28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

25 ψήφισε, 26 θέλουν να τον διώξουν

Την κεφαλήν Κουβέλη επί πίνακι, για την εκλογική συντριβή, ζητά η εσωκομματική αντιπολίτευση της ΔΗΜΑΡ. Γ. Ψαριανός: «Οφειλε να έχει παραιτηθεί». Β. Οικονόμου: «Να διευκολύνει τις εξελίξεις». Ενωτικό κείμενο από πέντε βουλευτές.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Διευρύνεται το χάσμα στη ΔΗΜΑΡ, η οποία «βουτάει» ακόμη πιο βαθιά στο έλεος της διαλυτικής κρίσης που προκάλεσε η εκλογική συντριβή. Η αντιπαράθεση βγαίνει εκτός ελέγχου, λαμβάνοντας χαρακτηριστικά αναμέτρησης που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην οριστική ρήξη, με στελέχη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας να ανταλλάσσουν δημοσίως καυστικά σχόλια και φαρμακερά βέλη για τα αίτια του αποτελέσματος.

 

«Υπεύθυνη η ηγεσία»

 

Μάλιστα, εκ μέρους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της ηγεσίας, την οποία θεωρούν απολύτως υπεύθυνη για το απογοητευτικό 1,2%, ζητώντας πλέον ανοιχτά την κεφαλήν του Φώτη Κουβέλη επί πίνακι. Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Κουβέλης «όφειλε να έχει παραιτηθεί», θέτοντας την παραίτησή του στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και αν ο ίδιος ήταν στη θέση του, θα το είχε ήδη πράξει.

 

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ανεβάζοντας στο κατακόρυφο τους τόνους της κριτικής του και με άκρως απαξιωτική διάθεση, υποστήριξε (Βήμα FM) ότι ο πρόεδρος και η στενή ομάδα συνεργατών του «πήγαν το κόμμα στην ίδια κατηγορία με τους Κυνηγούς και κόμματα τύπου Πουλάω Οικόπεδα», ενώ συμπλήρωσε ότι θα ήταν «μεγάλη ντροπή» να «πεθάνει» στα χέρια του Φώτη Κουβέλη η Ανανεωτική Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

 

Επανέλαβε, δε, την άποψή του υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών για την ενότητα στην Κεντροαριστερά χωρίς αποκλεισμούς και διαπίστωσε «εσωτερικές διαπραγματεύσεις» ενόψει της συνεδρίασης των οργάνων την Παρασκευή, με σκοπό «να διασωθεί» στην ηγεσία.

 

Δίνοντας το στίγμα της στάσης που επιδιώκει να τηρήσει η Αγίου Κωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας επισήμανε ότι η ανασυγκρότηση του χώρου δεν πρόκειται να γίνει «ούτε με κραυγές ούτε με ύβρεις», αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες, υπονοώντας το έκτακτο συνέδριο.

 

Απάντηση στον Ψαριανό

 

Απάντησε, εξάλλου, στις αιχμές Ψαριανού ότι «κάποιοι είδαν φως και μπήκαν στη ΔΗΜΑΡ», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είδα κανένα “φως”, γιατί ο ίδιος είχε φροντίσει να σπάσει τις λάμπες…» και στη δημόσια ζωή, κάθε πολιτικό πρόσωπο εκτός από τις απόψεις του, «μεταφέρει το ήθος και την αισθητική του».

 

Θέμα ηγεσίας, με έμμεσο τρόπο, έθεσε όμως χθες και ο Βασίλης Οικονόμου, καλώντας τον κ. Κουβέλη «να διευκολύνει τις εξελίξεις». «Το κόμμα μας απειλείται με εξαφάνιση, γνωρίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη και την ηγετική ομάδα, που εκ των πραγμάτων απέτυχαν», έγραψε με άρθρο του στα «Νέα» ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

 

Από την πλευρά της, η βουλευτής Πειραιά Μαρία Ρεπούση δεν έκρυψε τη διαφωνία της με το αίτημα της μειοψηφίας για διαβουλεύσεις με την Ελιά και το Ποτάμι, υποστηρίζοντας (tvxs.gr) ότι «η Κεντροαριστερά δεν είναι αυτοσκοπός και δεν γίνεται χωρίς την Αριστερά και τις θεμελιώδεις παραδοχές της».

 

Παράλληλα, εμφανίστηκε απόλυτα αρνητική στο ενδεχόμενο συνύπαρξης της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και με αφορμή τα σενάρια υπουργοποίησης σε πρόσωπα της Αγίου Κωνσταντίνου, ευχήθηκε με νόημα… κανείς από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να μην αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση.

 

Ο Φώτης Κουβέλης συνέχισε χθες τις συναντήσεις του με βουλευτές όλων των τάσεων, πραγματοποιώντας επαφές με τους Σπύρο Λυκούδη, Νίκο Τσούκαλη και Γιάννη Πανούση.

 

Σε ρόλο… γεφυροποιού

 

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα και Γιάννης Πανούσης), αναλαμβάνοντας γεφυροποιητικό ρόλο, έδωσαν στη δημοσιότητα «κείμενο ενότητας για ένα νέο ξεκίνημα», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «παρά τις όποιες λαθεμένες εκτιμήσεις ή κινήσεις, η ΔΗΜΑΡ παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας» και οφείλει να είναι «παρούσα με τις δικές της πρωτοβουλίες» σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για την έξοδο της χώρας από την αστάθεια και τη στρεβλή ανάπτυξη.

 

«Πρέπει να παρέμβουμε προτού η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας», καταλήγει το ενωτικό κείμενο των 5 βουλευτών.

 

Scroll to top