαφάκας και το μόνο που απομένει τώρα είναι η εκτίμηση της Εισαγγελίας για το εάν η θέση σε ισχύ της τροπολογίας αυτής ισοδυναμεί και με αμνήστευση όσων διώκονται για την υπόθεση…

 

[email protected]

 

Scroll to top