Ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης ανασκεύασε την αρχική του κατάθεση στην οποία ενέπλεκε τον πρώην πρέσβη Ηλία Κλη στη διακίνηση της λίστας, όπως ακριβώς έκανε προχτές και ο Θ. Φλωράτος
Της Ελενας Βαρίνου
Το επιχείρημα Βενιζέλου, πως κατά την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών δεν αξιοποιήθηκε η λίστα Φαλσιανί για να μην τιναχθεί στον αέρα η διακρατική συμφωνία της χώρας μας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων, αποδόμησε χθες κατά την εξέτασή του από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο τότε υφιστάμενός του, γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Ηλ. Πλασκοβίτης.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο μάρτυρας φέρεται να διέψευσε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ελβετικές αρχές είχαν θέσει «απαγορευτικό» στην αξιοποίηση της λίστας. Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή υποστήριξε, σε αντιδιαστολή με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, πως δεν γνώριζε να υπήρχε τέτοιος όρος, ότι δηλαδή είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο από την ελβετική πλευρά για την προαγωγή της συμφωνίας να μη χρησιμοποιηθεί η λίστα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΟΙΚ Σμαράγδα Πιτέλη, που κλήθηκε ως μάρτυρας από την επιτροπή διότι συμμετείχε στην τριμελή αντιπροσωπεία που μετέφερε επισήμως στην Ελλάδα τη λίστα Λαγκάρντ τον περασμένο Δεκέμβριο, έδωσε στην κατάθεσή της προχθές το βράδυ αντίστοιχη απάντηση.
«Ηταν γνωστό στο επιτελείο του υπουργείου, με βάση τα σχέδια σύμβασης που είχε στείλει η Ελβετία, ότι θέτει ως όρο απαράβατο για τη σύναψη διμερών διακρατικών συμφωνιών φορολόγησης καταθέσεων να μη γίνει χρήση στοιχείων για καταθέσεις στην Ελβετία που έχουν υποκλαπεί» δήλωσε, στις 11/10/2012, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. « Η Γαλλία αναγκάστηκε από την Ελβετία να επιστρέψει τα στοιχεία της περιβόητης λίστας Φαλσιανί» σημείωσε προς επίρρωση του ισχυρισμού του. Αναφερόμενος στη συνέχεια στην «εντύπωσή» του ότι η λίστα υπήρχε στο ΣΔΟΕ, ίσως και στην ΕΥΠ, συμπλήρωσε:
« …Σκεφτόμουν όμως ότι δεν πρέπει να δηλωθεί δημόσια ή να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, λόγω της μη νόμιμης προέλευσης του υλικού και για να διαφυλαχθεί η σχέση μας με την Ελβετία και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελβετία και για να προστατευτούν οι έρευνες, οι οποίες δεν γίνονται επί τη βάσει νομίμου αποδεικτικού υλικού, αλλά με αφορμή άτυπη πληροφόρηση, η οποία πρέπει να οδηγήσει εκ του πλαγίου στη συλλογή νομίμου υλικού».
Την ίδια στιγμή, εκ… παραδρομής φαίνεται πως κατεγράφη στα έγγραφα των οικονομικών εισαγγελέων το όνομα του πρώην Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι Ηλ.Κλή, αφού και ο Ηλ.Πλασκοβίτης, που ως γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών το φθινόπωρο του 2010 μετείχε στις συνεννοήσεις με τη Γαλλία για την άφιξη της λίστας Λαγκάρντ στη χώρα μας, ανασκεύασε χθες στην προανακριτική τη σχετική αναφορά του.
Η εξέταση του κ. Πλασκοβίτη ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες, δεδομένου ότι ο μάρτυρας δήλωσε «αναρμόδιος» εφ’ ολης της ύλης, θέση που διατήρησε απέναντι σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από την τότε κυβέρνηση. Φέρεται δε, να συνόψισε το μερίδιο εμπλοκής του λέγοντας ότι επικοινώνησε μόνο με τις γαλλικές αρχές και τον Ελληνα πρέσβη – όταν του ζητήθηκε- προκειμένου να παραδοθεί η λίστα στην Αθήνα. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αναδιπλώθηκε ως προς το όνομα του κ.Κλη, το οποίο ο ίδιος είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στον εισαγγελέα τον περασμένο Οκτώβριο (υπενθυμίζεται πως και ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ Θεόδ. Φλωράτος, που επίσης είχε αναφέρει στον εισαγγελέα το όνομα του πρώην πρέσβη στην προχθεσινή του κατάθεση στην προανακριτική, επίσης ανασκεύασε ) . Ο Ηλ. Πλασκοβίτης δικαιολογήθηκε λέγοντας προφανώς πως μπέρδεψε τα ονόματα, καθώς αναφερόταν σε συνεννόηση με τον εν ενεργεία Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι, Κ. Χαλαστάνη (δεν αποσαφηνίστηκε εάν ο κ. Χαλαστάνης στη δική του κατάθεση στην προανακριτική τοποθετήθηκε σχετικά).
Κατά τα λοιπά, ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε να μη γνωρίζει, να μην άκουσε και να μην είδε τίποτα. Υποστήριξε πως το θέμα της διαχείρισης της λίστας δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο συζήτησης στις διευρυμένες συσκέψεις στο υπουργείο στις οποίες συμμετείχε. Αναφέρθηκε μόνο στη συνάντηση της 24ης Ιανουαρίου του 2011, όπου, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, μετείχαν εκτός από τον ίδιο, ο νομικός σύμβουλος του κράτους Αν. Μπάνος και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης. Στη σύσκεψη εκείνη, κατά τον κ. Πλασκοβίτη, συζητήθηκε ο χειρισμός της υπόθεσης, χωρίς ωστόσο να προκύψει το «διά ταύτα». Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν τέλος πως ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως υπήρχε εντολή για αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ,υπαινίχθηκε ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ όπως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε.
Ο Ηλίας Κλης, που εξετάστηκε αμέσως μετά, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή του στην υπόθεση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα και ότι υπενθύμισε πως ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Παρίσι το 2002, το οποίο και δεν επισκέφθηκε από το 2004 και μετά. Οπως έγινε γνωστό, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιχείρησε με ερώτημά της να εξακριβώσει τυχόν συγγενική σχέση του πρώην πρέσβη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά . Στο σημείο αυτό ακούστηκε πως ο κ.Κλης επιβεβαίωσε μακρινή προγονική συγγένεια.
Στη συνέχεια την πόρτα της προανακριτικής πέρασε η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών. Η Χρύσα Χατζή επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε το ηλεκτρονικό αρχείο από τον κλητήρα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, ωστόσο, δήλωσε άγνοια για την περαιτέρω πορεία του. Γι΄αυτό και τα μέλη της επιτροπής συναποφάσισαν να κληθούν και οι 28 συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών (όπως η ίδια τους αρίθμησε ) ώστε να εντοπιστεί σε ποιον ανατέθηκε η φύλαξή του.
Αργά το βράδυ, τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης γνωστοποίησε ότι ενδέχεται ακόμη και σήμερα να παραλάβει από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών την πραγματογνωμοσύνη για το USB, ύστερα από σχετική επικοινωνία που είχε χθες με τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.