27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηγετική επίσκεψη Τσίπρα στον Πρόεδρο

Τη δυσαρμονία της κυβέρνησης με το λαϊκό αίσθημα επισήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικός παίκτης στην πολιτική σκακιέρα, στον Κάρολο Παπούλια.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ήταν απλώς επίσκεψη που απτόταν του κοινοβουλευτικού σαβουάρ βιβρ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ουσιαστικά επιδίωξε και πέτυχε δύο στόχους:

 

Ο πρώτος, να νοηματοδοτήσει ότι πλέον είναι ο βασικός παίκτης του πολιτικού παιχνιδιού, όπως αυτό αναδιατάχθηκε από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής, αφού η «απονομιμοποίηση της κυβέρνησης» και η δυσαρμονία της με το λαϊκό αίσθημα έχει πλέον καταγραφεί και δεν αμφισβητείται παρά μόνον από «όσους αντιλαμβάνονται την αριθμητική ως αφηρημένη γεωμετρική έννοια».

 

Η αναφορά του Α. Τσίπρα ότι «η Βουλή αυτή δεν νομιμοποιείται να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ουσιαστικά προμηνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε φάση διαρκούς ετοιμότητας για πρόωρες εκλογές, τις οποίες στελέχη του κόμματος βλέπουν το φθινόπωρο. Το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, φαντάζει για την Κουμουνδούρου ως «η τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου», αφού το μόνο που θα προσφέρει είναι το άλλοθι σε μια κυβέρνηση που έχει χάσει αθροιστικά το 11% των ποσοστών της και που αν την Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές «θα είχαν αθροιστικά 94 βουλευτές από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή».

 

Ο δεύτερος, να καταστήσει σαφές στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα ότι πλέον η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δεσμεύει «τον λαό και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια». Και ως επακόλουθο αυτής της άποψης η πρόταση «με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο» αποκτά ουσιαστική σημασία και δεν είναι «πυροτέχνημα» της μετεκλογικής ευφορίας.

 

Ποινικές ευθύνες

 

Ουσιαστικά, η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθιστά δυσχερή τη θέση της να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων όπως εκείνα των «νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, περικοπών μισθών και συντάξεων, απολύσεων, ιδιωτικοποίησης του νερού και εκποιήσεων της δημόσιας περιουσίας». Καθόλου τυχαία η αναφορά αυτή του Α. Τσίπρα, αφού ο ίδιος έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση, ότι πιθανές ποινικές ευθύνες και υπερβάσεις θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη.

 

Η προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό «να μη διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα» αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού συνεργάτες του Α. Τσίπρα επισημαίνουν ότι σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συναίνεση, και προς επίρρωση αυτού λένε ότι για τη θέση αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη ενημερωμένο και το Βερολίνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Η πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οδηγεί στελέχη του στην εκτίμηση ότι τα κέρδη από την επιτυχία στην περιφέρεια Αττικής και στα Ιόνια και σε μια σειρά δήμων σε όλη την Ελλάδα αποκτούν κομβική σημασία.

 

Η σύνδεσή του με κοινωνικές ομάδες σε ένα ευρύ δίκτυο πόλεων, που «σπάει» την παντοδυναμία και τα «κλειστά συστήματα τοπικών εξουσιών» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα εν δυνάμει όπλο για την πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Και που ίσως αποδειχθεί το «ατού» του ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργηθεί το μεγάλο ρεύμα για την ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Scroll to top