27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καθυστέρηση της ανακαίνισης του Μusee Picasso πήρε πολιτικές διαστάσεις

Φιλιπετί σφάζεται με γιο Πικάσο

      Pin It

Να μη λέμε ότι κάτι τέτοια συμβαίνουν μόνο σε μας. Συμβαίνουν και στη Γαλλία της τέχνης και της πιο ισχυρής και παρεμβατικής πολιτιστικής πολιτικής. Το Μουσείο Πικάσο, που φιλοξενεί τη σπουδαιότερη δημόσια συλλογή έργων του ζωγράφου, είναι μπλεγμένο εδώ και καιρό στη δίνη ενός περίεργου κατασκευαστικού-διοικητικού-πολιτικού σκανδάλου, με αποτέλεσμα όλο να καθυστερεί να παραδοθεί και πάλι στο κοινό. Είναι κλειστό εδώ και πέντε χρόνια για ευρείας εργασίας ανακαίνιση. Ηταν να ανοίξει με γιορτές και πανηγύρια τον Ιούλιο του 2014, αλλά όπως φαίνεται η ιστορία πάει για Σεπτέμβριο. Και αν…

 

Η ιστορία έχει ως εξής: Προηγήθηκε μια δημόσια έκρηξη του Κλοντ Πικάσο, του μόνου εν ζωή γιου του ζωγράφου, μέλους του Δ.Σ. του μουσείου. Κατήγγειλε την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί ότι καθυστερεί τα εγκαίνιά του, ότι «δεν έχει καμιά διάθεση να το ανοίξει», αλλά και γενικά ότι όλη η Γαλλία «αδιαφορεί για το έργο του πατέρα μου και για μένα». Στη συνέχεια, 40 μέλη του προσωπικού του με e-mail τους στη «Liberation» φόρτωσαν στη διευθύντριά του, Αν Μπαλτασαρί -28 συνολικά χρόνια στο μουσείο, εννέα από αυτά στα ηνία του-, όλες τις δυσλειτουργίες και τις καθυστερήσεις: από σκληρότητα και καθεστώς φόβου μέχρι παράνοια και «σαθρές σχέσεις με την αλήθεια».

 

Το αποτέλεσμα ήταν η Ορελί Φιλιπετί να την απολύσει μέσα σε 48 ώρες, να διορίσει έναν προσωρινό διευθυντή (ανώτερο δημόσιο υπάλληλο) μέχρι να βρεθεί ο διάδοχός της (ακούγονται τα ονόματα του Λοράν Λε Μπον, διευθυντή του Centre Pompidou-Metz, του Ντιντιέ Οτινγκέρ από το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και του Ερίκ ντε Σασέ, διευθυντή τής Villa Medicis της Ρώμης).

 

Η αντίδραση του Κλοντ Πικάσο ήταν έντονη. Θερμός υποστηρικτής της Μπαλτασαρί (η οποία πάντως παραμένει για να επιμεληθεί το στήσιμο των έργων), χαρακτήρισε την απόλυσή της «ένα γκροτέσκο και άρρωστο συμβάν», της απέδωσε το σύνολο της ανακαίνισης του μουσείου και τη συγκέντρωση από ξένους σπόνσορες έξτρα κονδυλίων (31 από τα 52 εκατ. ευρώ που κοστίζει το έργο) και κατέληξε ότι θα θεωρήσει «παρείσακτο» όποιον τολμήσει να πάρει τη θέση της. Συναντήθηκε, μάλιστα, και με τον πρωθυπουργό Εμανουέλ Βαλς.

 

Ας θυμηθούμε την ιστορία του Μουσείου Πικάσο, που βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, στην ιστορική συνοικία τού Μαρέ. Ανοιξε το 1985. Τα περισσότερα από τα εκθέματα δωρήθηκαν στο γαλλικό κράτος από τους κληρονόμους του ζωγράφου, σύμφωνα με τις τελευταίες του επιθυμίες, λίγο πριν πεθάνει (1973). Λίγο αργότερα πλούτισε τη συλλογή του με σημαντικά έργα η χήρα του Ζακλίν, αλλά και φίλοι του, και έγιναν και αγορές. Σήμερα αριθμεί γύρω στα 5.000 έργα (πίνακες, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες, κεραμικά και ντοκουμέντα) καθώς και αριστουργήματα των Ματίς, Ρενουάρ και Σεζάν από την προσωπική συλλογή του Πικάσο. Με την ανακαίνισή του διπλασιάζει τους εκθεσιακούς χώρους του (από 1.600 τ.μ. σε 3.800).

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top