24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δικαίωση του Μαμαντού Μπα

Με μια απόφαση-σταθμό, χώρα της Ε.Ε. χορηγεί άσυλο σε αναγνωρισμένο πρόσφυγα στην Ελλάδα, επειδή εδώ κινδυνεύει η ζωή του.
      Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Ο Μαμαντού Μπα φωτογραφίζεται τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς φόβο πια για τη ζωή του

Ο Μαμαντού Μπα φωτογραφίζεται τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς φόβο πια για τη ζωή του

Μια πρωτοφανή απόφαση πήρε αυτή την εβδομάδα το βελγικό κράτος, αναγνωρίζοντας τον 40άχρονο Μαμαντού Μπα από τη Γουινέα ως πολιτικό πρόσφυγα, χορηγώντας για πρώτη φορά πολιτικό άσυλο σε κάποιον που έχει ήδη άσυλο σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

 

Ο Μαμαντού Μπα, που ζούσε ήδη στην Ελλάδα 7 χρόνια έχοντας άσυλο πολιτικού πρόσφυγα, ήρθε στα γραφεία της «Εφ.Συν.» το καλοκαίρι του 2013, συνοδευόμενος από ακτιβίστρια της καμπάνιας «Οχι στον Ρατσισμό από την Κούνια». Ενεργό μέλος της μεταναστευτικής κοινότητας, αποφάσισε μετά από σκέψη να καταγγείλει δημόσια τις επιθέσεις που είχε δεχτεί από τάγματα εφόδου, ξημερώματα στην οδό Πειραιώς.

 

Ενώ περίμενε το λεωφορείο σχολώντας από τη δουλειά του (λαντζέρης), οχτώ φουσκωτοί σε μηχανάκια τον κυνήγησαν, ένας τού κατέβασε με δύναμη σιδηρολοστό στο κεφάλι και είπε «άσ’ τον, θα πάει να πεθάνει». Ηταν οι μέρες που τα ΜΜΕ πρόβαλλαν καθημερινά τους χρυσαυγίτες με λάιφ στάιλ περιτύλιγμα, πριν ανακαλύψουν ότι πρόκειται για εγκληματική συμμορία, κάτι που ήδη γνώριζαν εκατοντάδες μετανάστες θύματα ρατσιστικής βίας, ενώ τουλάχιστον ένας το είχε πληρώσει με τη ζωή του.

 

Λίγες μέρες αφού μίλησε στην «Εφ.Συν.» και σε διεθνή έντυπα ο Μαμαντού συνελήφθη από την Αστυνομία σε έλεγχο ταυτότητας.

 

Οπως έχει καταγγείλει σε συνέντευξη στο περιοδικό Vice, οι αστυνομικοί τον γύμνωσαν και τον κορόιδευαν ρωτώντας τον: «Θα ξαναμιλήσεις σε ΜΜΕ;» «Φοβάμαι για τη ζωή μου» μας έλεγε ο Μαμαντού τον Αύγουστο του ’13. Τον Νοέμβριο έφυγε για το Βέλγιο, όπου έκανε αίτηση πολιτικού ασύλου, έχοντας τη στήριξη διεθνούς πρωτοβουλίας αλληλεγγύης.

 

Πρώτη φορά

 

«Είναι η πρώτη φορά που χορηγείται πολιτικό άσυλο και όχι επικουρική προστασία σε άτομο που κινδυνεύει σε άλλη χώρα της Ε.Ε.», σχολιάζει ο Γιώργος Βασσάλος, πολιτικός επιστήμονας, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Βρυξελλών στην Ελλάδα που Αντιστέκεται.

 

«Αναγνωρίζεται δηλαδή ότι στην Ελλάδα δεν τηρούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οτι επίσημα η Ελλάδα είναι μια χώρα ενός ανύπαρκτου κράτους δικαίου, ακόμη και γι’ αυτούς που το ελληνικό κράτος τούς χορήγησε την έννομη προστασία τους. Ας βγουν να διαλαλήσουν ο Σαμαράς, ο Δένδιας, ο Μιχελάκης κι ο Αδωνις το νέο αυτό success story».

 

Ο Μαμαντού, που στην Αθήνα φοβόταν ακόμα και να δείξει το πρόσωπό του, στις Βρυξέλλες νιώθει ίσως για πρώτη φορά ελεύθερος άνθρωπος. Κατά τα άλλα, την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ευρώπη των ίσων δικαιωμάτων.

 

Scroll to top