27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση στο καναβάτσο

Σε δεινή θέση βρίσκονται Σαμαράς και Βενιζέλος εξαιτίας του αποτελέσματος - Δέχονται πιέσεις πανταχόθεν να αναλάβουν πρωτοβουλίες - Αγκάθια, Στουρνάρας και Προβόπουλος.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΕΥΑΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΗ δεύτερη ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων φέρνει σε πιο δεινή θέση την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πιέζεται πλέον από παντού να πάρει πρωτοβουλίες. Οι επιφυλάξεις από το εξωτερικό για την ευστάθεια του κυβερνητικού σχήματος, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των πιέσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και με την κόπωση που υπάρχει στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, συνθέτουν το νέο κυβερνητικό πρόβλημα.

 

Οι επιλογές που έχει ο κ. Σαμαράς είναι περιορισμένες. Η πρώτη εισήγηση που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου είναι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η τύχη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Τον επόμενο μήνα λήγει η θητεία του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου. Στην επιλογή των κεντρικών τραπεζιτών καθοριστική είναι η γνώμη της ΕΚΤ και για την ώρα τα μηνύματα που έχει η ελληνική κυβέρνηση από τη Φρανκφούρτη δεν είναι καθαρά. Η εναλλακτική λύση για τον «τσάρο της οικονομίας» είναι να πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και σε αυτή την περίπτωση όμως φαίνεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη όχι μόνο στο ανώτατο επίπεδο της Ε.Ε. αλλά και της τρόικας για τον διάδοχό του.

 

Το πρώτο αλισβερίσι

 

Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής, όπου οι 28 θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το δείπνο εργασίας θεωρείται το πρώτο αλισβερίσι για τα χαρτοφυλάκια της Επιτροπής και τα πρόσωπα που θα τα αναλάβουν.

 

Η μετακόμιση του κ. Στουρνάρα είναι το πρώτο πρόβλημα του πρωθυπουργού. Χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν συζητήθηκαν θέματα ανασχηματισμού». Ως προς τους άλλους υπουργούς που θα αντικατασταθούν, τα πράγματα για τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο φαίνονται απλούστερα.

 

Οι δύο εταίροι θέλουν να δείξουν ότι έχουν αφομοιώσει το μήνυμα των εκλογών και τα επιτελεία των συνεργατών τους ήδη αξιολογούν το έργο όλων των υπουργών και υφυπουργών, αλλά και των γραμματέων, ειδικά του Χ. Θεοχάρη που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων.

 

Για να αποδώσει στο πεδίο των εντυπώσεων το ανακάτεμα της τράπουλας, στο σημείο που έχουν έλθει τα πράγματα χρειάζεται και μια εντυπωσιακή διόρθωση της κυβερνητικής πολιτικής. Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει, καθώς τον Ιούνιο επιστρέφει η τρόικα για τη συνολική αξιολόγηση που θα κρίνει και τη συνέχεια των συνομιλιών με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους. Νέα μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

 

Η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού θα εστιάζεται στο πολιτικό σύστημα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για το πολιτικό χρήμα και τη διαφάνεια, σχέδιο που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τρόικας.

 

Παράλληλα η κυβέρνηση συζητάει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην κατάθεση νέου εκλογικού νόμου, πάνω στο σχέδιο που είχε επεξεργαστεί ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, για την κατάτμηση των περιφερειών και την εισαγωγή στοιχείων μεικτού συστήματος.

 

Η αναθεώρηση του Συντάγματος

 

Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν αφ’ενός να μεταφέρουν τη συζήτηση από το πεδίο της οικονομίας στο πολιτικό σύστημα και αφ’ετέρου να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε ανοίγματα προς τους ανεξάρτητους βουλευτές και τα κόμματα που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτή και την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι προεξοφλείται η συμμετοχή του Αν. Λοβέρδου στο νέο σχήμα, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι γίνονται συζητήσεις και με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως και με στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συνεργάτες του, θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ανοίξει και τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και από το φθινόπωρο θα αρχίσει η προκαταρκτική συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Η εκλογή του είναι πλέον ο ορίζοντας της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται η διαδικασία να επισπευσθεί, όπως είχε γίνει μετά τις ευρωεκλογές του 2009 από τον Κ. Καραμανλή.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα για την δυσαρμονία της κυβέρνησης με τη διάθεση του εκλογικού σώματος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στο ακέραιο την εντολή της. Αυτή είναι και η ευθύνη της απέναντι στο Σύνταγμα και τον λαό».

 

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παρερμηνεία του αποτελέσματος των εκλογών και πρόσθεσε ότι είναι «εκτροπή οι απειλές που εκτοξεύει στην κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να… κυβερνήσει»».

 

Στη Ν.Δ. το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, καθώς από την ανάλυση καταγράφεται υποχώρηση στο ιστορικό χαμηλό του Μαΐου του 2012, ενώ το υπόλοιπο μέρος προήλθε από μετακινήσεις ψηφοφόρων από άλλους χώρους. Διατυπώνονται δε ερωτήματα για τη στάση των παλαιών ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου του Κ. Καραμανλή.

 

Scroll to top