Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Ενώπιον της κριτικής και των αυστηρών προειδοποιήσεων στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Ελιάς.
Παρά τη γενική παραδοχή περί μιας «θετικής και ικανοποιητικής» παρουσίας στις ευρωεκλογές, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που είχε να αντιμετωπίσει ο χώρος, μια ισχυρή πτέρυγα κορυφαίων κομματικών παραγόντων της Χαριλάου Τρικούπη έδειξε να βρίσκει υπέρ το δέον αισιόδοξα τα συμπεράσματα της ηγεσίας και κρατώντας σαφείς αποστάσεις ερμήνευσε το μήνυμα των πολιτών ως ακόμη μια ευκαιρία, ίσως την ύστατη, στην προσπάθεια που καταβάλλει η παράταξη για την επιβίωσή της.
Επιφυλάξεις για Ελιά
Μάλιστα, τα ίδια στελέχη εξέφρασαν με απολύτως καθαρό τρόπο τις επιφυλάξεις τους για το εγχείρημα της Ελιάς και τη συμβολή που είχε η σχετική πρωτοβουλία στα ποσοστά που καταγράφηκαν στην κάλπη, εκτιμώντας ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που κινητοποίησε τον κόσμο και απέτρεψε το εφιαλτικό σενάριο της κατάρρευσης, που προεξοφλούσαν ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Σε παρόμοιο πλαίσιο, κάλεσαν τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος εξήγγειλε την Κυριακή ιδρυτικό συνέδριο, να μην εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και να μην «καπελωθεί» από την Ελιά, ενώ αίσθηση προκάλεσε η προτροπή για αλλαγή πολιτικής, εντός του κυβερνητικού σχήματος, και εμπέδωση στην πράξη της δέσμευσης για «ενίσχυση του προοδευτικού πόλου», καθώς και χάραξη πιο διακριτών γραμμών με τη Ν.Δ., ώστε η διαφορετικότητα του μικρότερου εταίρου να γίνεται αντιληπτή από το εκλογικό του ακροατήριο.
Ειδικότερα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε συνέδριο «οδικού αριστερού χάρτη», η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «το 8% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι το DNA της παράταξης» και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να συγκροτηθεί «πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ». «Χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο, δεν φτάνουν μόνο οι αριθμοί», παρατήρησε ο Θάνος Μωραΐτης, καλώντας σε συνέδριο επανίδρυσης «με φάρο το ΠΑΣΟΚ» και όχι συνέδριο της Ελιάς, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης μίλησε για «φιλί ζωής» της κοινωνίας, που δεν πρέπει να γίνει «φιλί αποχαιρετισμού».
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μιλώντας στα στελέχη του Κινήματος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις αγωνίες τους και εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «κραυγαλέα αντισυνταγματική και αδιέξοδη αντιφατική γραμμή», με αφορμή το αίτημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες λόγω δυσαρμονίας μεταξύ της βούλησης του λαϊκού σώματος και των υπαρχόντων συσχετισμών στη Βουλή, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Θα πάει στον Παπούλια
Την Τετάρτη το μεσημέρι θα περάσει με τη σειρά του το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου, προκειμένου, όπως έχει προϊδεάσει, να απευθύνει έκκληση «εθνικής συσπείρωσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σε μια προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, έπειτα από την αναφορά Τσίπρα περί «αναγκαίας συναίνεσης στη λειτουργία του πολιτεύματος». «Αρα θέλει να συνεργαστούμε, είναι υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας έστω για κάποια θέματα;», αναρωτήθηκε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Στο μεταξύ, σε παρόμοια κατεύθυνση άσκησης πιέσεων προς την Κουμουνδούρου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συντονισμό με τον πρωθυπουργό προσανατολίζονται να φέρουν στη Βουλή το ζήτημα του εκλογικού νόμου για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής αναλογικότητας. Ανάλογη θέση είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας γνωστές τις προθέσεις του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Στη μάχη του σταυρού για την Ευρωβουλή, τις δύο πρώτες και εκλόγιμες θέσεις με καταμετρημένο το 30% καταλαμβάνουν η πρώην βουλευτής Εύα Καϊλή και ο προερχόμενος από το ευρύτερο μπλοκ της Ελιάς, πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής. Σε απόσταση αναπνοής τον ακολουθεί στην τρίτη θέση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.