24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυλώνες θανάτου στα Γλυκά Νερά

Οταν έγινε η χάραξη για τα καλώδια υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ (που κατηγορούνται για την πρόκληση διαφόρων ειδών καρκίνου και άλλων προβλημάτων στην υγεία), το 1970, η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη. Σήμερα περνούν πάνω από σπίτια και ένα Δημοτικό σχολείο. Μάταια παλεύουν από το 1998 οι κάτοικοι για την υπογειοποίησή τους.
      Pin It

Από το 2006 το ΕΜΠ είχε κάνει μετρήσεις στο σχολείο της περιοχής και πρότεινε «ως άμεσο μέτρο» να μη χρησιμοποιούνται οι αίθουσες στην εκτεθειμένη πλευρά του κτιρίου

 

Της Χρυσούλας Σταμπέλου-Μπρούλια *

 

Πυλώνες της ΔΕΗ είναι φυτρωμένοι έξω από τις αυλές μας και καλώδια υπερυψηλής τάσης περνούν πάνω από τα σπίτια μας στα Γλυκά Νερά, αλλά κυρίως περνούν πάνω από το Δημοτικό μας σχολείο. Ως γιατρός γνώριζα τις πιθανές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία (έχουν αποδοθεί λευχαιμίες, όγκοι στον εγκέφαλο, αποβολές εγκύων) και ζήτησα με κάθε τρόπο και μέσο την υπογείωση των καλωδίων, κυρίως εκείνων που «σκέπαζαν» το σχολείο των παιδιών μας. Οι υποσχέσεις -μ’ έναν μαγικό τρόπο- γίνονταν αδιαφορία και εμπαιγμός.

 

Το χρονικό

 

Αυτά τα καλώδια της ΔΕΗ, που ακόμη και τα πουλιά τα αποφεύγουν, δεν είναι καινούργια υπόθεση στην περιοχή μας. Βρίσκονται εδώ από το 1970, όταν η ΔΕΗ εγκατέστησε τους πυλώνες της. Μόνο που τότε όλα ήταν ερημικά, η εξοχή προσφερόταν για το έργο, αφού κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον επερχόμενο «επεκτατισμό».

 

Το 1998 και καθώς πια πύκνωναν οι κάτοικοι και η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο, θεωρήθηκε χρονιά ευκαιρίας, επειδή -λόγω της διέλευσης της Αττικής οδού από τα Γλυκά Νερά- δίνονταν ανταποδοτικά έργα. Οι ελπίδες εναποτέθηκαν στη δημαρχία του Εμμανουήλ Κατσούλη, αλλά κακώς, διότι δεν έγινε καμία ενέργεια για την υπογειοποίηση.

 

Το 2002 οι ευαισθητοποιημένοι με το θέμα κάτοικοι θεωρούμε πως είναι πάλι ευκαιρία να «θαφτούν» τα επικίνδυνα καλώδια, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτούσε συγκεκριμένες δράσεις. Αναζητείται τότε για την προώθηση του αιτήματος η περιβαλλοντική μελέτη, η οποία δεν υπήρχε αφού ποτέ δεν την ζήτησε κανείς.

 

Αμέσως κατατίθενται ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο στη σύνταξη της μελέτης. Η εταιρεία ανταποκρίνεται, ενημερώνονται ο τότε δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι εκεί. Διότι κανείς τους δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτή τη μελέτη, ούτε καν την προώθησε σε ειδικούς επιστήμονες.

 

Μετρήσεις

 

Το 2006 και ύστερα από συνεχείς πιέσεις, καταθέτει αίτημα ο δήμαρχος και γίνονται μετρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο σχολείο από τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νικόλαο Ουζούνογλου. Προκύπτουν, αλλά και προτείνονται τα εξής:

 

1. Δεδομένου ότι μόνο στους χώρους του σχολείου που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου παρουσιάζονται εντάσεις μαγνητικού πεδίου υψηλότερες από 2.0 μΤ (μTesla), προτείνεται ως άμεσο μέτρο να μη χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας οι αίθουσες που βρίσκονται στην πλευρά αυτή του κτιρίου. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη νέων αιθουσών διδασκαλίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το οικόπεδο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του σχολείου για ανέγερση νέων εγκαταστάσεων.

 

2. Διαπιστώνεται ότι στον Δήμο Γλυκών Νερών παρουσιάζεται η γενικότερη εικόνα διέλευσης γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης από πολλές κατοικημένες περιοχές. Θα πρέπει να εξεταστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Γλυκών Νερών, ΥΠΕΧΩΔΕ, υπ. Υγείας κ.λπ.) το θέμα αυτό, αλλά και η υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς.

 

«Πάρτε θέση»

 

Εχοντας την έκθεση μετρήσεων, οι κάτοικοι των Γλυκών Νερών με εξώδικο ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει θέση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημερώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ώστε να τοποθετηθεί επί του θέματος, προκειμένου να παρθεί υπουργική απόφαση.

 

1. Και το Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει (αριθμ. απόφασης 143):

 

● Να ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΗ την υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης και

 

● Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν μέτρα, ώστε να μη χρησιμοποιούνται στο 1ο Δημοτικό σχολείο Γλυκών Νερών ως αίθουσες διδασκαλίας εκείνες που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου.

 

● Τέλος, προτείνει ανέγερση νέων κατασκευών στην ανατολική πλευρά του κτιρίου.

 

2. Η απάντηση του υπουργείου Υγείας επί του θέματος κινείται στην ίδια κατεύθυνση: «Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα εξής: Το θέμα των επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία παραμένει αντικείμενο της συνεχιζόμενης επιστημονικής έρευνας και θα πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα… Επιπλέον για την περαιτέρω προστασία της Δημόσιας Υγείας συνιστάται να ακολουθείται σαν γενική πρακτική από τη ΔΕΗ, οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης να βρίσκονται σε ευθεία απόσταση, τέτοια ώστε η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τα έργα να είναι μηδενική, να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές για την αποφυγή ατυχημάτων και όπου είναι εφικτό και αναγκαίο να γίνεται υπογείωση των καλωδίων των γραμμών μεταφοράς».

 

Απραξία

 

Από το 2006 ώς το 2010 ο δήμαρχος κ. Σιώκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θανάσης Σταύρος και ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Αντώνης Κατσούλης κάνουν (;) κάποιες ενέργειες να χτιστούν αίθουσες διδασκαλίας και μετά… σιωπή. Καμία κίνηση, καμία ενημέρωση του κόσμου, ούτε βέβαια και της Περιφέρειας Αττικής. Τα παιδιά εξακολουθούν να κάνουν μάθημα στις απαγορευμένες αίθουσες και οι κάτοικοι να είναι υπό την επιρροή των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

 

Εμείς οι κάτοικοι των Γλυκών Νερών, που δεν δεχόμαστε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και διάφορες εξυπηρετήσεις-ανταλλάγματα της υγείας μας θα κινηθούμε κατά εκείνων που μόνιμα βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο από το 1998 έως και σήμερα, που εξακολουθούν να μοιράζουν προεκλογικές υποσχέσεις, διεκδικώντας την επανεκλογή τους. Εναντίον εκείνων που δεν έχουν να επιδείξουν καμία ενέργεια για την απαλλαγή του κόσμου και ιδιαίτερα των παιδιών από τη βλαβερή επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία τους.

 

…………………………………………………………………….

 

* Γιατρός, κάτοικος της περιοχής

 

Scroll to top