27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oσα παίρνει η κάλπη

Το μπάχαλο συνεχίζεται στη ΔΗΜΑΡ μετά το ιστορικό χαμηλό -στα όρια της εξαφάνισης- ποσοστό του 1,2%, με το κόμμα να βαδίζει προς έκτακτο συνέδριο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣΒυθισμένη στη δίνη της εσωστρέφειας που προκάλεσε το στραπάτσο των ευρωεκλογών και το ιστορικό χαμηλό τού μόλις 1,2% παραμένει η ΔΗΜΑΡ. Το ποσοστό, στα όρια της εξαφάνισης, που έλαβε την Κυριακή το εγχείρημα της Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί ένα βαρύτατο σοκ για την ηγεσία, η οποία επιχειρεί μια ψύχραιμη αποτίμηση μέσω της σύγκλησης των αρμόδιων οργάνων αλλά και μέσω κύκλου συναντήσεων με στελέχη όλων των τάσεων που ξεκίνησε ήδη ο Φώτης Κουβέλης.

 

Συνεδρίαση δύο οργάνων

 

Σ' αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ το μεθεπόμενο Σάββατο 7 Ιουνίου πρόκειται να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, όπου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα προταθεί η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, με θέμα την περαιτέρω πορεία και ενδεχομένως την αναπροσαρμογή στόχων και της μέχρι τώρα στρατηγικής που είχε επικυρώσει το συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου.

 

Την ίδια ώρα, η εσωκομματική αντιπολίτευση, που είχε διαφωνήσει με το σύνολο των κεντρικών επιλογών της πλειοψηφίας, ευθέως θέτει ζήτημα άμεσης ανάληψης των «βαρύτατων ευθυνών» του προέδρου και της ηγετικής ομάδας, που, όπως τονίζουν στελέχη της στην «Εφ.Συν.», «είχαν συνέπεια το προχθεσινό εκλογικό βατερλό».

 

Ταυτόχρονα, εξειδικεύοντας στο μείζον ζήτημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, με επιτακτικό τρόπο εισηγούνται πολιτική στάση «διαύλων επικοινωνίας» με όλες τις δυνάμεις του χώρου, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή γραμμή της επιλεκτικής προσέγγισης με ένα «περίκλειστο σύστημα» πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, «με τα γνωστά πλέον ολέθρια αποτελέσματα».

 

Πάντως, δείχνουν να διαφωνούν με την προοπτική ενός έκτακτου συνεδρίου, θεωρώντας ότι αυτό θα συνιστούσε ελιγμό και η αλλαγή πλεύσης είναι εφικτή από τα ήδη εκλεγμένα όργανα. Σε ό,τι αφορά τη θέση του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, με τη βασική προϋπόθεση της αυτοκριτικής και της έναρξης «με γενναιότητα» της συζήτησης για τις λανθασμένες ενέργειες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

 

Συνομιλητές του προέδρου της ΔΗΜΑΡ σχολίαζαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο κ. Κουβέλης «δεν κωφεύει», αναγνώρισε εξαρχής το εκλογικό πλήγμα και είναι διατεθειμένος να διεξαγάγει ειλικρινή διάλογο για τα αίτια του αποτελέσματος. Απαντώντας στις επικρίσεις της μειοψηφίας, σημείωναν ότι έχει διατυπώσει την άποψή του για το είδος της Κεντροαριστεράς που επιθυμεί και επίσης ότι η προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο δεν αποτελεί υπεκφυγή.

 

«Το πολιτικό μας στίγμα δεν ήταν σαφές και δεν έγινε κατανοητό, ωστόσο το εγχείρημα της προοδευτικής Κεντροαριστεράς δεν ήταν λανθασμένο», εκτιμά ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος εξαπέλυσε νέες βολές εναντίον της ηγετικής ομάδας, εστίασε τα πυρά του σε τρία σημεία: την αποχώρηση από την κυβέρνηση, την άρνηση διαβούλευσης για την ενότητα των κεντροαριστερών δυνάμεων και τις παλινωδίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει στήριξη σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με την οποία πάντως στη γενική κατεύθυνση της πολιτικής της δήλωσε ότι διαφωνεί. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν τον ενδιαφέρει και ούτε πρόκειται να λάβει μέρος σε κυβερνητικό σχήμα, όποια πρόταση κι αν υπάρξει, στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.

 

Διαφοροποίηση Λυκούδη

 

«Στα όρια της πολιτικής συντριβής το αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ», τόνισε σε χθεσινές παρεμβάσεις του ο Σπύρος Λυκούδης (Βήμα FM, 9,84), επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε πολιτική απόσταση με τον κ. Κουβέλη, χωρίς όμως να θέτει θέμα προέδρου. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και δήλωσε υποστηρικτής της «Αριστεράς που οφείλει να κυβερνά». Αφησε, τέλος, αιχμές για την κοινή παρουσία Παπανδρέου-Κουβέλη στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, υπογραμμίζοντας ότι “έστειλε λάθος μήνυμα”.

 

Αντίθετος με την πρόταση για συνέδριο απολογισμού των ευρωεκλογών εμφανίστηκε ο Βασίλης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι δεν έχει νόημα να μαζευόμαστε «τρεις άνθρωποι για να συζητήσουμε τα ίδια».

 

Η αριστερή άποψη

 

«Η ΔΗΜΑΡ φυλλορρόησε διαχεόμενη σε έναν προβληματικό χώρο, αυτόν της Κεντροαριστεράς, που δεν είναι ο χώρος της, και έγινε μέρος του προβλήματος. Είμαστε κόμμα της Αριστεράς, μην το ξεχνάμε», ήταν η άποψη που εξέφρασε στην «Εφ.Συν.» ο Θράσος Φωτεινός, μέλος της Ε.Ε. και της τάσης του Αριστερού Δικτύου.

 

Την πάγια θέση του για την κυβερνώσα Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Γιάννης Πανούσης («Στο Κόκκινο»), διαμηνύοντας ότι ο ίδιος δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει σε μια Κεντροαριστερά «που θα στηρίξει την Κεντροδεξιά, όπως θέλει να κάνει ο Βενιζέλος, το Ποτάμι και κάποιοι από τη ΔΗΜΑΡ».

 

«Ας μείνουν αυτοί που μπορούν να υπηρετήσουν την πολιτική του κόμματος», ανέφερε η “προεδρική” Μαρία Γιαννακάκη.

 

Scroll to top