Αποστολή: Της Λήδας Γαλανού
Το φεστιβάλ πέρασε με σκαμπανεβάσματα παρόμοια με τον καιρό στην Κρουαζέτ: δροσιά, βροχή, αεράκι, δειλός ήλιος. Το καλοκαίρι δεν ήρθε. Στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα δεν υπήρχε μια ταινία που να συγκεντρώσει καθολική αποδοχή, ενθουσιασμό. Αυτή η μοιρασιά φάνηκε ακόμα και στα βραβεία που απένειμε η Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο την Τζέιν Κάμπιον.
Η νέα ταινία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν (Τζεϊλάν, για ν’ αρχίσουμε να τον λέμε σωστά), η «Χειμερία νάρκη», τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, τρία χρόνια αφότου το «Κάποτε στην Ανατολία» είχε αποσπάσει στις Κάνες το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Η ταινία, μια μακροσκελής, ακαδημαϊκή τσεχοφική μεταφορά, μάλλον προφανής και επιφανειακή στον κοινωνικό σχολιασμό της, άρεσε ιδιαίτερα, εκτός από την Επιτροπή, στον διεθνή Τύπο και ο Φοίνικας ήρθε να στολίσει τη φετινή 100ή επέτειο του τουρκικού σινεμά, αλλά και να απαλύνει τη θλίψη του τουρκικού λαού για το δυστύχημα στην πόλη Σόμα, που συνέβη παραμονή της προβολής του «Winter Sleep».
Τα υπόλοιπα βραβεία δεν προκάλεσαν ούτε έκπληξη ούτε κι ενθουσιασμό, με εξαίρεση την τρυφερή σινεφιλική επιλογή να δοθεί το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (το 3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας δηλαδή) εξ ημισείας στον 25χρονο τυφώνα από τον Καναδά, τον Ξαβιέ Ντολάν για το «Mommy», τον νεότερο σκηνοθέτη του προγράμματος, και στον γηραιότερο, τον εμβληματικό 83χρονο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, για τη νέα του, τρισδιάστατη ταινία «Adieu au langage». Ενας συγκινητικός συμβολισμός τού τι αντιπροσωπεύει για το σύγχρονο σινεμά το Φεστιβάλ των Κανών, παρ' όλο που ο δημιουργός είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τα βραβεία.
Η βράβευση του Τίμοθι Σπολ για τον ρόλο του στο «Mr. Turner» του Μάικ Λι ήταν αυτονόητη, σε μια καθηλωτική ερμηνεία που σήκωσε στους ώμους της ολόκληρη την ταινία (αν και με συχνές παρεκτροπές στην καρικατούρα). Η Ιταλίδα Αλίτσε Ρορβάκερ τιμήθηκε για το «Le Meraviglie», μια από τις συμπαθέστερες, πιο ατμοσφαιρικές αλλά και feelgood ταινίες του προγράμματος, ενώ τρανταχτή ήταν η απουσία από τα βραβεία, αν όχι του Κεν Λόουτς με το αγνά μαρξιστικό και καλόκαρδο «Jimmy’s Hall», οπωσδήποτε του «Δυο μέρες, μια νύχτα» των αδελφών Νταρντέν, μιας απίστευτα καίριας ταινίας, που η Επιτροπή αγνόησε παντελώς, σπάζοντας και το σερί των Βέλγων δημιουργών, που δεν έχουν ξαναφύγει από το Φεστιβάλ Κανών με άδεια χέρια.
Πέραν των βραβείων, με χαρά μαθαίνουμε ότι η επιτυχημένη συμμετοχή του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» έδωσε μεγάλη φόρα στις διεθνείς πωλήσεις του. Εκτός από την έξοδό της στη Γαλλία στις 19 Ιουλίου (και στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου), έχει ήδη εξασφαλίσει διανομή σε Αμερική, Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Μεξικό και σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
* Βραβεία του Επίσημου Προγράμματος
◢Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας: «Leidi» του Σιμόν Μεσά Σότο
◢Ειδικές Μνείες: «Aissa» του Κλεμάν Τρεχίν-Λαλάν, «Ja Vielsker» του Χαλβάρ Γουίτζο
◢Χρυσή Κάμερα: «Party Girl» των Σάμουελ Τέις, Μαρί Αματσουκελί και Κλερ Μπέργκερ
◢Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Τίμοθι Σπολ για το «Mr. Turner» του Μάικ Λι
◢Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Τζούλιαν Μουρ για το «Maps to the stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
◢Καλύτερου Σεναρίου: Αντρέι Σβιάγκιντσεφ και Ολεγκ Νέγκιν για το «Leviathan»
◢Βραβείο της Επιτροπής: εξ ημισείας στα «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και «Adieu au langage» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ
◢Σκηνοθεσίας: Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher»
◢Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Le Meraviglie» τις Αλίτσε Ρορβάκερ
◢Χρυσός Φοίνικας: «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
* Παράλληλα Τμήματα και Περιφερειακά Βραβεία
◢Ενα Κάποιο Βλέμμα: «White God» του Κορνέλ Μουντρούσκο
◢Εβδομάδα Κριτικής: «The Tribe» του Μιροσλάβ Σλαμποσπίτσκι
◢Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών: «Les Combattants» του Τομά Καϊγί
◢Queer Palme: «Pride» του Μάθιου Γουόρκας
◢Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν