28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι είκοσι ένας των Βρυξελλών

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, από όλα τα κόμματα, που προηγούνται στην καταμέτρηση.
      Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

Βουλευτές που άφησαν το ελληνικό Κοινοβούλιο για το ευρωπαϊκό και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα με βασικό χαρακτηριστικό την έντονη προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν την πλειονότητα των 21 νέων Ελλήνων ευρωβουλευτών.

 

Ούτε ένας από τους έως σήμερα εκπροσώπους στην Ευρωβουλή επανεξελέγη την περασμένη Κυριακή, ενώ ο μόνο ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει εμπειρία από Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

 

Με την καταμέτρηση των σταυρών να συνεχίζεται, έξι ευρωβουλευτές εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέντε η Ν.Δ., τρεις η Χρυσή Αυγή, από δύο η Ελιά, το Ποτάμι και το ΚΚΕ και έναν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Οι πρώτες 20 θέσεις έχουν κριθεί, ενώ εκκρεμεί η 21η των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς η μάχη του σταυρού μεταξύ των δύο υποψηφίων του κόμματος συνεχίζεται ψήφο ψήφο.

 

Σε 1.299 έφτασαν οι υποψήφιοι για τις 21 θέσεις της Ευρωβουλής που αναλογούν στην Ελλάδα, από τις συνολικά 751 έδρες του Ευρωκοινοβουλίου των 28 κρατών–μελών της Ε.Ε.

 

Πρώτος ο Μανώλης Γλέζος

 

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς) οι τρεις πρώτοι ήταν μέχρι πρόσφατα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

 

Στην κορυφή, και μάλιστα μακράν από τους υπόλοιπους (πάνω από 190.000 ψήφους έως χθες το βράδυ), βρίσκεται ο Μανώλης Γλέζος. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς παραιτήθηκε από την ελληνική Βουλή, αφού πέτυχε να συγκροτηθεί η διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

 

Ακολουθεί η επίσης πρώην βουλευτής του κόμματος Σοφία Σακοράφα, ενώ στην τρίτη θέση, με αρκετή απόσταση, είναι ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είχε διατελέσει ευρωβουλευτής του ΣΥΝ την περίοδο 2004-2009.

 

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ένα σύγχρονο σύμβολο του εργατικού κινήματος, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία, ως συνδικαλίστρια στον χώρο των καθαριστριών, δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι τον Δεκέμβρη του 2008.

 

Τις δύο εκλόγιμες θέσεις συμπληρώνουν δύο προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο: ο συνταγματολόγος και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος.

 

Στις επόμενες μη εκλόγιμες θέσεις βρίσκεται -με διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων- ο μέχρι σήμερα ευρωβουλευτής Ν. Χουντής και ακολουθούν ο Στ. Κούλογλου, ο Γ. Μηλιός και ο Κρ. Αρσένης.

 

Οι πέντε της Ν.Δ.

 

Από τη Νέα Δημοκρατία (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), στην καταμέτρηση των ψήφων προηγείται η δικηγόρος και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία είχε διαγραφεί τον Νοέμβριο του 2012, επειδή καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, αλλά επανήλθε αργότερα.

 

Ακολουθεί με διαφορά περίπου 1.500 ψήφων η δημοσιογράφος που κάλυπτε το ρεπορτάζ του κόμματος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, Μαρία Σπυράκη.

 

Στην τρίτη και τέταρτη θέση εναλλάσσονται ο δημοσιογράφος-εκδότης Γιώργος Κύρτσος και ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 

Την πέμπτη και τελευταία εκλόγιμη θέση καταλαμβάνει ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ποδοσφαίρου στο ιστορικό Euro 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης.

 

Στις αμέσως επόμενες, αλλά μη εκλόγιμες, θέσεις βρίσκουμε την πρώην ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα και τον τηλεπαρουσιαστή Γ. Αμυρά.

 

Οι στρατηγοί της Χ.Α.

 

Τρεις βουλευτές εκλέγει το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Πρώτος σε ψήφους είναι ο Λάμπρος Φουντούλης, πατέρας του δολοφονημένου Γιώργου Φουντούλη, ο οποίος έπεσε νεκρός έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο. Ακολουθεί με διαφορά μερικών ψήφων ο αντιστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Συνοδινός, ενώ τρίτος εκλέγεται ο επίσης αντιστράτηγος ε.α. Γιώργος Επιτήδειος.

 

Οι δημοσιογράφοι της Ελιάς

 

Πρώτος σε σταυρούς στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς (ΠΑΣΟΚ) είναι ο πρώην διευθυντής των εφημερίδων «Νέα» και «Βήμα» και μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής. Με ελάχιστες ψήφους διαφορά ακολουθεί η Εύα Καϊλή, η οποία είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα έχει διοριστεί στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Σε κοντινή απόσταση, αλλά σε μη εκλόγιμη θέση, ακολουθεί ο νυν γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και αμέσως μετά η έως τώρα ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη. Η Ελιά ανήκει στον δεύτερο μεγαλύτερο σχηματισμό του Ευρωκοινοβουλίου, την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

 

Με… ποταμόπλοιο

 

Στην ίδια ευρωομάδα με την Ελιά θα ενταχθεί και το ηλικίας μόλις τριών μηνών Ποτάμι, το οποίο εκλέγει στην παρθενική εκλογική του εμφάνιση δύο ευρωβουλευτές: στην πρώτη θέση τον γνωστό ομότιμο καθηγητή Αστροφυσικής και πρώην πρύτανη των Πανεπιστημίων Κρήτης και Ιονίου Γιώργο Γραμματικάκη. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μίλτος Κύρκος, γιος του αποβιώσαντος το 2011 ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου.

 

Ψήφο ψήφο στους ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Μάχη κυριολεκτικά ψήφο με ψήφο δίνουν ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς και ο γνωστός εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς. Με καταμετρημένο το 38%, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο κ. Ρωμανιάς προηγούνταν με περίπου 100 ψήφους. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν ενταχθεί στην ευρωομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», στην οποία δεσπόζει ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ.

 

Οι δύο κομμουνιστές

 

Δύο ευρωβουλευτές εκλέγει και το ΚΚΕ, το οποίο συμμετέχει στην ίδια ευρωομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ (GUE/NGL). Πρόκειται για τον κοινωνικό λειτουργό Κωνσταντίνο Παπαδάκη, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Δεύτερος εκλέγεται ο τραπεζοϋπάλληλος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ.

 

Scroll to top