28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού ’σαι Βαγγέλη που ’λεγες

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζει ως παράγοντα αστάθειας τον Αλέξη Τσίπρα επειδή ζητά εκλογές, παραβλέποντας ότι έπειτα από τις ευρωεκλογές του 2009 έλεγε ακριβώς τα ίδια.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

 

 

 

 

 

 

Με ειρωνικά χαμόγελα αντιμετωπίζουν στην Κουμουνδούρου την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσουν (ποιους άραγε;) ότι ο ηττημένος των εκλογών είναι ο… ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν την έκπληξή τους από την απέλπιδα προσπάθεια, όπως τη χαρακτηρίζουν, των εκπροσώπων και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης να εμφανίσουν την ειδυλλιακή εικόνα ότι «στη χώρα δεν άλλαξε τίποτα από το βράδυ της Κυριακής».

 

Ομως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάζει τον Αλ. Τσίπρα ως παράγοντα «αστάθειας» πέφτει στο κενό. Συνεργάτες του προέδρου υπενθύμιζαν ότι την επομένη των ευρωεκλογών του 2009 το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις των Γ. Α. Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλου ζητούσε επιτακτικά προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και προς επίρρωση αυτού έδωσαν στη δημοσιότητα τα τότε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

 

Πλειοδοσία από τις δύο εφημερίδες

 

Η ειρωνεία είναι ότι οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες («ΤΑ ΝΕΑ», «ΕΘΝΟΣ») πλειοδοτούσαν υπέρ του επιχειρήματος των πρόωρων εκλογών. «Προφανώς σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα η διαφορά τού 4% εμπίπτει στις … εκπτώσεις» σχολίαζαν ειρωνικά στην Κουμουνδούρου.

 

Και όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης («Real fm»), «ο κ. Βενιζέλος τότε είχε χρησιμοποιήσει τον όρο δυσαρμονία ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», εννοώντας προφανώς ότι «με δύο μέτρα και δύο σταθμά» δεν μπορεί να γίνεται σοβαρή πολιτική συζήτηση.

 

Η ήττα της κυβέρνησης και το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστούν ανατροπή την οποία αν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θέλουν να αποδεχτούν «αυτό προφανώς δεν αφορά την ελληνική κοινωνία» επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, τα οποία και δίνουν το στίγμα που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι η νίκη του αντανακλά και στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός πλέον υπερβαίνει την κλασική τακτική της αντιπολίτευσης και παίρνει μορφή «μιας δύναμης ανατροπής» η οποία είναι ικανή να πραγματοποιήσει όχι μόνο «την ανατροπή», αλλά πρωτίστως να «διαπραγματευτεί με αξιόπιστο και φερέγγυο πολιτικά τρόπο τα συμφέροντα της χώρας».

 

Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και το νέο μέτωπο που άνοιξε με την κυβέρνηση με αφορμή τον διορισμό του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Με δεδομένο ότι ο ρόλος της ΤτΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, η κυβέρνηση, επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα με μια ακραιφνώς δική της επιλογή και απαιτείται συναίνεση. Επεξηγώντας τον όρο «συναίνεση» διευκρινίζεται ότι αυτή δεν αφορά πρωτίστως το πρόσωπο του νέου διοικητή, αλλά τις παραμέτρους εκείνες της οικονομικής πολιτικής τις οποίες η ΤτΕ θα ακολουθήσει.

 

Ο Στουρνάρας ως αποδιοπομπαίος τράγος

 

Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι αν «προκριθεί» για τη θέση αυτή ο νυν υπουργός Οικονομικών, τότε η σύγκρουση θα χτυπήσει κόκκινο αφού ο Γ. Στουρνάρας χρεώνεται την «ολική καταστροφή της χώρας» και αυτού του είδους η επιλογή ουσιαστικά σημαίνει ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αλλά η καταστροφική πορεία θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση».

 

Η σημερινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αέρα της ευρωνίκης, θα καταφερθεί κατά των μνημονίων, θα παρουσιάσει την πρόταση για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, θα επιμείνει στην αναγκαιότητα ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του για το τραπεζικό ζήτημα και υπενθυμίζοντας ότι «είμαστε η επόμενη κυβέρνηση» θα επιτεθεί σε Σαμαρά – Βενιζέλο, καθιστώντας τους υπεύθυνους για «τη λεηλασία της χώρας».

 

Scroll to top