putin

23/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Μηνύματα προς Κιεβο, ΗΠΑ και ΕΕ από την Μόσχα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε την αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία, ωστόσο υποστήριξε ότι θα έχει συνεργασία με όποιον επικρατήσει στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές.
      Pin It

Δυο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές που έχει προκηρύξει η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμρ Πούτιν άφησε μεν να εννοηθεί ότι θα «συνεργαστεί» με όποιον επικρατήσει στις κάλπες, αλλά επέκρινε την αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην ανησυχία της Ρωσίας για πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της.

Μιλώντας σε ξένους και Ρώσους επενδυτές στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που οργανώνει η Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη ως «απάντηση» στο Νταβός, ο Πούτιν έστειλε ανάμεικτα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και προσπάθησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις. Περιγράφοντας ωστόσο την κατάσταση στην γειτονική Ουκρανία ως «εμφύλιο πόλεμο», κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υποκινεί την αναταραχή και επιδεινώνει τα οικονομικά προβλήματα. «Δεν σχεδιάσουμε την αυτο-απομόνωση μας… ελπίζουμε να επικρατήσει η κοινή λογική μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών εταίρων και να συνεργαστούν με τη Ρωσία» είπε, έχοντας ενισχύσει τη θέση του μετά τις συμφωνίες-μαμούθ που έκλεισε με το Πεκίνο.

Επέκρινε μεν τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «τα έκανε θάλασσα» στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας την απομάκρυνση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την εξουσία, αλλά «χάιδεψε» τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι υιοθέτησαν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση.

Από την άλλη το Κρεμλίνο φαίνεται να παραδέχεται πια ότι οι κυρώσεις έπληξαν την οικονομία της χώρας. και με την ύφεση να βαθαίνει, ο ίδιος ο Πούτιν το παραδέχθηκε σήμερα καθαρά για πρώτη φορά, λέγοντας ότι «οι κυρώσεις…έχουν πραγματικές επιπτώσεις».

Εν όψει λοιπόν και των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Ουκρανία, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με το Κίεβο, είπε ότι «θα σεβαστεί την επιλογή του Ουκρανικού λαού», αλλά συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας, να πληρώσει το χρέος της από το φυσικό αέριο στην Μόσχα και να αφήσει ελεύθερους τους Ρώσους δημοσιογράφους που έχει συλλάβει.

Από την άλλη πλευρά, μέσω των δηλώσεων του στρατηγού Βαλέρι Γκερασιμοφ- αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, η Μόσχα στράφηκε κατά του ΝΑΤΟ.

«Η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την Ρουμανία, ενισχύεται, καθώς και η παρουσία της Συμμαχίας στην Βαλτική, την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα», είπε ο ανώτατος αξιωματικός. «Η ένταση, η επιχειρησιακή και η μάχιμη ετοιμότητα των συμμαχικών δυνάμεων κοντά στα ρωσικά σύνορα αυξάνεται και κάτω από αυτές τις συνθήκες…θα πρέπει και εμείς να πάρουμε ανταποδοτικά μέτρα».

Το ΝΑΤΟ απάντησε δια της εκπροσώπου του ότι πρόκειται καθαρά για «αμυντικά μέτρα που οφείλονται στα νέα δεδομένα ασφαλείας που προέκυψαν από την παράνομη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

 

Έλλη Πάνου
efsyn.gr

Scroll to top