Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Σάββατο, ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει μείωση στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τόνισε ότι η διαφωνία για το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και όχι τελεσιγράφων.
«Είμαστε έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά αυτός δεν θα πρέπει να γίνει μέσω αβάσιμων απαιτήσεων και τελεσιγράφων, αλλά με βάση την πολιτισμένη συνεργασία των αγορών», είπε ο Πούτιν σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Για εμάς (τη Ρωσία και την Κίνα) είναι σημαντική η κατάθεσή τους (των αποθεμάτων χρυσού και των συναλλαγματικών αποθεμάτων) με έναν τρόπο λογικό και ασφαλή. Και μαζί πρέπει να σκεφτούμε πως θα το πράξουμε αυτό λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι Πεκίνο και Μόσχα θα εξετάσουν τρόπους μετάβασης στη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων για τις διμερείς συναλλαγές τους.
«Αδύνατη η απομόνωση μίας χώρας σαν τη Ρωσία»
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την ανάμειξή της στην Ουκρανία είναι αντιπαραγωγικές για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αδύνατη η απομόνωση μίας χώρας σαν τη Ρωσία και ότι οι κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομία. «Οδηγούν τη ρωσική, την ευρωπαϊκή, την παγκόσμια οικονομία σε αναταραχή που κανένας δεν επιθυμεί», είπε αναφερόμενος στις κυρώσεις.
Μιλώντας σε μία ομάδα δυτικών δημοσιογράφων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν άσκησε κριτική εις βάρος της Δύσης και τόνισε ότι η υποστήριξη ενός «αντισυνταγματικού πραξικοπήματος» διέκοψε τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι εκείνοι που υποκίνησαν το «πραξικόπημα» στην Ουκρανία έπρεπε να έχουν αναλογιστεί καλύτερα τις συνέπειες των πράξεών τους.
Απίθανο χαρακτήρισε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Δύση με αφορμή την Ουκρανία και δήλωσε ότι η Μόσχα λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των άλλων χωρών και δεν μπορεί να δεχτεί να μην αντιμετωπίζεται ισότιμα.
Σχετικό θέμα: «Συμφωνία-μαμούθ»
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ