museum

24/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Υποψίες αντισημιτικής ενέργειας

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμός RTBF, ο άγνωστος δράστης μπήκε μέσα στο κτίριο του μουσείου, άρχισε να πυροβολεί και στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο. Σοκαρισμένος από τους θανάτους ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας .
      Pin It

Άγνωστος άνδρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά έναν ακόμα το απόγευμα του Σαββάτου στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμός RTBF, ο άγνωστος δράστης μπήκε μέσα στο κτίριο του μουσείου, άρχισε να πυροβολεί και στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο συνεργός του. 

«Ένας άνδρας μπήκε στο μουσείο και πολύ γρήγορα άρχισε να πυροβολεί», χωρίς να έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ζοέλ Μιλκέ, η οποία έφτασε αμέσως στο σημείο της τραγωδίας. «Ο απολογισμός είναι βαρύς: δύο γυναίκες και ένας άνδρας σκοτώθηκαν ενώ υπάρχει και ένας τραυματίας, σε πολύ σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα όμως οι πυροβολισμοί αυτοί έπεσαν σε έναν χώρο που μας επιτρέπει να εικάσουμε» ότι επρόκειτο για αντισημιτική ενέργεια, συνέχισε η Μιλκέ.

Η συνοικία αποκλείστηκε ενώ ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από όλα τα κτίρια της εβραϊκής κοινότητας του Βελγίου, διευκρίνισε η υπουργός.

Ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία ως ύποπτος για τη δολοφονία τριών ανθρώπων στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga.

Οι μάρτυρες πρόλαβαν να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και οι αρχές έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό των δραστών. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας ύποπτος, ο οδηγός του οχήματος, συνελήφθη δύο ώρες αργότερα, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Ένας μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε με τα μάτια του δύο νεκρούς στην είσοδο του μουσείου. «Ήταν μια νεαρή γυναίκα με αίματα στο κεφάλι. Κρατούσε ακόμη στο χέρι της ένα φυλλάδιο, μάλλον ήταν τουρίστρια. Λίγο πιο πέρα, στο βάθος, είδα έναν κύριο. Ένας πυροσβέστης του έκανε ανάνηψη αλλά νομίζω ότι ήταν νεκρός», δήλωσε ο Αλέν Σομποτίκ.

Στην περιοχή βρισκόταν την ώρα της επίθεσης ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter: «είμαι σοκαρισμένος από τους θανάτους στο Εβραϊκό Μουσείο. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Δώδεκα άνθρωποι που ήταν μάρτυρες του περιστατικού υπέστησαν σοκ αναφέρουν πηγές των τοπικών Αρχών.

Η συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου παρουσιάζει τη ζωή και την ιστορία των Εβραίων της Ολλανδίας και του Βελγίου από τον 17ο αιώνα. Το μουσείο ανήκει στον δήμο των Βρυξελλών και δεν είχε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top